Το 2013 η έξοδος από το μνημόνιο

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν μόνο αυτά που αποτυπώνονται στη σύμβαση. Οσο πηγαίνουμε καλά, δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο», επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει δεύτερο Μνημόνιο ή νέα μέτρα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην 75η ΔΕΘ.

Δήλωσε ότι το 2013 είναι η λήξη της διαδικασίας του μηχανισμού στήριξης «και όσο πιο γρήγορα τα καταφέρουμε, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από τους περιορισμούς του και νωρίτερα από το 2013».

Είπε ακόμα ότι υπάρχουν περιθώρια στην εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μην επιβαρύνουν την κατάσταση με τη “μετρολογία” και “μετρολαγνεία”, διότι δημιουργούν κλίμα πανικού και ανασφάλειας που δεν βοηθάει και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εξίσωσης του φόρου ειδικής κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο θέρμανσης, είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση.

Σχετικά με τις αυξήσεις στη ΔΕΗ τόνισε ότι δεν θα επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής, επειδή «έπαιρνε τεράστια δάνεια για το κέφι της».

Αντιθέτως, είπε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε 11 μήνες έκανε όσα δεν έγιναν πολλά χρόνια και έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία.

Είπε ότι μπορεί να έγιναν λάθη από την κυβέρνηση του, αλλά δεν έκανε το μεγάλο λάθος, να παραμείνει αδρανής.

Προεκλογικά το σύνθημα ήταν «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και σήμερα είναι «ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα».

Επεσήμανε, ακόμα ότι ήταν λάθος που πίστεψε ότι το έλλειμμα ήταν 6%, που έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ή 8% ή 9%, αλλά, σημείωσε ότι το 13% δεν το περίμενε. Αν το ήξερε, είπε, θα έκανε διαφορετική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν συζητά ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή για την οικονομία και τραγωδία για κάθε νοικοκυριό.

Εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ότι ακολούθησε «ευκαιριακή πολιτική» στο θέμα του Μνημονίου και πρόσθεσε ότι αν ο ίδιος ( ο κ. Παπανδρέου) ήταν στην αντιπολίτευση κι έβλεπε μια κυβέρνηση της ΝΔ να προσπαθεί να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία θα τη στήριζε.

Για τον Κώστα Καραμανλή είπε ότι με την πολιτική του οδήγησε τη χώρα εκεί που την οδήγησε και αν τον συναντούσε σήμερα θα τον ρωτούσε γιατί δεν χτύπησε τη διαφθορά.

Σε ερώτηση αν έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα δημοσιεύματα ότι μπορεί να πάει για Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ή σε κάποια θέση της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου, απάντησε: «Με έχετε δει να φυγομαχώ ποτέ; Αλλοι είναι οι φυγάδες από τα δύσκολα. Εγώ ανέλαβα στα δύσκολα».

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τι γίνεται με τις αρμοδιότητες υπουργών και αναπληρωτών Υπουργών, απάντησε ότι οι αποφάσεις του δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα, αλλά με τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος. Για δε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο τόνισε ότι έχει συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες, τις οποίες κρατάει και θα τις δούμε δημοσιευμένες σχετικά σύντομα.

Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει κενό στην κυβέρνηση, αυτό είναι ένας «μύθος», ειπε, και πρόσθεσε ότι οι αρμοδιότητες των υπουργείων ασκούνται.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη και το κλίμα που επικράτησε είπε ότι δεν το συγκάλεσε για πανηγυρικούς λόγους, αλλά βγήκε δουλειά σε αυτή τη συνεδρίαση.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις σημείωσε ότι δεν υπήρξε διαφωνία επί της αρχής, αλλά ερωτήματα και μια εποικοδομητική συζήτηση.

Είπε ότι ο διάλογος είναι ευεργετικός, μπορεί να υπάρχουν και διαφωνίες και γι αυτό ακριβώς γίνεται η συνεδρίαση.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι δεν συνεδρίαζε ποτέ το Υπουργικό Συμβούλιο και όποτε έπαιρνε αποφάσεις το έκανε χωρίς διαβούλευση, γι αυτό και οδήγησε στο γνωστό αποτέλεσμα.

Ως προς το αίτημα που διατυπώνεται να καταλογιστούν ευθύνες και σε πολιτικούς και να πληρώσουν, είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, χωρίς κανένα συμβιβασμό, για να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτή είναι που θα κρίνει πολιτικά ή μη πολιτικά πρόσωπα.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα και αίσιο μήνυμα για πιθανές περαιτέρω συνεργασίες, τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη “Δημοκρατική Αριστερά” στους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γύρω από τις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτές οι επιλογές θα είναι νικηφόρες.

Για το θέμα της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου είπε ότι δεν παρακολουθεί τις κινήσεις του, οι οποίες αξιολογούνται από τα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν σχετίζεται με την κήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά να γίνουν οι πολιτικοί, υπηρέτες μόνο των συμφερόντων των πολιτών και πρόσθεσε ότι αν τον ψηφίσει και η ΝΔ τότε θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Για την επίθεση που δέχθηκε, με το παπούτσι που εκτόξευσε εναντίον του ένας άνδρας, χθε έξω από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είπε ότι ήταν ένα «περίεργο περιστατικό». Είπε ότι η έκφραση διαφορετικής γνώμης είναι μέρος της δημοκρατικής κουλτούρας, αλλά όχι η βία.

Παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλοί που καιροφυλακτούν για την εικόνα της Ελλάδας και σημείωσε πως κατασκευασμένα γεγονότα που θέλουν να δείξουν σκηνές βίας για τη χώρα μας είναι «βούτυρο στο ψωμί τους» και κάνουν κακό στην Ελλάδα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ