ΕΛΤΕΕ Λάρισας: Σε τέλμα η τεχνική εκπαίδευση

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ν. Λάρισας γνωστοποιεί στους εκπαιδευτικούς της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το 13ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΕ), θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Επιμελητήριο Λάρισας και η έναρξη των εργασιών του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι. Με αφορμή την έναρξη του συνεδρίου το δ.σ. της ΕΛΤΕΕ Λάρισας έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανοικτή επιστολή:

«Εδώ και έντεκα μήνες η εκπαιδευτική κοινότητα της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης περίμενε υπομονετικά την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει δραστικά και ριζοσπαστικά μέτρα για την εξυγίανση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ώστε να διαδραματίσει σωστά το ρόλο για τον οποίο έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Πολιτεία. Αντ’ αυτού εξαγγέλλονται ημίμετρα, αποσπασματικές ρυθμίσεις, ανακοινώσεις με συνθηματικό περιεχόμενο με τα οποία προσπαθούν να εδραιώσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να υπηρετεί πιστά την παγκοσμιοποίηση και τη νέα πράξη πραγμάτων.

Οι όποιες μεταρρυθμίσεις, που έγιναν τα τελευταία είκοσι χρόνια, αποσκοπούσαν τελικά στον έλεγχο της ροής του μαθητικού δυναμικού και όχι στην εξορθολογιστική ανάπτυξη, αναβάθμιση και εξισορρόπηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και πρακτικής, δεν είναι απλώς ορατά, είναι χειροπιαστά.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρεοκόπησε, μαζί με το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο υπηρέτησε. Χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βλέπουν καθημερινά τα όνειρά τους να σβήνουν και οι ελπίδες τους, για μια αξιοπρεπή εργασία συναφή με το αντικείμενο των σπουδών τους, να εξανεμίζονται. Πού είναι η ανταμοιβή των κόπων και των προσπαθειών τους;

Από την άλλη πλευρά το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων “εκσυγχρονίζεται”. Μετονομάζεται βιαστικά σε Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η μετονομασία του προσδιορίζει τους σκοπούς και τους στόχους του, δείχνει το όραμα της πολιτικής τους.

Οι συνεχείς εκκλήσεις του σωματείου μας και του Β/θμιου συνδικαλιστικού μας οργάνου (ΟΛΤΕΕ) προς τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, για την αναγκαιότητα οργάνωσης, ανάπτυξης και ποιοτικής αναβάθμισης της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αγνοούνται και προσχηματικά προσπερνιούνται.

Η κα Υπουργός αρνείται να μας δεχθεί, ίσως να μην θέλει να μας αναγνωρίσει, γιατί το συνδικάτο μας δεν είναι μέρος του ελεγκτικού μηχανισμού της κομματοκρατίας.

Η δευτεροβάθμια Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση φυλλοροεί. Εγκαταλείφθηκε από την πολιτεία και αντιμετωπίζεται ως παρείσακτη, ως ένα είδος υποδεέστερης και ανεπιθύμητης εκπαίδευσης.

Ένα οποιοδήποτε σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά, αν μέρος ή κάποιο στοιχείο του, υπολειτουργεί. Η Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι μέρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος, άρα οποιεσδήποτε αποφάσεις παίρνονται, επηρεάζουν τη δική της λειτουργία. Είναι κοινή διαπίστωση και παραδεκτό από όλους ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα νοσεί και η ανάπτυξή του είναι στρεβλή. Άρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, γιατί σε κάθε μορφή ανάπτυξης – ανάκαμψης ο ρόλος της Παιδείας είναι καταλυτικός.

Και το ερώτημα που προκύπτει, ποιά είναι αυτή η πολιτική: Είναι αυτή που όλοι επικαλούνται αλλά δεν εφαρμόζουν. Η Εθνική πολιτική και στρατηγική με επιτελική λογική».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ