Μηνύματα αισιοδοξίας χωρίς λέξη για παροχές

Μια νέα συμμαχία με τους πολίτες σε πατριωτική και όχι κομματική βάση, ζήτησε χθες από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε να αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε παροχές αλλά και ελαφρύνσεις στην παρούσα φάση τόνισε ότι όπως η κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες κατάφερε στους προηγούμενους 11 μήνες να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, έτσι θα πετύχει να αλλάξει οριστικά την Ελλάδα.

«Έχει δικαίωμα στην ελπίδα ο ελληνικός λαός;

Η απάντησή μου: Όχι μόνο δικαίωμα έχει αλλά πλέον έχει και κάθε λόγο να ελπίζει.

Είμαστε εδώ για όλους όσοι επιθυμούν η χώρα μας να αλλάξει.

Που θέλουν να ζήσουν καλύτερα.

Με ευκαιρίες και δυνατότητες.

Πιστεύω απόλυτα στη δύναμη που έχουμε.

Τη μάχη τη δίνω, τη δίνουμε και θα τη δώσουμε για την Ελλάδα παντού: Από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον ΟΗΕ, από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ, από την Αραβία μέχρι τη γειτονιά μας στα Βαλκάνια και Μεσόγειο», τόνισε με νόημα .

Υιοθετώντας το σύνθημα όλοι μαζί μπορούμε υποστήριξε ότι το όραμα για την ανάπτυξη είναι ένα όραμα που συνδέεται άρρηκτα με βασικές αξίες όπως είναι οι:.

– ευνομία και ενίσχυση της δημοκρατίας,

– κοινωνικό κράτος που μπορεί να εγγυηθεί δικαιώματα σε όλους και όχι προνόμια για τους ισχυρούς,

– επένδυση στον άνθρωπο ώστε να πάμε στην πράσινη ανάπτυξη της δημιουργίας, της καλλιέργειας, της καινοτόμας φαντασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει επένδυση στον άνθρωπο, κατάκτηση της γνώσης, αφομοίωση της τεχνολογίας, επένδυση στα προϊόντα μας, στη γνώση, στην ιστορία, στην τεχνογνωσία, στην αισθητική, στην ποιότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος του είναι μια Ελλάδα, που παίρνει την τύχη της στα χέρια  της, με την αλλαγή, τη δημιουργία, την καινοτομία, την προσαρμογή.

Μια Ελλάδα στην οποία ανθεί η καινοτομία, η επιστήμη και η επιχειρηματικότητα διότι έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. 

Μια Ελλάδα που πλουταίνει επενδύοντας στη φύση και στην ιστορία της. 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που κρατά καθηλωμένη την Ελλάδα των τόσων πλεονεκτημάτων είναι ο κόσμος της γραφειοκρατίας και της εξουσιολαγνίας που χτίστηκε γύρω από το «δεν γίνεται»

«Γύρω από το «δεν γίνεται!» χτίσαμε ένα πλέγμα νόμων και τροπολογιών που αφήνει τον πολίτη ανήμπορο μπροστά στην πολυπλοκότητά τους.

Γύρω από το «δεν γίνεται» χτίσαμε έναν κόσμο διαφθοράς και ανομίας. 

Γύρω από το «δεν γίνεται» χτίσαμε έναν κόσμο μικροσυμφερόντων και μεγαλοπρονομίων όπου αυτοί που μπορούσαν εκμεταλλευόντουσαν αυτούς που αδυνατούσαν.

Γίναμε η χώρα του «δεν γίνεται». Και εδώ μέσα πνίξαμε τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς.

Και τώρα ξαναβλέπουμε τους νέους μας να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς. Να φεύγουν με πίκρα από τη χώρα μας. Είχαμε να το δούμε από τη δεκαετία του 1960.

Και γι’ αυτό, πριν από ένα χρόνο εμείς ξεκινήσαμε μια μάχη δίπλα στον ελληνικό λαό, απέναντι σε κατεστημένες λογικές και αρρωστημένες νοοτροπίες.

Πριν από ένα χρόνο βάλαμε απέναντι τη νοοτροπία του «δεν γίνεται» διότι αυτή η νοοτροπία μας έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράλληλα υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας τονίζοντας ότι το έλλειμμα σήμερα είναι 7 δισεκατομμύρια λιγότερο από ότι πέρσι την ίδια περίοδο και στο τέλος του έτους θα έχει μειωθεί 12 δισεκατομμύρια ευρώ. 40% λιγότερο από πέρσι.

«Κάθε μέρα χτίζουμε την προοπτική. Μέσα σε ελάχιστους μήνες έχουμε προχωρήσει και ολοκληρώσει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές – έχουμε ήδη χτίσει τα θεμέλια για να βγούμε το συντομότερο δυνατό από τη μιζέρια.

Δημιουργήσαμε την Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή για να σταματήσει το παιχνίδι με τα ελληνικά στατιστικά στοιχειά.

Αλλάξαμε ριζικά το φορολογικό μας σύστημα.

Θεσπίσαμε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο λογοδοτώντας στους πολίτες για το που πάει κάθε ευρώ δημόσιας δαπάνης, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη συμμετοχή του κοινοβουλίου

Αλλάξαμε το διοικητικό χάρτη της χώρας με τον «Καλλικράτη».

Ψηφίστηκε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, για να εγγυηθούμε τη βιωσιμότητα του συστήματος, συντάξεις για όλους και για τις μελλοντικές γενιές.

Έχουμε καταφέρει να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα. Οι φωνές που σήμερα λένε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει πολλαπλασιάζονται.

Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία επιστρέφει».

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε τομές και αλλαγές με χρονοδιάγραμμα προαναγγέλλοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί:

– Η απελευθέρωση των φορτηγών.

– Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων.

– Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.

– Η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης.

– Ένα νέο πλαίσιο για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

– Ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

– Η εξειδίκευση του σχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

– Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

– Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

– Η ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο δημόσιο.

– Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών.

– Η  λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου

– Η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

– Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων.

– Το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ο κ. Παπανδρέου στάθηκε στις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή του λέγοντας:

«Πρώτη μας μεγάλη αλλαγή και μήνυμα – με τεράστιο αντίκτυπο για την ανάπτυξη: αλλάζουμε το κράτος.

Δεύτερη μεγάλη αλλαγή – δεύτερο μήνυμα: προστατεύουμε τους ευάλωτους.

Γιατί κοινωνία χωρίς συνοχή δεν μπορεί να δημιουργήσει, να εξελιχθεί.

Τρίτη μεγάλη αλλαγή: Ανοίγουμε το δρόμο για επενδύσεις, ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα.

Τέταρτη μεγάλη αλλαγή. Βάζουμε τέλος στην κοινωνική πρόκληση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Τραβάμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν.

Πέμπτη μεγάλη αλλαγή: Η Πράσινη Ανάπτυξη.

Έκτη μεγάλη αλλαγή – έκτο μήνυμα προς την κοινωνία: Προχωράμε σε επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Η ΧΩΡΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ

Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη ΔΕΘ και την HELEXPO και κατ’ επέκταση τη Θεσσαλονίκη και την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των δύο εκθέσεων, αμέσως μετά τον αγιασμό και τα εγκαίνια της 75ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα περίπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπου προβάλλονται νέες μορφές παραγωγής ενέργειας, με τη χρήση φωτοβολταϊκών και άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα επιτεύγματα στον τομέα της καινοτομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παρουσιάζονται στην 75η ΔΕΘ, όπως τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια σπαταλήθηκαν ευκαιρίες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, αλλά τώρα βαδίζουμε με σταθερά βήματα και η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη γιατί αξίζει πολύ περισσότερα.

Οι πρόεδροι των δύο εταιρειών, Γιάννης Κωνσταντίνου της ΔΕΘ και Πάρης Μαυρίδης της HELEXPO, του επέδειξαν το ηλιακό δένδρο που έχει τοποθετηθεί στους χώρους της ΔΕΘ.

Στο περίπτερο της ΔΕΗ τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος είπε στον Γ. Παπανδρέου «τη ΔΕΗ και τα μάτια σου».

Στο περίπτερο του υπουργείου Οικονομίας, δύο εκπρόσωποι εργαζομένων με συμβάσεις stage πλησίασαν τον κ. Παπανδρέου και του ζήτησαν να δείξει η κυβέρνηση ανθρώπινο πρόσωπο απέναντί τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας και το περίπτερο της Νομαρχίας. Εκεί, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης τον υποδέχθηκε με ποντιακό συγκρότημα και του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.

Στη διάρκεια του αγιασμού ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος εξέφρασε την ευχή να μην υποστούν οι πολίτες άλλες επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως η κυβέρνηση καταβάλλει τέτοιες προσπάθειες. Εξέφρασε ακόμη τη χαρά του γιατί για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη.

Ενταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από το Βελλίδειο

Στις 6 χθες το απόγευμα ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη οι περισσότερες πορείες διαμαρτυρίας κόντρα στην κυβερνητική πολιτική. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έγινε στο άγαλμα Βενιζέλου στην Εγνατία. Στον ίδιο χώρο στις 6.30 μ.μ. συγκεντρώθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη λεωφόρο Νίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ τα οποία μετά από μια μαζική συγκέντρωση έφτασαν στο Λευκό Πύργο όπου και διαλύθηκαν ειρηνικά.

Στις 6.30 μ.μ. στην Καμάρα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Ακόμη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Συντριβανίου έγινε συγκέντρωση αντιεξουσιαστικών κινήσεων και όσων συμμετείχαν στο φεστιβάλ «Άμεση Δημοκρατία» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Ομάδες αντεξουσιαστών έφτασαν έξω από το Βελλίδειο και στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, που πέταξαν δακρυγόνα για να διαλυθούν. Η ένταση κράτησε αρκετή ώρα.

Η αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ από την Παρασκευή ίσχυε σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στους δρόμους γύρω από τη ΔΕΘ και το «Βελλίδειο».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος εγκαινίασε το περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε: «Τη Δημοκρατία, εμείς θα την περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο. Όπως θα περιφρουρήσουμε και το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν, το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζουν την αγωνία τους, αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζω την υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών. Και αυτό θα το πράξουμε.»
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΔΕΘ

Χθες το πρωί ωρομίσθιοι και αναπληρωτές καθηγητές πραγματοποίησαν κατάληψη στο περίπτερο 15 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Οι εκπαιδευτικοί απέκλεισαν το περίπτερο με πανό για περίπου μία ώρα και φώναξαν συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής, ενώ ζήτησαν συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας (που φέτος δεν συμμετέχει στην ΔΕΘ).

Ζήτησαν επίσης μαζικούς διορισμούς, κάνοντας λόγο για μεγάλο αριθμό κενών στα σχολεία, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα, εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων φέτος χιλιάδων εκπαιδευτικών.

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΕΩΝ

Σε κλοιό βυτιοφορέων είναι το «Μακεδονία Παλλάς», που επέμεναν να φτάσουν έως εκεί και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν κάθε πρόσβαση στο ξενοδοχείο με κλούβες των ΜΑΤ. Μετά από διαπραγμάτευση τριμελής αντιπροσωπεία των βυτιοφορέων «πέρασε» στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει ο πρωθυπουργός και τα περισσότερα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να επιδοθεί κατάλογος με τα αιτήματά τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ