Από την τουαλέτα στη βρύση

Η Σιγκαπούρη προωθεί μια λύση για να αντιμετωπίσει την έλλειψη νερού, που ξαφνιάζει: ανακυκλώνει το νερό της τουαλέτας και το μετατρέπει σε πόσιμο. Είναι μια ιδέα που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αποκρουστική. Όμως, στη Σιγκαπούρη, τα 5 εκατομμύρια των κατοίκων φαίνεται ότι, σε μεγάλο βαθμό, την έχουν αποδεχθεί ως αναγκαία… “Στο παρελθόν, αναγκαστήκαμε να πάρουμε νερό από τη Μαλαισία, αλλά τι θα συμβεί εάν οι σχέσεις των δύο χωρών χαλάσουν;” αναρωτιέται  ο Khaiting Tan, 20 ετών, φοιτητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη. “Είναι καλύτερα να είσαι αυτάρκης.”

Η Σιγκαπούρη ανακυκλώνει λύματα και άλλα απόβλητα ώστε να καταφέρει να γίνει αυτάρκης. Το επεξεργασμένο νερό – το οποίο η Σιγκαπούρη ισχυρίζεται ότι είναι σχεδόν τόσο καθαρό όσο και το αποσταγμένο – χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς, και την τροφοδοσία των συστημάτων κλιματισμού. Αλλά όλο και περισσότερο τρέχει και από τις βρύσες της.

Τα λύματα εδώ και καιρό έχουν ανακυκλωθεί για γεωργικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Αλλά μόνο σε μερικά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Σιγκαπούρης, έχουν αρκετή τόλμη για να το διοχετεύσουν στην παροχή πόσιμου νερού. Η τεχνολογία – αν κερδίσει την ευρύτερη αποδοχή του κόσμου- θα μπορούσε να προλάβει μελλοντικές διαμάχες για το νερό σε περιοχές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, το Βιετνάμ και η Αίγυπος.

«Το νερό θα είναι το πετρέλαιο του 21ου αιώνα,” προβλέπει ο Bill Cooper, διευθυντής του Urban Water Research Center του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Irvine.

Περισσότερα: usatoday.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ