Η «μάχη» του μνημονίου

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Η πολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου ήταν προδιαγεγραμμένη. Η σφοδρότητα των φοροεισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει μια «βαριά» ατμόσφαιρα. Η λαϊκή εντολή στον κ. Παπανδρέου της εποχής του «λεφτά υπάρχουν» -και άρα θα σας τα μοιράσουμε- είναι πρόσφατη. Οι συγκρίσεις με την πολιτική του μνημονίου και του «όλοι μαζί τα φάγαμε»… λειτουργούν αυτόματα στο μυαλό του πολίτη. Βέβαια, αν και η εντεινόμενη διαμάχη των δύο κομμάτων εξουσίας γύρω από τη οικονομική πολιτική δικαιολογείται από τον προεκλογικό πυρετό, υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό. Πίσω από τη διάσταση απόψεων για τα μέτρα του μνημονίου και την αποτελεσματικότητά τους υφίσταται μια ευρύτερη απόκλιση θέσεων και ιδεών.

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο μνημόνιο και η πρότασή της για άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής είναι πράξη ευθύνης απέναντι στη χώρα. Στάση που εκπορεύεται και από τους δεσμούς της με τα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Με αυτά, δηλαδή, που καλούνται να πληρώσουν, με τρόπο επώδυνο, τις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής. Διότι η κυριότερη εξέλιξη που λαμβάνει χώρα, με αφορμή το μνημόνιο, είναι η βίαιη ώθηση της μεσαίας τάξης προς τα κάτω. Με την απουσία οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής οι συνέπειες των επιλογών αυτών θα έχουν μόνιμο και δραματικό χαρακτήρα. Εξαιτίας της ανεργίας, οι νέοι, θα ζήσουν σε έναν κόσμο χειρότερο απ’ αυτόν των γονιών μας.

Για τη Νέα Δημοκρατία η στήριξη των στρωμάτων αυτών και η αντίδραση στον φόβο που καλλιεργεί η κυβέρνηση συνιστά πρώτιστο καθήκον. Αν δεν το έκανε θα πρόδιδε την ταυτότητά της. Κοντολογίς, η μάχη του μνημονίου στην ουσία είναι και σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων για τη χώρα και την κοινωνία. Η κατανόησή τους από τους πολίτες θα καταστήσει δυνατή τη διαμόρφωση της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα επιβάλει τη νέα μεταπολίτευση.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ