Η γυναίκα που δεν φοβάται τίποτα

Φίδια, αράχνες, στοιχειωμένα σπίτια και ταινίες θρίλερ που θα έκαναν αρκετούς ανθρώπους να βγάλουν κραυγές φόβου, μια γυναίκα την αφήνουν …αδιάφορη. Ακόμα και όταν κατά τη διάρκεια μιας ενδοοικογενειακής διαμάχης, απειλήθηκε με όπλο και κινδύνεψε να χάσει και την ίδια της τη ζωή, δεν ένιωσε κανένα φόβο και αντέδρασε μόνο στηριζόμενη στη λογική. Τότε συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά…

Τα  αρχικά της γυναίκας αυτής είναι S.M., και αποτέλεσε το αντικείμενο μιας έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Current Biology. Η έρευνα ασχολήθηκε με το πώς συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου γνωρίζει το φόβο.

Ερευνητές νευρολόγοι του Πανεπιστημίου της Iowa μελετούν τη συγκεκριμένη γυναίκα για αρκετά χρόνια επειδή είναι μια από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχει ζημιά στην αμυγδαλή και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου. Η αμυγδαλή που –όπως φαίνεται από το όνομα- έχει σχήμα αμυγδάλου, οι έρευνες έχουν δείξει ότι παίζει ρόλο στην επεξεργασία του φόβου και άλλων συναισθημάτων, αν και ο ακριβής της ρόλος δεν είναι τελείως ξεκάθαρος.

Η ζημιά στην αμυγδαλή της S.M. έχει προκαλέσει μια σπάνια κατάσταση, την Urbach-Wiethe νόσο.

«Θέλαμε να μάθουμε αν μπορεί ένας τέτοιος ασθενής να νιώσει φόβο όταν βρεθεί μπροστά σε κάποιο ερέθισμα που λογικά θα προκαλούσε φόβο» λέει ο Daniel Tranel, ένας από τους ερευνητές και καθηγητής νευρολογίας και ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Iowa, και συμπληρώνει ότι «με τη μελέτη αυτή έχουμε για πρώτη φορά αξιόπιστες εμπειρικές αποδείξεις ότι η αμυγδαλή παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και την εμπειρία του φόβου που προκαλείται από οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα».

Πηγή: abcnews

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ