Παρουσιάζονται γλυπτά του Γ. Καλακαλλά στον Τύρναβο

Η παρουσίαση των γλυπτών έργων του Γ. Καλακαλλά «Αισχύλος – Σοφοκλής – Ευριπίδης. Οι τρεις τραγικοί» θα γίνει την Κυριακή στις 11 π.μ., στο χώρο του ανοιχτού θεάτρου Τυρνάβου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

– Χαιρετισμό του δημάρχου Χρ. Κιτσίδη.

– Χαιρετισμό του Γ. Καλακαλλά.

– Αποκαλυπτήρια έργων.

– Πρόλογος από τον σκηνοθέτη Γιάννη Νικολαϊδη.

– Απόσπασμα από τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου (μονόλογος του Ορέστη) από τον ηθοποιό Ζαχαρία Ρόχα.

– Χορικό του έρωτα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

– Κομμός Αντιγόνης, από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από την ηθοποιό Φωτεινή Φιλοσόφου.

– Απόσπασμα από τον Αγγελιοφόρο στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τον ηθοποιό Ζαχαρία Ρόχα.

– Σκηνή Ανδρομάχη – Μενέλαος από την «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη από τους ηθοποιούς Φωτεινή Φιλοσόφου, Ζαχαρία Ρόχα.

– Απόσπασμα χορικού από την «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη από τον σκηνοθέτη Γιάννη Νικολαϊδη.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών το β’ μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου.

 

Ο Γεώργιος Καλακαλλάς γεννήθηκε στον ΤύρναΒο το 1938. Περάτωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όπου και έλαβε Πτυχίο Γλυπτικής και Πτυχίο θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών το 1962. Καθ’ όλη την (διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) επειδή πρώτευσε στις εισαγωγικές εξετάσεις. Επίσης έλαβε υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας και το τότε Βασιλικό ίδρυμα για την μελέτη της Μεταβυζαντινής , Λαϊκής και Ξυλογλυπτικής Τέχνης για ένα χρόνο στο Πήλιο και για δύο χρόνια στα Ζαγοροχώρια, το 1959 έως το 1962. Το πρώτο του βραβείο το έλαβε ύστερα από διαγωνισμό μόλις αποφοίτησε το 1962 από την Σχολή, για το Μνημείο του Αυξεντίου, στην Κύπρο. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 140 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και περί τις 90 εκθέσεις στο εξωτερικό.

Έργα του βρίσκονται τοποθετημένα σε διάφορους χώρους, σε όλη τη χώρα.

Εχει φιλοτεχνήσει πολλά μετάλλια διαφόρων συνθέσεων, σε χαλκό, ασήμι, πλεξιγκλάς κ.ά. Κατά καιρούς, παίρνοντας μέρος σε διάφορες εκθέσεις, πανελλήνιους διαγωνισμούς και συμπόσια, έχει τιμηθεί με πολλά Βραβεία.

Υπό έκδοση βρίσκεται το βιβλίο με σκέψεις του πάνω στην τέχνη και τη διδασκαλία της, με τίτλο «Διαφυγή».

Έχει εκδοθεί το βιβλίο με έργα του, με τίτλο «Γλυπτική», στις εκδόσεις Ψύχαλος το 1998. Από το Πολυτεχνείο, έχει εκδοθεί το βιβλίο του, που φέρει τον τίτλο «Πλαστικές Δημιουργίες Ι και II» το 1995.

Ο Γιώργος Καλακαλλάς εργάσθηκε ανελλιπώς στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσαβίου Πολυτεχνείου, από το 1965 έως το 2005. Έχει αναπτύξει μία συνεχή και συνεπή εκπαιδευτική δραστηριότητα όλα τα χρόνια που υπηρέτησε στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο σαν δάσκαλος στα πλαίσια των μαθημάτων του Εργαστηρίου Πλαστικής, τόσο των υποχρεωτικών, όσο και των κατ’ επιλογήν, όπου και διατέλεσε Διευθυντής, ως Τακτικός Καθηγητής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ