Μ. Χαρακόπουλος: Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έσκιζαν τα ρούχα τους για τα κοιτάσματα του λιγνίτη

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η προοπτική εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία που προτάσσει τη διαφύλαξη του αγαθού της δημόσιας υγείας και την ήπια ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στην αειφορία. Αναδεικνύει επίσης το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου ως αντιπολίτευση “έσχιζαν τα ρούχα τους” διαφωνώντας με κάθε συζήτηση εκμετάλλευσης του λιγνίτη Ελασσόνας. Τότε δεν αρκούνταν στην κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θα υπάρξει καμία προκήρυξη διαγωνισμού αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

 Θυμίζω σχετική δέσμευση του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σε συνάντηση μαζί μου στις 21 Αυγούστου 2009 αποκλειστικά για το ζήτημα του λιγνίτη της επαρχίας Ελασσόνας (βλ. σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της 22/08/09).

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, εκείνοι που τότε “κινούσαν γη και ουρανό” αντί να αναλάβουν σήμερα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αξιώνοντας από τον πρωθυπουργό που αρέσκεται συχνά να μιλά για “πράσινη ανάπτυξη”, να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκμετάλλευση του λιγνίτη Ελασσόνας ερήμην της βούλησης της τοπικής κοινωνίας, περιορίζονται σε νεφελώδεις καθησυχαστικές δηλώσεις. Άλλοθι για όλα αυτά αποτελεί πλέον το “μνημόνιο” και η “τρόικα”. Μόνο που έχουν συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο η κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της που παρέδωσαν τη χώρα στο ΔΝΤ και την τριμερή επιτήρηση.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι στόχος μας για την Ελασσόνα είναι να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ως επαρχία που επενδύει πρωτίστως στην καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την τυποποίηση βιολογικών προϊόντων, καθώς και προϊόντων με ονομασία προέλευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ