Απορριπτική η εισήγηση στον Αρειο Πάγο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Απορριπτική είναι η εισήγηση, τόσο του αρεοπαγίτη όσο και του εισαγγελέα, Ιωάννη Τέντε, προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ.Έξω από το κτίριο παρέμειναν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες συμβασιούχοι, οι οποίοι μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, άρχισαν να πετούν μπουκάλια προς το κτίριο.Η κίνηση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι. Η υπόθεση αρχικά είχε οριστεί να συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, αλλά η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, συμβασιούχοι πυροσβέστες κ.λπ. άσκησαν παρέμβαση υπέρ των καθαριστριών του ΟΠΑΠ και για το λόγο αυτό συζήτησαν και έλαβαν αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης για σήμερα, Πέμπτη.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και εν όψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.

Η απόφαση θα γίνει γνωστή μετά από δύο μήνες. Πάντως, οι δικηγόροι των συμβασιούχων δηλώνουν ότι ο νομικός αγώνας θα συνεχιστεί και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Οι συμβασιούχοι έχουν δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά. Τη συμπαράστασή τους στους χιλιάδες συμβασιούχους που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα για το  δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, εκφράζουν με ανακοίνωσή της η προσωρινή διοίκηση του συνδικάτου εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού Λάρισας.  Παράλληλα κάνουν λόγο για σοβαρές ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ αλλά και της ΠΟΕ-ΟΤΑ που με τις αποφάσεις τους ενσωματώνονται στην κυβερνητική λογική προτείνοντας είτε την μοριοδότηση, είτε των λεγόμενων «πάγιων και διαρκών αναγκών», που υπηρετεί την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.
«Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιος είναι μαζί τους και ποιος απέναντι τους, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ και να βάλουν στην γωνία αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Το δικαίωμα στην πλήρη μόνιμη και με πλήρη δικαιώματα εργασία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συναλλαγής, ούτε να μπαίνει στον Προκρούστη των νομικών και νομικίστικων προσκομμάτων και των λεγόμενων «πάγιων και διαρκών αναγκών» με τα κριτήρια της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Το ασφαλές κριτήριο είναι οι αυξημένες λαϊκές ανάγκες και με βάση αυτό, η έμπρακτη εφαρμογή του δικαιώματος στην πλήρη σταθερή μόνιμη και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους.
Η απάντηση πρέπει να είναι ενιαίος αγώνας όλων των εργαζόμενων για:
• Καμία απόλυση, μονιμοποίηση για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που προβλέπουν τη μερική ελαστική και προσωρινή εργασία» καταλήγει η ανακοίνωση καλώντας τους εργαζόμενους στην απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ στις 10 Φεβρουαρίου και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ