Αντιδράσεις κυβέρνησης στις προκλητικές δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικα

Στην αντεπίθεση, η οποία γίνεται όλο και πιο σκληρή, έχει περάσει η κυβέρνηση ύστερα από όσα προκλητικά και απαράδεκτα ανέφεραν στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν προχθές οι εκπρόσωποι της “τρόικας”.

Οι αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά ήταν πολλές με κορυφαία αυτή του Πρωθυπουργού στον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, αντιδράσεις οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και να ενταθούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεται να επικοινωνήσει τόσο με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, κάνοντας ανάλογα διαβήματα, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει διάβημα και στον Πρόεδρο του “Γιούρογκρουπ” Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε ήδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Στην επικοινωνία του με τον κ. Στρος Καν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΔΝΤ, που θέλησε να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ύστερα και από την ανακοίνωση που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Παπανδρέου μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της “τρόικας”, τονίζοντας ότι δεν είναι δική τους δουλειά να απευθύνονται στον ελληνικό λαό και να λένε τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση με τη δημόσια περιουσία ή με τους εργαζόμενους και όλα τα άλλα που είπαν και ζήτησε τις δικές του ενέργειες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στρος Καν έδειξε απόλυτη κατανόηση προς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θεώρησε θεμιτή και δικαιολογημένη την αντίδρασή της.

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά των τριών εκπροσώπων, ζητώντας να περιοριστούν στα καθήκοντά τους, να αντιληφθούν το ρόλο τους και όχι να επιχειρούν παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Και έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να απευθυνθεί σε όλους τους εταίρους της χώρας και να καταστήσει σαφείς τις θέσεις της και την απόφασή της να μη δεχτεί παρόμοιες συμπεριφορές από οποιονδήποτε.

Ο κ. Πεταλωτής ήταν ξεκάθαρος διαχωρίζοντας τις ανάγκες της χώρας από τα όρια ανοχής της και τα όρια της αξιοπρέπειας της χώρας και του ελληνικού λαού, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά “εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό”.

Αναφερόμενος εξάλλου στα θέματα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα το οποίο θα προχωρήσει με όρους διαφάνειας και σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα γίνει με όρους εκποίησης. Και ότι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει γι αυτό είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος, μιλώντας χθες σε συνεστίαση της Ν.Ε. Ημαθίας τόνισε ότι “ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου”. Και πρόσθεσε ότι ο λαός “δεν έχει δώσει εξουσιοδότηση σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας , να του δίνει μαθήματα”.

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, τόνισε ότι “οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεπέρασαν τα όρια”, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτα και καταδικαστέα” όσα είπαν χθες.

Όπως επίσης τόνισε ο κ. Καρχιμάκης, “τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανένα.

Και από κανένα, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια”.

Και πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, ξέρουν ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και αυτά υπηρετούν με επιτυχία”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ