Μάχη κατά της τοξικής λάσπης

Για οικολογική καταστροφή και σε γειτονικές της Ουγγαρίας χώρες ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από τη χθεσινή τεράστια διαρροή τοξικής λάσπης από εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου. Σύμφωνα με τις ουγγρικές αρχές, η επιχείρηση απορρύπανσης θα διαρκέσει έναν χρόνο. Με τον ποταμό Δούναβη να περνάει από την Ουγγαρία, οι φόβοι αφορούν το κατά πόσον η τοξική λάσπη θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Κροατία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η ΟυκρανίαΤέσσερις άνθρωποι, μεταξύ τους και ένα παιδί τριών ετών, έχασαν τη ζωή τους από τη διαρροή. Τουλάχιστον 120 άτομα έχουν τραυματιστεί, τα περισσότερα από τα οποία φέρουν εγκαύματα, ενώ τρία άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.
 Η τοξική λάσπη απειλεί την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής γύρω από τον Δούναβη, και για προληπτικούς λόγους, είναι απαγορευμένη η χρήση του νερού των γεωτρήσεων, ενώ απαγορεύεται, επίσης, η κατανάλωση φυτικών προϊόντων από τις πλημμυρισμένες περιοχές, όπως και το κυνήγι και το ψάρεμα στις επαρχίες όπου ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η τοξική λάσπη, υποπροϊόν της επεξεργασίας αλουμινίου, περιέχει βαρέα μέταλλα και μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα ακόμα και πάνω από τα ρούχα. Τα εγκαύματα ίσως κάνουν μέρες να εμφανιστούν, ακόμα και να μοιάζουν αρχικά με επιπόλαια τραύματα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ On-line

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ