Ρήγμα στη Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Τυρνάβου

Σε τροχιά διάσπασης μπαίνει η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Τυρνάβου, αφού δύο στελέχη της παράταξης και δημοτικοί σύμβουλοι οι κ.κ. Νίκος Μπαντόγιας και Γιώργος Σακοράφας διαχωρίζουν τη θέση τους από τους υπόλοιπους κάνωντας λόγο για επίπλαστη ενότητα στους κόλπους της παράταξης. Στην ανακοίνωσή τους οι δύο σύμβουλοι τονίζουν τα εξής:…

«Διανύουμε τους πρώτους μήνες υλοποίησης του «Καλλικράτη» και στο δήμο Τυρνάβου. Πρόκειται για το εργαλείο με το οποίο εφαρμόζεται σε όλες τις πλευρές το μνημόνιο και αποτελεί κύριο όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για να εντείνει την άγρια επίθεση στη ζωή των λαϊκών οικογενειών. Η υλοποίηση του «Καλλικράτη» αποτελεί οργανικό στοιχείο του πολέμου που έχει κηρύξει το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – κυβέρνησης – τρόικας απέναντι στο λαό.

Η νέα πλειοψηφία στο δήμο, λειτουργεί απαρέγκλιτα στις κατευθύνσεις του μνημονίου και του «Καλλικράτη», αποτελεί στήριγμα της κυβέρνησης στην περιοχή μας. Επιβεβαιώνεται αυτή τους η στάση με τις πρόσφατες απολύσεις των συμβασιούχων, με τις συγχωνεύσεις στα σχολεία το επόμενο διάστημα, με το κυνήγι που θα αρχίσει για την είσπραξη τελών και οφειλών από φτωχούς αγρότες και μαγαζάτορες. Επιχειρούν να διαμορφώσουν το κατάλληλο κλίμα με πρόσχημα τα χρέη του δήμου.

Οι εργατοϋπάλληλοι, η μικρή αγροτιά, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο, με πιο γρήγορους ρυθμούς. Οι ανατροπές στο λαϊκό εισόδημα, στην κοινωνική ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, στην υγεία, την παιδεία, συνεχίζονται, βυθίζοντας στη φτώχεια την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών. Τα μικρομάγαζα κλείνουν, οι αγρότες αδυνατούν να επιβιώσουν και η ανεργία χτυπά κάθε οικογένεια. Ήδη τα δημοτικά τέλη αυξάνονται με την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει όλες τις περιοχές στις ζώνες των αντικειμενικών αξιών. Με τις αυξήσεις στη ΔΕΗ οι αγρότες και τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν το ρεύμα των επιχειρήσεων.

Αποδεικνύεται το πόσο δίκιο είχαμε όταν λέγαμε ότι οι τοπικές εκλογές έπρεπε να σηματοδοτήσουν συνολική καταδίκη του μνημονίου, του «Καλλικράτη» αλλά και της κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων που με τον ένα ή άλλο τρόπο στηρίζουν τα βάρβαρα μέτρα. Ζητήσαμε την καταδίκη των συνδυασμών τους για να μην έχουν δύναμη στα νέα όργανα, να εκλεγούν υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να δυσκολέψουμε, να εμποδίσουμε, να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Έχουν ευθύνη αυτοί που καλλιεργούσαν ψευδαισθήσεις ότι στις εκλογές έπρεπε να μας απασχολεί μόνο το ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος, να ασχοληθούμε μόνο με τα «τοπικά» ζητήματα.

Σ’ αυτές τις συνθήκες χρειάζεται λαϊκή συσπείρωση, λαϊκό μέτωπο που να αντιπαρατεθεί, να απειθαρχήσει και να συγκρουστεί με τα μονοπώλια, την κυβέρνηση και τα κόμματά τους. Χρειάζεται ακόμη περισσότερο να χτυπηθούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Χρειάζεται καθαρό μέτωπο ενάντια σε εργοδοτικούς και κυβερνητικούς μηχανισμούς και πλειοψηφίες, σε όλα τα επίπεδα, απ’ το σωματείο και το σύλλογο της γειτονιάς, μέχρι το Δήμο και την Περιφέρεια. Να χτυπηθούν λογικές και αυταπάτες, απ’ όπου κι αν εκπορεύονται, ότι μπορούν να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης και να λυθούν λαϊκά προβλήματα με καλύτερη διαχείριση, με αποσπασματικούς αγώνες για κάθε επιμέρους πρόβλημα χωρίς να αναδεικνύονται και να αντιπαλεύονται οι αιτίες των προβλημάτων, χωρίς να αποκαλύπτονται και να καταδικάζονται οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν την ευθύνη. Τόσο ο ελληνικός λαός αλλά και ο λαός της περιοχής μας, έχουν πλούσια αρνητική εμπειρία, ώστε να αποκρούουν τέτοιες, επικίνδυνες για τα συμφέροντά τους, λογικές.

Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και τις Περιφέρειες, στηρίχθηκαν απ’ το ΚΚΕ και έδωσαν τη μάχη σ’ αυτή την κατεύθυνση. Το εκλογικό αποτέλεσμα μας δικαιώνει και δείχνει τις προσδοκίες αλλά ταυτόχρονα και τις ευθύνες που επωμιζόμαστε οι κομμουνιστές και οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Δυστυχώς το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Τυρνάβου δεν στάθηκε στο σύνολό του με συνέπεια και ειλικρίνεια σ’ αυτές τις προσδοκίες με αποκορύφωμα μεταξύ άλλων τη θέση που πήρε μέρος του ψηφοδελτίου είτε για ψήφο «κατά συνείδηση», είτε για στήριξη των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Μ’ αυτό τον τρόπο αναιρέθηκε ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Εκ των πραγμάτων σήμερα δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη και θέσεις στα πλαίσια του ψηφοδελτίου αλλά ριζικές διαφορές που καθιστούν αδύνατη και υποκριτική την προσπάθεια συνέχισης λειτουργίας παράταξης. Υπήρξε προσπάθεια καπηλείας του ονόματος αλλά και της στήριξης απ’ το ΚΚΕ, δημιουργήθηκαν συγχύσεις και προβληματισμοί, από τις δυνάμεις που ήθελαν να αποκρύψουν απ’ τους συνδημότες μας, το πραγματικό περιεχόμενο και το χαρακτήρα της μάχης των τοπικών εκλογών.

Το ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια στάθηκε με εντιμότητα και ειλικρίνεια, τίμησε τη συνεργασία τόσο προηγούμενα στη Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) όσο και τώρα στη «Λαϊκή Συσπείρωση». Προσπαθήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή να μη δημιουργήσουμε το παραμικρό πρόβλημα, να δοθεί με όλες μας τις δυνάμεις η μάχη για το κέρδισμα του Δήμου αλλά και για την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τώρα, οι εκλεγμένοι κομμουνιστές θα σταθούμε για μια ακόμη φορά συνεπείς, ειλικρινείς και σταθεροί σε όλα όσα λέμε και υποσχόμαστε, μέσα και έξω απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό απαιτεί την ανάγκη διαχωρισμού της θέσης μας από λογικές, πρακτικές και θέσεις που πήραν άλλοι υποψήφιοι του συνδυασμού στη διάρκεια των εκλογών ή θα παίρνουν στο εξής για τα ζητήματα που αποφασίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Χρειάζεται να αποκατασταθεί ο πραγματικός χαρακτήρας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κοινή ενιαία στάση το επόμενο διάστημα των εκλεγμένων αλλά και όλων όσων συσπειρώθηκαν στη μάχη των τοπικών εκλογών, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας αλλά και σε όλη τη χώρα. Στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν συγκροτούμε δημοτική ομάδα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που θα βάζει ανοιχτά και καθαρά τις θέσεις μας στο δήμο, θα αποτελούμε τη φωνή των ταξικών συσπειρώσεων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, θα δουλέψουμε για την ανατροπή του «Καλλικράτη» και των αντεργατικών – αντιλαϊκών πολιτικών κυβέρνησης και τρόικας. Χρειάζεται συσπείρωση στα ταξικά μέτωπα πάλης σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Χρειάζεται πολιτικά συσπείρωση με το ΚΚΕ, αγώνας με συνέπεια σε αντιμονοπωλιακή – αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Καλούμε όλους αυτούς που έδωσαν μαζί μας τη μάχη στις τοπικές εκλογές, μέσα και έξω απ’ τα ψηφοδέλτια, να συνεχίσουμε τον αγώνα συμμετέχοντας ενεργά σε σωματεία, συλλόγους, φορείς και επιτροπές αγώνα, να συμβάλλουμε στην ανασύνταξη του λαϊκού μαζικού κινήματος με όρους σύγκρουσης και αντεπίθεσης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ