Αντίσταση στην επίθεση που δέχονται οι αγρότες της Θεσσαλίας

Κάλεσμα σε όλους τους αγρότες της Λάρισας και της Θεσσαλίας να στηρίξουν την Κυριακή τη   «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» του Κώστα Αγοραστού απηύθυνε με δηλώσεις της η υπ. Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου. «Το τελευταίο διάστημα όλοι βλέπουμε πώς συμπεριφέρεται η Κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες. Πόσο δυσμενείς αποφάσεις παίρνει ενώ θα ακολουθήσουν κι’ άλλες. Ποιος θα τα αντιπαλέψει όλα αυτά; Ο κυβερνητικός Περιφερειάρχης μήπως ; Τον είδατε. Στο τεράστιο θέμα της νιτρορύπανσης που ισοδυναμεί με απώλεια σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία τα επόμενα 5 χρόνια, δεν είπε κουβέντα. Προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από ωραίες κουβέντες για… «καλάθια προϊόντων», για «φορέα υποστήριξης των αγροτών», για συμβούλια και διαβούλια που θα του λύσουν όλα τα προβλήματα. Ειδικότερα, στις δηλώσεις της η υπ. Αντιπερειφερειάρχης Λάρισας τόνισε:

«Είναι καιρός να σοβαρευτούμε. Το αγροτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι πολύ σοβαρό για να το αφήσουμε σε ανθρώπους που ανακαλύπτουν τους αγρότες παραμονές  των εκλογών. Εμείς το αγροτικό πρόβλημα το ζούμε κάθε μέρα  στο πετσί μας και το παλεύουμε μαχητικά χρόνια τώρα. Γιατί οι λύσεις απαιτούν καθημερινό αγώνα και καθημερινή αγωνία αφού η πορεία της αγροτικής οικονομίας καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη γενικότερη πορεία της Θεσσαλίας. Με ιδεολογήματα κατασκευασμένα στα γραφεία, λύσεις στα προβλήματα. δεν δίνονται

Τον τελευταίο λοιπόν χρόνο είδαμε μεταξύ άλλων:

– Αχελώος: Την Κυβέρνηση να ματαιώνει τον Αχελώο, και να μας λέει να εξασφαλίσουμε νερό από τον Πηνειό. Την ίδια στιγμή, ματαιώνει ή παγώνει τα φράγματα συγκράτησης των νερών του Πηνειού, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τα σταματημένα έργα στη Γυρτώνη και την Κάρλα. Μιλάμε για μια σχιζοφρενική πολιτική. Τι προτείνει; Θα  γίνει – είπε η κ. Μπιρμπίλη στη Βουλή- «επακριβής εκτίμηση της ζήτησης σε νερό, κατάλληλη διαχείριση και διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης όλων των υδατικών αποθεμάτων της Περιφέρειας».

Εδώ ο κάμπος καίγεται και η κ. Μπιρμπίλη θα…εκτιμήσει την ακριβή ζήτηση σε νερό και θα διερευνήσει τις… δυνατότητες. Ας την κρίνει ο καθένας.

Αποζημιώσεις αγροτών: Αφού καταργούν στην ουσία τον ΕΛΓΑ, κάνουν πλέον μόνιμη τακτική τους τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ. Που σημαίνει ότι τη δίκαιη και πλήρη αποζημίωση που δικαούται ο αγρότης θα πρέπει να την ξεχάσει.

Οι αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι θα δοθούν μετά από πάρα πολλούς μήνες και μετά βίας θα φτάσουν τα 3 ευρώ το στρέμμα και αυτά όχι σε όλους.

Τις αποζημιώσεις λόγω βροχοπτώσεων, ενώ προβλέπεται να δοθούν μέσω ΕΛΓΑ, τις προωθούν και αυτές στα ΠΣΕΑ. Πλέον, ο αγροτικός κόσμος είναι απροστάτευτος.

Νιτρορύπανση: Το Πρόγραμμα στην ουσία ματαιώνεται και η Θεσσαλία θα πρέπει να το ξεχάσει. Τεράστια ζημιά ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία που θα ενίσχυαν όχι μόνο τους αγρότες αλλά και την αγορά της.. Και το χειρότερο; Ενώ καταφέραμε να καθαρίσουμε 600.000 στρέμματα από λιπάσματα, μας ξαναγυρίζουν και πάλι στη χρήση τους. Το έδαφος της Θεσσαλίας θα «βρωμίσει» και αυτοί μας μιλούν για «πράσινη ανάπτυξη». Την ίδια στιγμή, τα λιπάσματα αυξήθηκαν κατά 40% επιβαρύνοντας δραματικά το κόστος παραγωγής αλλά και την τιμή των προϊόντων για τους καταναλωτές.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα και έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη τη θέση των αγροτών, όπως αναγνωρίζουν στις τοποθετήσεις τους ακόμη και Κυβερνητικά στελέχη στη Θεσσαλία.

Το ερώτημα λοιπόν προκύπτει εύλογο:

Ποιος μπορεί να σταθεί εμπόδιο, να φωνάξει και να σταματήσει αυτό το αντιαγροτικό τσουνάμι που ξεκίνησε ήδη;

Μια Περιφέρεια συμβιβασμένη, ή η Περιφέρεια που, με κοινή προσπάθεια και κοινό μέτωπο και αγώνα όλων των φορέων θα διεκδικήσει λύσεις. Την απάντηση ας την δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ