Παρέμβαση Κώστα Αγοραστού για τις περιοχές NATURA

Δύο συγκεκριμένες προτάσεις επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την τροποποίηση της αρτιότητας και οικοδομησιμότητας των γηπέδων στις περιοχές NATURA καταθέτει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με αφορμή τη συζήτηση του σχεδίου νόμου από αύριο, Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε δήλωσή του ο κ. Κ. Αγοραστός υπενθυμίζει ότι «το δίκτυο «NATURA 2000» καλύπτει επιφάνεια 4,2 εκατομμυρίων εκταρίων και αντιστοιχεί στο 1/3 της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Με το νομοσχέδιο αυξάνεται η αρτιότητα των εκτός σχεδίου οικοπέδων στις περιοχές NATURA στα 10 στρέμματα από τα 4 που ισχύει σήμερα αλλά και από τα 2 ή ακόμη και 750 μέτρα που σήμερα ισχύει κατά παρέκλιση για οικόπεδα με πρόσοψη στο εθνικό δίκτυο ή κατατμημένα προ πολλών ετών. Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι παρεκκλίσεις και καθιερώνεται ως ελάχιστο εμβαδόν για δόμηση τα 10 στρέμματα.

Επί του σχεδίου νόμου ο κ. Κώστας Αγοραστός εκφράζει δημόσια την εξής θέση:

-«Το νομοσχέδιο είναι ευεργετικό και επωφελές για το περιβάλλον, η προστασία του οποίου είναι πρωταρχικής σημασίας, βασική υποχρέωση αλλά και προτεραιότητά μας αφού θα καταπολεμηθεί μ’ αυτόν τον τρόπο η διαρκής επιβάρυνσή του αλλά και η άναρχη δόμηση.

-Θίγονται όμως κεκτημένα δικαιώματα και θα πρέπει να προστατευτούν και οι πολίτες που αγόρασαν γήπεδα εκτός σχεδίου εκτάσεως τεσσάρων στρεμμάτων με υψηλές τιμές οικοπέδου και με σκοπό να τα οικοδομήσουν και εντελώς αιφνιδιαστικά με το νομοσχέδιο στερούνται της δυνατότητας οικοδόμησης χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του γηπέδου τους.

-Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πολλών ιδιοκτητών να οικοδομήσουν παρότι αγόρασαν προσφάτως γήπεδα, πολλοί εξ αυτών με δανεισμό, θα πρέπει για λόγους κοινωνικής ισότητας να προβλεφθεί μεταβατική διάταξη με την οποία οι κατέχοντες σήμερα γήπεδα εκτάσεως 4 στρεμμάτων να δικαιούνται να εκδώσουν εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος οικοδομικές άδειες. Έτσι θα αρθεί η κοινωνική αδικία κατά των ιδιοκτητών που επένδυσαν σε γήπεδα και με το νομοσχέδιο απαξιώνεται απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά η περιουσία τους.

-Επιπρόσθετα, θα έπρεπε να υπάρχει ταυτοχρόνως πρόβλεψη για την επέκταση των σχεδίων των οικιστικών περιοχών αφενός μεν για να μην αδικούνται οι ιδιοκτήτες γηπέδων εκτός σχεδίου αλλά πλησίον των οικιστικών περιοχών, αφετέρου δε για να υλοποιηθεί προγραμματισμένα και μεθοδικά και όχι αποσπασματικά μία πολεοδομική – οικιστική ανάπτυξη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ