Σαφάρι για τον κουνουπο-ϊό

«Κόκκινη ζώνη» 84 δημοτικά διαμερίσματα σε Πέλλα και Ημαθία για τον ιό του Δυτικού Νείλου. «Υπάρχει αγωνία για το μέλλον. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση από τον Φεβρουάριο», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ο οποίος αφού επισήμανε ότι το περασμένο καλοκαίρι «αποφύγαμε γενική κατάρρευση, κατάρρευση του τουρισμού και πανικό», τόνισε ότι «σημασία τώρα έχει η έγκαιρη… αντιμετώπιση ώστε να προλάβουμε τη νέα θερινή περίοδο», με αφορμή την επιδημιολογική μελέτη, που ανακοίνωσαν χθες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Ελεγχο Ασθενειών (European Centre for Disease Prevention and Control) και η εταιρεία περιβαλλοντικών εφαρμογών «Οικοανάπτυξη».

Επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, αποκάλυψε ότι «η διασπορά του ιού καταγράφηκε κυρίως στις πεδινές περιοχές μεταξύ Αλιάκμονα και Αξιού», με επίκεντρο 84 δημοτικά διαμερίσματα των νομών Πέλλας και Ημαθίας, όπου ζουν περίπου 195 χιλιάδες άτομα. «Υπό αυτές τις συνθήκες χαρτογραφήθηκαν όλα τα σπίτια της περιοχής και με τυχαία μέθοδο επελέγησαν 350 νοικοκυριά (700-800 άτομα), ως δείγμα για να πάρουν μέρος στην έρευνα», εξήγησε.

Στη μελέτη, θα ληφθεί αίμα από τους συμμετέχοντες για να ελεγχθεί εάν έχουν αντισώματα κατά του ιού, πράγμα που θα δείξει πόσοι μολύνθηκαν. Επίσης, με προσωπική συνέντευξη θα αναζητηθούν πληροφορίες για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τις συνθήκες διαβίωσης, τις συνήθειες και τις καθημερινές πρακτικές που ενδέχεται να σχετίζονται με τη μόλυνση.

«Ζητάμε από τους κατοίκους να δεχθούν τους ερευνητές στο σπίτι τους, ν’ απαντήσουν στα ερωτηματολόγια και να δώσουν λίγο αίμα για να ελεγχθεί εάν έχουν αντισώματα για τον ιό. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά να κατανοηθούν καλύτερα τα χαρακτηριστικά της νόσου στη Βόρεια Ελλάδα, και να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η πρόληψη από τον ιό του Δυτικού Νείλου», τόνισαν οι υπεύθυνοι της μελέτης.

Το περασμένο καλοκαίρι στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίστηκαν -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ασθενείς με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Καταγράφηκαν 261 ασθενείς, από τους οποίους 191 εκδήλωσαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα και οι 34 απεβίωσαν.

* Εκτός από την Ελλάδα, κρούσματα εμφανίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία, Μαρόκο, Ισραήλ και Ρωσία.

* Ο ιός μεταδίδεται από τα κουνούπια.

* Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε παγκοσμίως, λόγω των κλιματικών μεταβολών που οδήγησαν σε υπερπληθυσμό κουνουπιών.

* Οσοι έχουν αντισώματα δεν θα νοσήσουν στο μέλλον.

Μακροπρόθεσμα μπορεί να παραχθεί εμβόλιο.

Πηγή:enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ