Τα φωτοβολταϊκά έβαλαν “φωτιά” στις τιμές της αγροτικής γης

Μέχρι και 10.000 ευρώ ανά στρέμμα, σε ακραίες περιπτώσεις, προσφέρονται σε αγρότες, από επιχειρηματίες που θέλουν να αγοράσουν εκτάσεις γης, προκειμένου να «φυτέψουν» φωτοβολταϊκά πάνελς και να παράξουν ηλιακή ενέργεια. Κατά πρώτο λόγο, η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η διάθεση επενδυτών που διαθέτουν ρευστότητα να αγοράσουν ακίνητα, που ανέκαθεν,…αποτελούν «σίγουρη λύση», σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς και κατά δεύτερο η δυνατότητα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες (με τις κατά προτεραιότητα αιτήσεις στη ΔΕΗ), έχουν «εκτοξεύσει» στα ύψη το ενδιαφέρον για αγορά καλλιεργήσιμης γης.

Έτσι, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι τιμές που προσφέρονται στους αγρότες από εταιρικά σχήματα ή και ιδιώτες έχουν «ξεφύγει». Για παράδειγμα στο μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, την Αιτωλοακαρνανία, προσφέρεται σε αγρότες, προκειμένου να παραχωρήσουν το αγροτεμάχιό τους ή το βοσκότοπό τους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση συγκεκριμένης εταιρείας το… «εξωφρενικό» ποσό των 10.000 ευρώ ανά στρέμμα. Απαραίτητη προϋπόθεση, η έκταση να είναι 5 έως 10 στρεμμάτων και ενιαία. Βέβαια, στις πιο πολλές περιπτώσεις αγοραπωλησίας, οι τιμές για τα «καλά» χωράφια, που διαθέτουν δυνατότητα άρδευσης (ποτιστικά) και καταγράφονται αυτή την περίοδο στην ύπαιθρο και σε περιοχές καθαρά αγροτικές, κυμαίνονται από τα 1.500 και φτάνουν ως τα 2.000 ευρώ, για μεγάλες «μερίδες», συνολικής έκτασης 40 περίπου, κατά βάση, στρεμμάτων. Αποκλίσεις στις τιμές καταγράφονται σε περιοχές που δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι αγρότες που κατέχουν αγροτικές γαίες, είναι σε θέση να ζητούν τιμές ακόμη μεγαλύτερες από τις προαναφερθείσες. Και δεν είναι η μόνη περιοχή όπου οι εγκαταστάσεις φωτοβολταΪκών ανεβάζουν τις τιμές των αγροτεμαχίων. Ο Νομός Ροδόπης είναι άλλη μια παρόμοια περίπτωση.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης Νικόλαος Σκοπιανός, έρχεται να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω λέγοντας ότι η αγροτική ενασχόληση φεύγει από τα χέρια των αγροτών και περνάει σε επενδυτές που μόνο σκοπό έχουν το κέρδος εις βάρος της ελληνικής γης και των προϊόντων που παρέχει.

Πηγή: energypress.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ