Η άποψή μας για τις δημοτικές εκλογές

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς Λάρισας

Με τη εκπνοή του καλοκαιριού αρχίζει  η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τα δημοτικά δρώμενα της περιοχής μας. Στο Δήμο Λάρισας έχουν ήδη γίνει γνωστά ορισμένα ονόματα υποψηφίων δημάρχων και το προσεχές διάστημα αναμένονται και τα υπόλοιπα.

Η  Δημοκρατική Αριστερά  ως κόμμα που  παρακολουθεί και συμμετέχει στις διεργασίες που εξελίσσονται, είναι υποχρεωμένη να κοινοποιήσει τις απόψεις της:

1)   Οι δημοτικές εκλογές σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται με τις βουλευτικές. Εκλέγουμε δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους καθιστώντας τους υπευθύνους για τη καλύτερη διαχείριση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων  μας. Ο διεκδικητικός χαρακτήρας των δημοτικών παρατάξεων, είναι αναγκαίος και πρέπει να διατηρείται ισχυρός, ανεξάρτητα της ιδεολογικής και πολιτικής συγγένειας με το κυβερνών κόμμα.

2)   Η ταύτιση των δημοτικών παρατάξεων με τα πολιτικά κόμματα δεν βοηθά τη τοπική αυτοδιοίκηση. Οι ιδεολογικές  διαφορές δεν μπορούν να εξαλειφθούν Η επιδίωξη όμως να μεταφέρονται οι κομματικές αντιπαλότητες στη ζωή του δήμου, αδυνατίζει τις συναινέσεις που χρειάζονται στον αγώνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας μας.

3)   Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα για την μια ή την άλλη άποψη. Επίκαιρα και διαχρονικά προβλήματα της χώρας μας, όπως το μνημόνιο και οι αποφάσεις της τρόικα , είναι εύλογο ότι επηρεάζουν πέραν των άλλων και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ευθύνη για την δυσχερή θέση που βρίσκεται η χώρα μας -είναι αυτονόητο- ανήκει κυρίως στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μας κυβέρνησαν. Δεν αγνοούμε όμως και το μερίδιο της ευθύνης που ανήκει σε άλλους φορείς εξουσίας, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι –όχι όλοι φυσικά- τακτικά καταγγέλλονται από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης ως εστίες διαφθοράς.

Στην αποτίμηση του μνημονίου, οι απόψεις που διατρέχουν την κοινωνία μας, ξεκινούν από τη αποδοχή του ως αναγκαίο κακό και φτάνουν ως την απόρριψη του με την ταυτόχρονη έξοδο της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ και την Ε.Ε.

Η όποια δημοτική εξουσία προκύψει δεν θα αποφασίσει για τη διαχείριση των ευρύτερων οικονομικών προβλημάτων μας ούτε για την εξέλιξη των σχέσεων μας με τους δανειστές στους οποίους προσφύγαμε.

4)  Στόχος και επιδίωξή μας είναι η αλλαγή της δημοτικής αρχής.

Κάτι τέτοιο απαιτεί ευρύτερες  συσπειρώσεις, από αυτές που εκφράζει κάθε μία χωριστά από τις υπάρχουσες αντιπολιτευόμενες δημοτικές κινήσεις. Έτσι καθίσταται αναγκαία η σύγκλιση τους. Η μόνη ρεαλιστική συνεργασία είναι μεταξύ των παρατάξεων της «Λαρισαίων Πόλις» με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Σάπκα και της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» με επικεφαλής τον κ. Απόστολο Καλογιάννη.  Οι δυσκολίες που υπάρχουν δεν είναι αξεπέραστες. Εμπόδια όπως οι κομματικές σκοπιμότητες  ή παρεμβάσεις και οι θεμιτές προσωπικές φιλοδοξίες μπορούν να  παραμεριστούν. Με δημοκρατικές διαδικασίες, όπως αυτές που προτάθηκαν από την  «Ενωτική Πρωτοβουλία» πριν από λίγο καιρό ή με  καλύτερες που πιθανόν καταθέσει η «Λαρισαίων Πόλις», μπορούν οι δύο δημοτικές παρατάξεις να επεξεργαστούν το κοινό τους πρόγραμμα, να συγκροτήσουν το κοινό ψηφοδέλτιο και να εκλέξουν τον επικεφαλής του. Βούληση χρειάζεται κι από τις δύο πλευρές. Τόλμη και ανοιχτή καρδιά  Τα χρονικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα, αλλά ούτε και απαγορευτικά.. 

Εμείς προτείνουμε. Οι αποδέκτες της πρότασης έχουν την ευθύνη για την υποδοχή που θα της επιφυλάξουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ