Αποβολές σε μαθητές του 15μελούς στο 10ο Γυμνάσιο λόγω κατάληψης

Την απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων του 10ου Γυμνασίου να αποβάλει για 3,4 και 5 ημέρες 10 μέλη του 15μελους συμβουλίου των μαθητών του 10ου Γυμνασίου, λόγω της αποχής που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο, καταγγέλλει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, κάνοντας λόγο για αντιπαιδαγωγική απόφαση. Στην ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

«Τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη 2010 έγινε κατάληψη του κτιρίου του σχολείου μας με απόφαση του 15 μελούς συμβουλίου των μαθητών. Ακολούθησε συνάντηση του συλλόγου γονέων με τους μαθητές στο σχολείο στην οποία ενημερωθήκαμε για τα αιτήματα τους ( μείωση τιμών κυλικείου, να μην πληρώνουν οι μαθητές τα έξοδα για διάφορα μαθήματα όπως π.χ. καλλιτεχνικά, δημόσια δωρεάν παιδεία, να επισκευαστεί και να επεκταθεί ο αύλειος χώρος ,να τελειώσει η κατασκευή του γυμναστηρίου, να βελτιωθούν οι σχέσεις μαθητών-καθηγητών). Μετά και από την παρέμβαση μας οι μαθητές δέχθηκαν ότι υπάρχουν άλλοι δρόμοι και τρόποι διεκδίκησης μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και  γι’ αυτό και αποφάσισαν να παραδώσουν το σχολείο  την Τετάρτη καθαρό όπως και τελικά έγινε.

Την Τετάρτη έγινε συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου στην οποία μέσα από κλίμα διαλόγου και συνεννόησης οι μαθητές αποδέχθηκαν τα λάθη τους ,ανέλαβαν τις ευθύνες τους και μάλιστα δέχθηκαν να πληρώσουν όσες μικροζημίες έγιναν.Επίσης  προτάθηκαν άλλοι συγκεκριμένοι τρόποι επίλυσης και διεκδίκησης των  αιτημάτων των μαθητών γιατί έτσι και αλλιώς  τα θέματα αυτά  και άλλα απασχόλησαν και απασχολούν ολόκληρη τη σχολική κοινότητα και τους γονείς που καλούνται σε τέτοιες συνθήκες να σηκώσουν  επιπλέον και το βάρος των εξόδων της υποτιθέμενης δωρεάν παιδείας.

Εκτιμήθηκε ότι πρώτα απ’όλα εμείς οι γονείς  πρέπει να μπούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε μαζί με τα παιδιά μας ώστε να τους δείξουμε και το σωστό  δρόμο.

Προς  μεγάλη  μας έκπληξη  σήμερα Τρίτη 19/10/2010 ανακοινώθηκε από τον σύλλογο διδασκόντων η επιβολή  3ήμερων ,4ήμερων και 5ήμερων αποβολών  σε  11 από τα 15 μέλη του μαθητικού συμβουλίου  .

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα να επανεξετάσει το θέμα γιατί θεωρούμε ότι οι ποινές αυτές είναι υπερβολικές και άδικες .

Επίσης θεωρούμε την απόφαση αυτή αντιπαιδαγωγική μιας και έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα συνεννόησης και διαλόγου που είχε επιτευχθεί στο σχολικό συμβούλιο και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να δεχθούν οι μαθητές τα λάθη τους.

Σημειωτέον ότι στο Σχολικό Συμβούλιο από  κανέναν   απολύτως δεν εκφράστηκε οποιαδήποτε πρόταση τιμωρίας των μαθητών.

Μετά  από αυτά θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή αντι να βοηθά στέλνει τα παιδιά μας στην απέναντι όχθη τη στιγμή που πρέπει  μαθητές –εκπαιδευτικοί και γονείς μαζί να αγωνιστούν για τα παλιά και νέα προβλήματα της Παιδείας».

 

Η ΚΝΕ

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ στην οποία υπογραμμίζει τα εξής:

Με το ξεκίνημα των μαθητικών κινητοποιήσεων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει όλο το μηχανισμό της ώστε η αγανάκτηση των μαθητών να  μην εκφραστεί, να μην συμπορευτεί με τους εργαζόμενους. Όλες αυτές τις μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών περιστατικών. Συλλήψεις έξω από σχολεία, διορισμένοι διευθυντές – τραμπούκοι του Υπουργείου και εισαγγελείς μαθητοδικείων να απειλούν μαθητές μαζί με την αστυνομία. Ταυτόχρονα αξιοποιούν επεισόδια και φθορές που γίνονται είτε σκόπιμα είτε όχι , για να ποινικοποιήσουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα μας.   

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών του 10ου γυμνασίου που αποβλήθηκαν εξαιτίας της κατάληψης, που έγινε στις 11 Οκτώβρη. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι πέρα ως πέρα επικίνδυνη , βάζει στο στόχαστρο την αγωνία και τον αγώνα που διεξάγουν οι μαθητές για το σχολείο των αναγκών μας. Δεν επιτρέψουμε ούτε στιγμή να περάσει κλίμα τρομοκρατίας , να ποινικοποιηθεί ο αγώνας.

Σήμερα η πολιτική που εφαρμόζεται εναλλάξ από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τους  χειροκροτητές τους, το ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αιτία των προβλημάτων και στη μόρφωση και στη δουλειά των γονιών τους και στη ζωή τους συνολικά. Μας  καλούν να βάλουμε το χέρι στη τσέπη για το πετρέλαιο, για την καθαριότητα, να πληρώνουμε τα βιβλία μας. Θέλουν με το καρότο και το μαστίγιο να κρύψουν τις ευθύνες αυτής της πολιτικής, να πάρουν μέτρα για να τρομοκρατηθούν οι μαθητές. Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρνει το νομοσχέδιο για το «νέο σχολείο», και θέλουν τους μαθητές ακόμα πιο φοβισμένους, πιο τρομοκρατημένους για να μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να μας επιβάλλουν ένα σχολείο που θα πετά έξω τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και ταυτόχρονα  θα λειτουργεί με χορηγούς, ένα σχολείο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες ανάπτυξης της κερδοφορίας τους. Καλούμε τους μαθητές ακόμα πιο μαζικά, συντονισμένα και περιφρουρημένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ