Ροντούλης-Πουλάκης-Κουρέτας ανοίγουν τα χαρτιά τους για το β’ γύρο

Τη θέση τους για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν οι ψηφοφόροι τους αλλά και οι ψηφοφόροι της Θεσσαλίας στο β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών ξεκαθαρίζουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες κ.κ. Αστ. Ροντούλης, Κ. Πουλάκης και Δ. Κουρέτας. Στις δηλώσεις τους αναφέρουν:

Ο ΑΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ

Με ελεύθερη από κομματικές προκαταλήψεις συνείδηση καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης σε δήλωσή του στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον Περιφερειακό Συνδυασμό «Ελεύθεροι Θεσσαλοί», αλλά και τους ανθρώπους που στελέχωσαν τα δικά μας ψηφοδέλτια μάχης.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα ουσιώδη ζητήματα των Θεσσαλών και του Θεσσαλικού χώρου, ζητώντας την αντικαθεστωτική ψήφο, προκειμένου να προληφθούν οδυνηρές εξελίξεις που, κατά νομοτελειακό τρόπο, επέρχονται επί δικαίων και αδίκων.

Η φωνή μας ακούστηκε και γι’ αυτό είτε συντηρήσαμε, είτε αυξήσαμε τις δυνάμεις μας σε κάποιες περιοχές. Βεβαίως, ευχόμασταν να λάβει σάρκα και οστά μια θεσσαλική επανάσταση εντός κάλπης, χωρίς αυτή μας η προσδοκία να ικανοποιηθεί. Ο Θεσσαλός πολίτης, όπως άλλωστε και το σύνολο του εκλογικού σώματος, φάνηκε πως ψήφισε υπό το κράτος εκβιασμών, ανασφαλειών ή παρωχημένων στερεοτυπικών αντιλήψεων και, έτσι, το ποθούμενο δεν συντελέσθηκε, αφού επενέργησαν οι δυνάμεις της κομματικής αδράνειας.

Είμαστε πεπεισμένοι, όμως, ότι το πολιτικό κατεστημένο, αργά ή γρήγορα, θα αρχίσει να εκφυλίζεται, υπό το βάρος των αδιεξόδων που το ίδιο έχει δημιουργήσει. Όταν αυτό συμβεί, οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις θα έρθουν στο προσκήνιο, για να εκφράσουν την εναλλακτική και ελπιδοφόρα πρόταση διακυβέρνησης.

Εμείς, ως «Ελεύθεροι Θεσσαλοί», θα υπηρετήσουμε τους Θεσσαλούς από την θέση που μας έταξαν στην νέα αιρετή περιφερειακή διοίκηση, με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου και την προστασία των συμφερόντων των Θεσσαλών πολιτών.

Ετσι, στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους Θεσσαλούς, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, να ψηφίσουν με ελεύθερη από κομματικές προκαταλήψεις συνείδηση, προτάσσοντας την διασφάλιση ενός καλυτέρου μέλλοντος για τις επερχόμενες Θεσσαλικές γενιές. Η πολιτική και κομματική αντιπαλότητα πρέπει να υποχωρήσουν μπροστά στο ύψιστο διακύβευμα, δηλαδή μπροστά στην αποτελεσματική και με σχεδιασμό αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που πρέπει να αναδειχθεί από την εκλογική διαδικασία».

Ο Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ

Ενόψει της διενέργειας β’ γύρου εκλογών και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο επικεφαλής του περιφερειακού αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κώστας Πουλάκης, απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα στους ψηφοφόρους της Θεσσαλίας:

«Ηδη ξεκίνησαν καλοθελητές και «σειρήνες» στη Θεσσαλία, να βιάζονται να προδικάσουν ότι ο συνδυασμός μας στο β’ γύρο της Κυριακής 14 Νοεμβρίου, θα στηρίξει τον κ. Παπατόλια ή τον κ. Αγοραστό. Εμείς θέλουμε να διευκρινίσουμε καταρχήν ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από την αρχική μας συλλογιστική και στάση, ενάντια στις επιλογές του δικομματισμού, όπως είναι και οι δύο υποψήφιοι στη Θεσσαλία.

Η κατεύθυνσή μας παραμένει η αρχική, ενάντια στον Καλλικράτη που αποτελεί την εφαρμογή του Μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτόν, καθώς και στις δυνάμεις που το έχουν στηρίξει. Η ανατροπή του μπορεί και πρέπει να έρθει από την Αριστερά. Ούτως ή άλλως, το δικό μας αίτημα για καθιέρωση της απλής αναλογικής, θα έλυνε το ζήτημα από την πρώτη Κυριακή, και δε θα τίθονταν κανένα εκβιαστικό δίλημμα για το β’ γύρο.

Δεν πρόκειται να έρθει από χρισμένες από το ΠΑΣΟΚ δυνάμεις, ούτε από τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, που φορώντας αντιμνημονιακά προσωπεία, όπως η ΝΔ, προσπαθούν ακόμη και την ύστατη στιγμή να πείσουν ότι η πολιτική που θα ακολουθήσουν στην αιρετή περιφέρεια, εφόσον εκλεγούν, θα αντιτίθεται στις κεντρικές πολιτικές επιλογές και στα σκληρά, ενάντια στην κοινωνία, μέτρα που η κυβέρνηση θα λάβει από τη 15η Νοεμβρίου.

Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε, ότι και την β’ Κυριακή, θα ακυρώσουν στην πράξη αυτές τις πολιτικές που έφεραν την χώρα πολλές δεκαετίες πίσω και θα δώσουν την απάντηση που αρμόζει στους εκπροσώπους του δικομματισμού».

Ο Δ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ

Τις προτάσεις του για την πιθανότητα συνεργασίας στον β’ γύρο καταθέτει μέσω της δήλωσής του ο κ. Δημήτρης Κουρέτας τονίζοντας τα εξής:

«Οι εκλογές της πρώτης Κυριακής τέλειωσαν. Η πολυπόθητη κομματικοποίηση των εκλογών σε ένα βαθμό επιτεύχθηκε. Στη Θεσσαλία έγινε ένα ενδιαφέρον πείραμα. Μπορέσαμε να πείσουμε ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό του 3% σε όλη τη Θεσσαλία (με διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες όπως ο Δήμος Λάρισας που φτάσαμε 7%) να ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια σε κόντρα όλων ή σχεδόν όλων που καλούσαν σε κομματική συσπείρωση τους πολίτες.

Από σήμερα το πρωί όπως είχαμε υποσχεθεί η περιφερειακή παράταξη ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ οικο-ΛΟΓΙΚΑ λειτουργεί και με αντιπροσώπευση στο νέο περιφερειακό συμβούλιο.

Όμως δεν μπορούμε παρά να πάρουμε θέση καθαρά όπως πάντα θα κάνουμε απέναντι των χιλιάδων ανώνυμων πολιτών που μας στήριξαν. Η δεύτερη Κυριακή θα κρίνει ορισμένα πράγματα και για μας οι προτεραιότητες είναι πάντα κορυφαίες όσον αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Έτσι λοιπόν επαναλαμβάνουμε τα εννέα σημεία τα οποία θα θέσουμε στο περιφερειακό συμβούλιο για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των Θεσσαλών πολιτών αφενός και την ανάπτυξη της Θεσσαλικής υπαίθρου και της Θεσσαλικής επιχείρησης αφετέρου.

1) Εξηγήσαμε προεκλογικά ότι λόγω της στρεβλής ανάπτυξης στην περιοχή της Θεσσαλίας λόγω των αγροτικών επιδοτήσεων, οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας κατέχουν την τελευταία θέση σε ποσοστό από τα χρήματα της κάθε επιχείρησης που μπαίνουν για την ανάπτυξη της ίδιας της επιχείρησης. Ο δείκτης αυτός για την Θεσσαλία είναι 0,14 (τελευταίοι στη Ευρώπη) με την Κρήτη πρώτη στη χώρα με 0.54 να αγγίζει τον κοινοτικό μέσο όρο 0,63. Θέλουμε τοποθέτηση των δύο υποψηφίων για το τι μέτρα θα πάρουν για να αντιστραφεί η κατάσταση με ποσοτικούς χαρακτήρες. Η Δανία, Φινλανδία αλλά και άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία με μικρότερη παράδοση σε τέτοιες δομές έχουν πάρει κάποιες πρωτοβουλίες. Θεωρούμε κομβική αυτή την τοποθέτηση και για αυτό ξεκινούμε από εδώ.

2) Ο ποιοτικός τουρισμός στη Θεσσαλία μπορεί να εκτοξευτεί αν προσελκύσουμε τον απαιτητικό τουρίστα. Εδώ έχουμε τον Κίσσαβο με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, την Αλόννησο που θεωρείται σημαντικός προορισμός για καταδυτικό τουρισμό στον κόσμο. Γιατί να μην μιμηθούμε το παράδειγμα της Ερυθράς θάλασσας. Επίσης για τον Όλυμπο που αποτελεί κορυφαίο τόπο περιπατητικού τουρισμού στον Κόσμο. Θέλουμε να ακούσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

3) Τα δύο εργοστάσια διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στη Θεσσαλία που πάνε τα περιεχόμενα των μπλε κάδων στέλνουν στη συνέχεια τα υλικά (εκτός χαρτιού) για επεξεργασία στην Κίνα. Θέλουμε να ακούσουμε πως θα γίνει ένα τέτοιο εργοστάσιο και στη Θεσσαλία με πράσινες θέσεις εργασίας που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών άμεσα.

4) Θέλουμε την δημόσια τοποθέτηση πώς σκέπτονται οι δύο υποψήφιοι να παρέμβουν με λεγόμενες soft δράσεις για τον τομέα της πρόληψης στον καρκίνο.

5) Πώς σκέπτεστε να αναπτύξετε τον τομέα φαρμακευτικά φυτά στη Θεσσαλία με συγκεκριμένες δράσεις.

6) Εχουμε προτείνει την δημιουργία μουσείου βιοτεχνολογίας ζάχαρης στο παλιό εργοστάσιο ζάχαρης που τώρα είναι κλειστό. Αυτό θα είναι επισκέψιμο σε μαθητές και φοιτητές από όλη τη χώρα. Ζητούμε τοποθέτηση.

7) Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και συνεργασία των τμημάτων Βιοχημείας, Γεωπονίας, Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: Οικολογική καινοτομία στην αγροτική παραγωγή χωρίς δίδακτρα. Ποια είναι η θέση σας.

8) Πρόταση για την ολική παρακολούθηση της ποιότητας νερού στη Θεσσαλία μετά από συζήτηση με περιοχές όπως το Νοσατέλ της Ελβετίας που έχουν ένα πρότυπο σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας νερού. Θέλουμε την δημόσια τοποθέτηση σας.

9) Ποια είναι η θέση σας για την κίνηση των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια.

Αυτά είναι ενδεικτικά ζητήματα που θέλουμε τη δημόσια δια του τύπου τοποθέτηση των υποψηφίων και στο βαθμό που πείσουν τους πολίτες, τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διοίκηση της νέας Περιφέρειας. Αν θεωρούν ότι είμαστε χρήσιμοι, είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε δίπλα σας με τις θέσεις μας και την γνώση μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ