Ηρώ Διώτη: Η “απελευθέρωση” δεν ευνοεί την απασχόληση και την ανάπτυξη

Να σταματήσει την προπαγάνδα ότι οι αλλαγές είναι προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών και να πάψει να κατηγορεί επιστημονικούς κλάδους για συντεχνιακές λογικές κάλεσε την κυβέρνηση η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της επί της αρχής συζήτησης του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων. Όπως τόνισε, «τα προωθούμενα μέτρα δεν ανοίγουν επαγγέλματα -που κατʼ ουσίαν στην πλειοψηφία τους δεν είναι κλειστά- αλλά αντίθετα, διαμορφώνουν συνθήκες συγκέντρωσης στην αγορά προς όφελος λίγων και μεγάλων εταιρειών. Όλα αυτά είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, με υψηλότερο κόστος μακροπρόθεσμα για τους πολίτες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με μία τέτοια λογική».

Η βουλευτής αναφέρθηκε στη φαρσοκωμωδία, όπως την χαρακτήρισε, που παίζει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, προσθέτοντας ότι «το πωλητήριο το βάλατε, από τη στιγμή που βάλατε τη χώρα στη Μνημόνιο. Στο μόνο που ίσως σας εξυπηρετεί να έχετε τη συναίνεση του Κοινοβουλίου, είναι για να φανεί στους πολίτες ότι η όποια πώληση έγινε “δημοκρατικά”. Μετά τη συνομολόγηση του Μνημονίου με την τρόικα και την είσοδο της χώρας στην κηδεμονία του ΔΝΤ, έχει αλλάξει ο τρόπος και που σκεφτόμαστε και που συζητάμε, τόσο για την έννοια του δικαίου όσο και για την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας. Εδώ και 10 μήνες κυβερνάτε μαζί με την τρόικα. Έχετε φέρει την κοινωνία και τους εργαζομένους στα όρια της εξαθλίωσης. Και δικαίως εξεγείρονται. Και ναι, σε αυτή την περίπτωση, ως ΣΥΡΙΖΑ με το δίκιο αυτών που αντιδρούν κι αγωνίζονται, επειδή ακριβώς έχουν δίκιο».

Με το παρόν ν/σ, όπως υποστήριξε, «ο μόνος στόχος είναι να μειώσετε το κατώτατο εισόδημα, ιδίως των νέων επιστημόνων, να προωθήσετε την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και, κυρίως, να δώσετε τη δυνατότητα στις μεγάλες εταιρείες να μπορούν να παίρνουν περισσότερες δουλειές με μικρότερες αμοιβές. Θέλετε τους νέους δικηγόρους, είλωτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων –σαν αυτά που πάτε να παγιοποιήσετε με το τρέχον νομοθέτημα». Ειδική αναφορά έκανε επίσης και στις κατώτατες αμοιβές των μηχανικών, λέγοντας ότι «καταργώντας αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, προκαλείτε στην ουσία, την κατασκευή έργων αμφιβόλου ποιότητας και πρωτίστως αμφιβόλου ασφάλειας», παραθέτοντας τις αντιπροτάσεις του ΤΕΕ για το Μητρώο Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων και τον Φορέα Πιστοποίησης Τεχνικών Επαγγελμάτων και Τεχνικών Αρμοδιοτήτων, που δε λήφθηκαν καθόλου υπόψη από το ΥΠΟΙΚ.

Κλείνοντας την ομιλία της, επεσήμανε ότι «η απελευθέρωση που επικαλείται η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ευνοήσει ούτε την απασχόληση ούτε την ανάπτυξη. Εκτός κι αν απασχόληση, εννοεί τα μεροκάματα πείνας ειδικά των νέων επιστημόνων και την έκθεσή τους προς εκμετάλλευση από μεγάλα εταιρικά σχήματα, σε τομείς που κυρίως εργάζονται επαγγελματίες επιστήμονες ή μικρές επιχειρήσεις».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ