ΧΡ. Κιτσίδης: Μαζί θα οδηγήσουμε στην πρόοδο το νέο δήμο Τυρνάβου

«Την Κυριακή, οι πολίτες με την ψήφο τους, θα δείξουν ότι απαιτούν συνδυασμό πολυφωνικό και αγωνιστικό. Θα προτιμήσουν τον δικό μας συνδυασμό που συγκροτήθηκε από την τοπική κοινωνία και όχι σε μια ατμόσφαιρα  πιέσεων, συμβιβασμών και ανταλλαγών», ανέφερε χθες ο δήμαρχος Τυρνάβου και εκ νέου υποψήφιος κ. Χρ. Κιτσίδης μιλώντας… σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση προμήνυμα μεγάλης νίκης στις εκλογές της Κυριακής.

Ο δήμαρχος αφού ανέφερε ότι ο συνδυασμός του επιδίωξε με ευθύνη και ειλικρίνεια μια αντιπαράθεση πάνω σε αρχές, σε προγράμματα και σε πρακτικές, θέλοντας η κριτική του να είναι τεκμηριωμένη, επεσήμανε ότι δεν συνάντησε το ίδιο κλίμα από τους αντίπαλους συνδυασμούς που ήδη επιδίδονται σε ένα όργιο παροχών και υποσχέσεων.

«Οι αντίπαλοί στο παρασκήνιο λειτουργούν με ένα στυγνό μηχανισμό που πιέζει, που υπόσχεται  και εκβιάζει. Που εκμεταλλεύεται την ανεργία των νέων και την αγωνία των οικογενειών τους, για επαγγελματική αποκατάσταση. Που εκμεταλλεύεται, κάθε είδους σχέση που έχουν οι συμπολίτες μας με τον κρατικό μηχανισμό. Τα καταγγείλαμε όλα αυτά, αλλά αντί να σταματήσουν, τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών. Όμως ο λαός της περιοχής μας, ζυμωμένος με τα δημοκρατικά του ιδανικά, δεν επιτρέπει τέτοιες πρακτικές. Γυρίστε την πλάτη στους εμπόρους της ψεύτικης ελπίδας.

Σ’ αυτούς που με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια υπηρετούν πολιτικές που μεγαλώνουν την ανεργία. Είναι οι ίδιοι που σας θέλουν χωρίς ιδέες, χωρίς οράματα. Εθισμένους στην αποδοχή των πελατειακών σχέσεων που τους βολεύουν», υποστήριξε με νόημα ο δήμαρχος καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν το συνδυασμό.

Αφού τόνισε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σ’ ένα ιδιαίτερο αρνητικό κλίμα για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις  νέες εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων και των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις οδηγίες του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. αλλά και τη συγκατάθεση άλλων δυνάμεων όσο και αν αυτές προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους επεσήμανε ότι η επόμενη δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι διεκδικητική και να παλεύει μαζί με το λαό για το λαό και τα συμφέροντά του. Μάλιστα απάντησε σε όλους εκείνους που κάνουν λόγο για διαχειριστική δημοτική αρχή, παρουσιάζοντας στοιχεία από τη δράση της την τετραετία που πέρασε ενάντια στα σχέδια για χρήση των νερών του Δαμασίου από τη ΔΕΥΑ Λάρισας για εμπορία, ενάντια στην απόφαση της ΔΕΗ να κλείσει το υποκατάστημα, ενάντια στη χρήση του λιγνίτη, ενάντια στις πολιτικές σε βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, μαζί με τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ

Ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα ακούγονται για καθυστερήσεις στην εξόφληση επιχειρήσεων από το δήμο, αναφέροντας:

«Οι αντίπαλοί μας σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να εκμεταλλευθούν την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες του τόπου μας, μας κατηγορούν για καθυστερήσεις από το 2006 στην αποπληρωμή των προμηθευτών.

Σκόπιμα όμως αποκρύπτουν την αλήθεια και παραπλανούν τους ενδιαφερόμενους αλλά και τους δημότες

Γιατί δεν αναφέρουν πως οι καθυστερήσεις αυτές δεν αφορούν όλους γενικά τους συναλλασσόμενους του δήμου αλλά στους προμηθευτές της ΔΕΜΕΚΑΤ.

Μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και της αλλάξαμε μορφή προσπαθώντας έτσι να την εξυγιάνουμε και αυτή», καλώντας τους αντιπάλους του αντί να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους δοκιμαζόμενους επαγγελματίες ας αγωνισθούν μαζί με τη δημοτική αρχή να αλλάξουν οι πολιτικές του μνημονίου που τους καταστρέφουν»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δάνειο που πήρε ο δήμος λέγοντας ότι δικαιούχοι αυτού του δανείου είναι:

Η ΚΕΔΗΤ  2 επιταγές  σύνολο 471.000,00 €

Η διαδημοτική επιχείρηση σφαγείων  1 επιταγή  260.000,00 €

Η ΔΟΥ Τυρνάβου 39.000,00 €

Το ΙΚΑ Τυρνάβου 116.000,00 €

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ο δήμαρχος στάθηκε και στο θέμα της αναβάθμισης των υπηρεσιών του δήμου τονίζοντας ότι σήμερα η δημοτική αρχή μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ο δήμος και η ΔΕΥΑΤ διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή είναι σε θέση να υλοποιήσουν έργα του ΕΣΠΑ. Κάτι που λίγοι σήμερα Δήμοι στη χώρα μας διαθέτουν.

«Αναλάβαμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του δήμου με τη σοβαρότητα που ταιριάζει στην ιστορία μας, με την πολιτική λειτουργία των οργάνων άσκησης διοίκησης, με την συμμετοχή των παρατάξεων χωρίς αποκλεισμούς και μεθοδεύσεις. Έτσι υπηρετούμε την διαφάνεια και τον έλεγχο και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

Το ίδιο υπερήφανοι πρέπει να νοιώθετε και εσείς, γιατί στη βαριά από σκάνδαλα ατμόσφαιρα που σκεπάζει την πατρίδα μας, εμείς μπορούμε να απαντήσουμε στην προσπάθεια που γίνεται για συλλογική ενοχή,  πως δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

ΤΟ ΕΡΓΟ

Αφού επεσήμανε ότι στόχος της δημοτικής αρχής ήταν η διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων μέσα από αγώνες για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας, έκανε αναφορά στο έργο της δημοτικής αρχής λέγοντας ότι έχει γίνει μέσα στην τετραετία από το δήμο και την ΔΕΥΑΤ κατασκευαστικό έργο πάνω από 10.000.000 ευρώ.

«Το έργο αυτό φαίνεται πως εντυπωσίασε τους αντιπάλους μας γιατί έτσι μόνο δικαιολογείται η προσπάθεια  τους  να το οικειοποιηθούν, προκαλώντας βέβαια γενική θυμηδία. Και  επειδή συχνά αναφέρονται σε εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, ξεχνούν πως οι χρηματοδοτήσεις αφορούν προγράμματα και όχι πρόσωπα, άρα οι ιδιοκτησιακές λογικές μάλλον δείχνουν πως ακόμα και σήμερα έχουν άγνοια των διαδικασιών.

Όσον αφορά τις επαρκείς μελέτες που επικαλούνται, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το σταματημένο για 1 χρόνο  έργο στο παλαιό Δημαρχείο που κληρονομήσαμε με κίνδυνο να απενταχθεί από το Γ΄ ΚΠΣ;

Στο έργο ανασύστασης της λίμνης Αργυροπουλίου, την απουσία πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ δήμου με ΤΟΕΒ Αμπελώνα, για τη διαχείριση του νερού, που ήταν το πρώτο από το οποίο έπρεπε να αρχίσει κανείς;

Ή την διεκδίκηση στις περιοχές των πηγών της Λυγαριάς από παραλίμνιους ιδιοκτήτες που λύθηκε από εμάς χωρίς πρoσφυγές στα δικαστήρια καθώς υπήρχε κίνδυνος το έργο να μείνει ανεκτέλεστο;

Και σταματώ εδώ για να μην αναφερθώ και σε άλλα που αντιμετωπίσαμε και που δεν έχουν κανένα νόημα πλέον» τόνισε με νόημα ο δήμαρχος.

ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Στη συνέχεια στάθηκε στο έργο του κολυμβητηρίου που αποφασίστηκε επί δημαρχίας του κ. Δόβα και άρχισε να κατασκευάζεται επί δημαρχίας του κ. Νασίκα ενταγμένο στο πρόγραμμα Ελλάδα 2004. Ένα έργο που άρχισε να κατασκευάζεται με το σύστημα μελέτης-κατασκευής το τέλος του 2003 και έπρεπε να παραδοθεί 18/8/2005, ύψους 2.099.160,00 €

Όπως εξήγησε κατά την εκτέλεση του έργου δόθηκαν τέσσερις παρατάσεις:

μέχρι 30/4/2006, μέχρι 10/6/2006, μέχρι 30/10/2006 και τελευταία  μέχρι 12/3/2007.

«Στις 28/12/2006 – προσέξτε την ημερομηνία – υπογράφτηκε μεταξύ δήμου και κατασκευάστριας εταιρείας συμπληρωματική σύμβαση ύψους 350.193,47 € με ημερομηνία εκτέλεσης μέχρι  25/7/2007. Άρα το έργο έπρεπε να παραδοθεί πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας, σύμφωνα με τις συμβατικές προθεσμίες» υποστήριξε.

«Στις 24/01/2007 και ενώ δεν είχαμε συμπληρώσει ούτε ένα μήνα ως Δημοτική Αρχή δηλώνεται διακοπή της σύμβασης από την ανάδοχο εταιρεία, λόγω καθυστέρησης πληρωμής των λογαριασμών.

Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να συνεχισθεί η αρχική χρηματοδότηση και επιπλέον  αμέσως ζητήσαμε να μας χρηματοδοτήσουν και με 350.000,00 € της συμπληρωματικής σύμβασης για την οποία η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε.

Η απάντηση για τη χρηματοδότηση της συμπληρωματικής σύμβασης που ήρθε στης 22/01/2007 ήταν αρνητική με το αιτιολογικό πως οι εργασίες που προβλέπονται δεν οφείλονται σε απρόβλεπτες περιστάσεις.

Η αρχική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ελλάδα 2004 συνεχίστηκε με το σταγονόμετρο και βέβαια δεν αφορούσε μόνο το δικό μας έργο  αλλά  σε 1300 έργα κουφάρια, ανά την Ελλάδα,  όπως πολύ εύστοχα τα ονόμασε  κυβερνητικός παράγοντας στην Ελευθεροτυπία τις 26 Μαΐου 2008.

Οι χρηματοδοτήσεις ανά έτος ήταν:

2005: 444.000,00 €

2006: 668.000,00 €

2007: 100.000,00 €

2008: 325.000,00 €

2009: 177.000,00 €

Στη συνέχεια αφού λύθηκε η σύμβαση η ανάδοχος εταιρεία κατέφυγε στα δικαστήρια το Δ.Σ. συνέστησε  επιτροπή παραλαβής και επιτροπή τεχνικών εμπειρογνωμόνων  με εκπροσώπους του Τ.Ε.Ε., κ.λ.π. έτσι ώστε να γίνει η πραγματική αποτίμηση των εργασιών που έγιναν για να εντοπισθεί η οικονομική διαφορά αν υπήρχε με τον εργολάβο.

Εμείς οφείλαμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση.

Να καταγράψουμε την αξία των εργασιών.

Να αποπληρώσουμε αν πραγματικά χρωστάμε στον εργολάβο.

Να απαιτήσουμε να γίνουν επιπρόσθετες εργασίες αν δεν έγιναν και στη συνέχεια να βρούμε τους αναγκαίους πόρους από την πολιτεία για την ολοκλήρωση του έργου.

Έτσι εμείς αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία της διοίκησης και μ’ αυτές τις αρχές ζητάμε να μας αξιολογήσετε» επεσήμανε ο κ. Κιτσίδης.

Η ΝΕΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

Ο κ. Κιτσίδης υποστήριξε ότι έγινε σημαντική προετοιμασία και για την επόμενη δημοτική περίοδο.

* Έχουν συνταχθεί μελέτες έργων προϋπολογισμού πάνω από 9.000.000 όπως:

* Αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός Αργυροπουλίου ύψους 5.500.000 ευρώ, έργο που το επόμενο διάστημα ξεκινάει.

* Η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Τυρνάβου ύψους 430.000 ευρώ (έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ).

* Οδοποιία τοπικών διαμερισμάτων 340.000.

* Ανάδειξη και ενοποίηση πολιτιστικών χώρων βυζαντινού εξωκλησιού Αι Λια και ανοιχτού θεάτρου ύψους 850.000.

* Βελτίωση εγκαταστάσεων Δημοτικού Σταδίου (αποδυτήρια κ.λ.π.) ύψους 500.000.

* Κατασκευή δρόμων στον οικισμό τσιγγάνων ύψους 500.000.

* Βελτίωση υποδομής και ηλεκτροφωτισμού δρόμου προς τη Βρύση Τυρνάβου ύψους 265.000.

* Διαμόρφωση χώρου νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης ύψους 250.000.

* Βελτίωση υποδομών στο Δημοτικό Θέατρο ύψους 200.000.

* Κυκλοφοριακή μελέτη πόλης Τυρνάβου.

* Οριστική μελέτη Νότιας παράκαμψης Τυρνάβου ύψους 320.000.

* Μελέτη διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας χειμάρρου «Κανάρα» στο Αργυροπούλι.

* Μελέτη οδικού θορύβου και ηχορύπανσης της Ν.Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης στο τμήμα του ορίου σχεδίου πόλης Τυρνάβου.

* Μελέτη νέου ανισόπεδου κόμβου στο ύψος του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου.

Ενώ έχουν προγραμματιστεί και πολλά έργα μικρότερης κλίμακας.

* Οι παρεμβάσεις στις γειτονιές του Δήμου Τυρνάβου με τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις.

* Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ΚΑΠΗ Αργυροπουλίου (μεταφορά μνημείου) και του βρεφονηπιακού σταθμού (ανακαίνιση παιδικής χαράς).

* Παρέμβαση στο γήπεδο Αργυροπουλίου (νέος χλοοτάπητας).

* Ανακατασκευή πλατείας Αργυροπουλίου και άλλες τοπικές παρεμβάσεις.

* Αντικατάσταση κεντρικών αγωγών εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Αργυροπουλίου.

* Ανάδειξη του δάσους Πλατανουλίων (περίφραξη – απομάκρυνση αμμορύχων).

* Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Δαμασίου.

* Παρεμβάσεις στα Κοιμητήρια Δαμασίου – Λυγαριάς.

* Βελτίωση, αξιοποίηση και διαχείριση βοσκοτόπων Δαμασουλίου (κτηνοτροφικός δρόμος προς Δαμάσι – κατασκευή και αξιοποίηση γεώτρησης).

* Νέοι αγωγοί ύδρευσης στο Δαμάσι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ