Συναγερμός για εμβόλιο

http://news247.gr/health/nea/prokalei_narkolhpsia.490020.html

Κρούσματα ναρκοληψίας σε Σουηδία, Γαλλία και Φινλανδία, που πιθανόν να συνδέονται με το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων, σήμαναν συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έδωσε εντολή στην υπηρεσία φαρμάκων της Ε.Ε. να ερευνήσει το θέμα. Σταματούν οι εμβολιασμοί στη Σουηδία

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρευνα για το εμβόλιο Pandemrix κατά της νέας γρίπης Η1Ν1, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκάλεσε κρίσεις ναρκοληψίας στη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Eπιτροπή ειδικών θα ερευνήσει για να διευκρινίσει αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα κρούσματα ναρκοληψίας και στον εμβολιασμό με Pandemrix το οποίο παρασκευάζεται από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline.

Το Pandemrix χορηγήθηκε σε τουλάχιστον 30,8 εκατομμύρια Ευρωπαίους στο πλαίσιο των εκστρατειών πρόληψης της γρίπης Η1Ν1, που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων.

Η Φινλανδία συνέστησε την Τρίτη την αναστολή της χρήσης του Pandemrix, αναφέροντας έξι κρούσματα ναρκοληψίας σε παιδιά μετά τη χορήγηση του, ενώ σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές άλλα εννέα άλλα κρούσματα που αναφέρθηκαν μπορεί να συνδέονται με τον εμβολιασμό.

Ύποπτα κρούσματα εξάλλου έχουν εντοπιστεί και στη Γαλλία. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανέφεραν έξι κρούσματα, τα πέντε εκ των οποίων συνδέονται με το Pandemrix και το έκτο με το Panenza, το οποίο παρασκευάζεται από την Sanofi-Pasteur.

Η ναρκοληψία με καταπληξία είναι μια σπάνια ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από κρίσεις υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οποίες συνδέονται με προσβολές καταπληξίας, δηλαδή αιφνίδιες απώλειες του μυϊκού τόνου, που προκαλούνται έπειτα από ένα έντονο συναίσθημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ