Σε ρυθμούς καρναβαλιού ο νομός Λάρισας

Ξέφρενες εκδηλώσεις σε όλο το νομό (Ελασσόνα, Τύρναβο, Λάρισα, Αγιά, Δημοτική Ενότητα Νέσσωνος, Πυργετό, Κιλελέρ) για τον εορτασμό της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, αλλάζουν το κλίμα των ημερών. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:…

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελασσόνας, ο Σύλλογος Αεραθλητών Λάρισας και η σχολή «Magic Paragliding School» διοργανώνουν και φέτος για 11η συνεχόμενη χρονιά το «Ιπτάμενο καρναβάλι 2011 – Flying carnival 2011».

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην διοργάνωση του Ιπτάμενου Καρναβαλιού θα έχουμε και την παρουσία του Ιππικού Ομίλου Τσαριτσάνης και την ευκαιρία να γνωρίσουμε και γιατί όχι να κάνουμε μια βόλτα με τα άλογα του ιππικού ομίλου.

Χώρος απογείωσης είναι η κορυφή μετά το Δ.Δ. Δρυμού και χώρος προσγείωσης ο χώρος που βρίσκεται, στο 4 χλμ. Ελασσόνας – Δεσκάτης.

Αύριο από 09:30 – 10:00 π.μ.: Συγκέντρωση στο χώρο προσγείωσης, στο 4ο χλμ. Ελασσόνας – Δεσκάτης, δηλώσεις συμμετοχής και ενημέρωση των διαγωνιζόμενων.

12 μ.: Εναρξη πτήσεων.

2 μ.μ.: Λήξη πτήσεων Ιπτάμενων Καρναβαλιών.

Για μία ακόμη χρονιά δεν θα λείψει και ο διαγωνισμός για το ιπτάμενο καρναβάλι που θα κερδίσει τις εντυπώσεις των θεατών και της επιτροπής του δήμου Ελασσόνας. Ετοιμάστε τις πολύχρωμες στολές σας, βαφτείτε με χρώματα και ελάτε να διαγωνιστείτε.

Τα χρηματικά έπαθλα θα επιβραβεύσουν την προσπάθειά και την φαντασία και έχουν ως εξής: – 1ο ατομικό 500 € , – 2ο ατομικό 250 €, – 3ο ατομικό 150 €, – 1ο βραβείο Paramotor 100 €.

Μετά την λήξη της εκδήλωσης θα παραχωρηθεί γεύμα προς όλους τους συμμετέχοντες και θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα.

Και φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι σε άμεση συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες. Ο διαγωνισμός θα είναι σε ισχύ μόνο αν πετάξουν πάνω από 15 αθλητές στο ατομικό και πάνω από 5 paramotor.

* Ο Μορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Συκέας Ελασσόνας διοργανώνει Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο χωριό, με το ακόλουθο πρόγραμμα:

– Σήμερα, στις 12 μ., θα γίνουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις (παρέλαση) με μεγάλη συμμετοχή αρμάτων και αναβίωση παλιών εθίμων.

– Την Καθαρά Δευτέρα, στις 10 π.μ. έχει προγραμματιστεί το πέταγμα του χαρταετού, ενώ στις 11 π.μ. οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη φασολάδα και το μπουρανί με δημοτική ορχήστρα και αναβίωση εθίμου «βάψιμο – βρέξιμο».

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Σήμερα

– «Μπαρμπαριά » στον Αμπελώνα, στις 8 μ.μ., σε διοργάνωση δήμου Τυρνάβου.

– Διαγωνισμός χορού και παντομίμας, στην κεντρική Πλατεία Τυρνάβου, στις 6 μ.μ.

– Απονομή βραβείων ζωγραφικής με θέμα «Ζωγραφίζοντας την Αποκριά».

– Μασκέ πάρτι στο «Groupie».

– Σοκολατοπόλεμος στο «Scandal bar» στο Αργυροπούλι.

– Ξέφρενοι latin ρυθμοί στο «Thea», προετοιμασία για την μεγάλη παρέλαση.

– Τσιφτετέλι πάρτι. Κορμιά λικνίζονται στη «μεγάλη» μπάρα του «Εν Τυρνάβω».

– Βινύλλιο πάρτι, στο «Φίλοιστρον», στις 5 μ.μ.

– Συνεχίζουμε το ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσης, ντυμένοι Αποκριάτικα, με latin και disco μουσική στο «Cucci».

– Karaoke πάρτι στην «Αποψη».

Αύριο:

– Pop – Rock live music με τους «Groove». Μουσική για νέους και όχι μόνο προσκαλεί τους επισκέπτες στην κεντρική πλατεία, στις 3 μ.μ.

Καρναβαλιστές κατακλύζουν τους δρόμους για να ενωθούν και να σκορπίσουν τη χαρά και το κέφι στη μεγάλη παρέλαση. Χορέψτε και διασκεδάστε μαζί τους.

– Η μεγάλη παρέλαση, στις 6.30 μ.μ.

– Το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία συνοδεύεται από χιλιάδες πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον Τυρναβίτικο ουρανό χαρίζοντας φαντασμαγορικό θέαμα με φως, ήχο και χρώμα. Ο Τύρναβος, μια γιορτή, ένα πανηγύρι κεφιού, μουσικής και χορού.

– «Εσκιμώοι του Cucci», έτοιμοι για την παρέλαση και μετά ραντεβού πίσω για ξεφάντωμα, χορόκαι ποτό. «Εποχή των παγετώνων» καυτή.

– Σερμπέτια και σιρόπια, αγάπες και λουλούδια στο «Εν Τυρνάβω».

– «Οδός Ονείρων». Μετά τη μεγάλη παρέλαση, οδηγεί σε δρόμους μουσικούς με Γιολάντα Δαναού και Γιάννη Ανδρακάκο, στις 10.30 μ.μ.

Καθαρά Δευτέρα:

– Το παραδοσιακό έθιμο του «Μπουρανί» αναβιώνει στο φυσικό του χώρο, τον Προφήτη Ηλία, με αυθεντικό τρόπο από τους παλιούς και νέους Μπουρανίτες, με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων, στις 11 π.μ.

Συνδυάστε το πέταγμα του χαρταετού με μια γεύση από τα δρώμενα της ημέρας. Ο δήμος Τυρνάβου προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνες, χαλβά και ελιές.

– Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου διανέμει, δωρεάν, τσίπουρο και ούζο.

– Αναβίωση Τυρναβίτικων εθίμων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στην Κεντρική Πλατεία και για τη διαφορετική γεύση της ημέρας, μια βόλτα στα τσιπουράδικα και στις ταβέρνες της Πλατείας Αγοράς και του κέντρου.

– Καθαρά Δευτέρα στην πόλη του Αμπελώνα και στα Δ.Δ. Αργυροπουλίου, Δαμασίου, Δένδρων, Πλατανούλια, Δελερίων και Ροδιάς.

– All day ξεφάντωμα με ούζα στο «Thea».

– DJ VSAQ στο «Groupie».

– Μπρε, μπρε, μπρε το Μπουρανί και το «Εν Τυρνάβω» σας καλεί για διασκέδαση ως το πρωί, με τσίπουρο και καλό κρασί.

– Αποχαιρετούμε τις αποκριές «Μπουρανίτικα» και λέμε αντίο στις τρέλες με χορό, ποτό, τσίπουρο και περάγματα, στο «Cucci».

– Ελάτε για διασκέδαση στο «Λίθος».

– Η μεγάλη γιορτή τελειώνει με τους «Blow» στο «Φίλοιστρον».

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σήμερα στις 11.30 μ.μ. στην σκεπαστή αγορά Νεάπολης, με τον 9ο διαγωνισμό ζωγραφικής – χαρταετού, θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδήλωση «Αποκριά 2011» που πραγματοποιεί ο δήμος Λαρισαίων. Ο διαγωνισμό θα γίνει με τη συμμετοχή των μαθητών Δημοτικών σχολείων της πόλης, τα εικαστικά τμήματα των Λεσχών Πολιτισμού του Πολιτιστικού Οργανισμού και το Ελεύθερο Εργαστήρι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Οι 3 καλύτερες δημιουργίες θα βραβευτούν, ενώ όλα τα παιδιά θα τιμηθούν με τίτλο συμμετοχής καθώς και γλυκά και δώρα.

Αύριο, στις 11 π.μ.:

– Ο Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα Κώστα Χατζηανδρέου – Σοφία Φουτζοπούλου επέλεξε να παρουσιάσει φέτος τη διασκευή του κλασικού παραμυθιού «Ο παπουτσωμένος γάτος» του Charles Perrault.

– Αποκριάτικο εικαστικό εργαστήρι, όπου τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν και συναρμολογήσουν το δικό τους κινούμενο κλόουν. Στο χώρο θα βρίσκονται οι δάσκαλοι των τμημάτων των εικαστικών εργαστηρίων των Λεσχών Πολιτισμού.

– Τα χορευτικά συγκροτήματα των λεσχών Πολιτισμού θα πραγματοποιήσουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Αποκριάς. Συμμετέχει το Πολιτιστικό Κέντρο Φαλάνης.

Καθαρά Δευτέρα, στις 10.30 π.μ. – 12 μ.:

– Διαγωνισμός ψηλότερου πετάγματος χαρταετού, δίπλα στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης. Θα βραβευτεί το ψηλότερο πέταγμα, στις 12 μ.

– Αποκριάτικο γλέντι με ζωντανό λαϊκό και παραδοσιακό πρόγραμμα από την ορχήστρα «Νόστος» (κλαρίνο: Δημήτρης Μιχαλές, τραγούδι: Χρήστος Αγριόδημος), με παραδοσιακή φασολάδα, κρασί και νηστίσιμα για όλους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις της σκεπαστής αγοράς της Νεάπολης.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Αύριο στην Αγιά με την ορχήστρα με τα χάλκινα, από τις 5 μ.μ. τα χορευτικά του Μιλτιάδη Δάλλα θα χορέψουν το γαϊτανάκι και άλλους Αποκριάτικους χορούς. Κατόπιν, με το άναμμα της φωτιάς ο σύλλογος γυναικών θα προσφέρει πίτες, λουκάνικα και κρασί.

Το βράδυ από τις 6 μ.μ. και μετά στα χωριά Μεταξοχώρι, Γερακάρι, Έλαφο, Ποταμιά, Μεγαλόβρυσο, Ανατολή, Νερόμυλοι, Πρινιά, Αετόλοφο, Ανάβρα, Σκήτη, Μελιβοία, Αγιόκαμπο, Στόμιο, Ομόλιο θα προσφερθούν κρασί και εδέσματα με τη συνοδεία μουσικής.

Ειδικά στο Μεταξοχώρι η ορχήστρα με τα χάλκινα θα διασκεδάσει τον κόσμο στην πλατεία του χωριού και θα προσφερθούν κρασί, πίτες και εδέσματα. Θα ακολουθήσει εμφάνιση χορευτικού συγκροτήματος και το κάψιμο του καρνάβαλου στη «μπουμπούνα» στην πλατεία του χωριού.

Την Καθαρή Δευτέρα:

– Στην πλατεία από τις 11 π.μ. θα υπάρχουν σαρακοστιανά εδέσματα και φασολάδα.

– Στα χωριά Ανάβρα και Ποταμιά, Έλαφο, Σκήτη, Σκλήθρο, Σωτηρίτσα, Μελιβοία, Αμυγδαλή, Καστρί, Μαρμαρίνη, Δήμητρα θα προσφερθούν σαρακοστιανά, φασολάδα, λαγάνες, κρασί και οι διοργανωτές υπόσχονται γλέντι και ξεφάντωμα.

Στο Στόμιο και την Καρίτσα θα προσφερθούν σουπιές και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα ενώ στο Ομόλιο εκτός από φασολάδα θα προσφερθεί και η παραδοσιακή μπομπότα.

Υπογραμμίζοντας ότι όλες οι εκδηλώσεις γίνονται με την συνεργασία και την υποστήριξη των συλλόγων των χωριών οι οποίοι πρωτοστατούν, στοιχείο καθοριστικό για τον προγραμματισμό και την επιτυχία των εκδηλώσεων.

* Δημοτική Κοινότητα Μεγαλοβρύσου

– Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Δημοτική Κοινότητα Μεγαλοβρύσου του Δήμου Αγιάς και ο Eκπολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεγαλοβρύσου διατηρώντας την παράδοση, διοργανώνουν την εκδήλωση «Αποκριές 2011» αύριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία του Μεγαλοβρύσου. Η εκδήλωση αποτελεί αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του ανάμματος του «φανού», της φωτιάς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστούν τα παραδοσιακά Αποκριάτικα εδέσματα, χαλβάς, λουκάνικα, το παραδοσιακό μπάντζο και θα ακολουθήσει εορταστικό γλέντι, με μουσική, χορό, άφθονο κρασί και τραγούδι γύρω από τη φωτιά.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΣΣΩΝΟΣ

Σήμερα:

– Στις 6 μ.μ., πάρτι μασκέ των μικρών φίλων, με βράβευση της καλύτερης ενδυμασίας στην αίθουσα του ΜΕΣ Συκουρίου.

Αύριο:

– Στις 5 μ.μ., Τ/Κ Πουρναρίου: Σεριάνισμα της αρκούδας.

– Στις 7 μ.μ., Τ/Κ Πουρναρίου: Αναμμα μπουμπούνας (ακολουθεί γλέντι με ορχήστρα στο κέντρο «Πιβούλας»).

– Στις 8 μ.μ., Τ/Κ Σπηλιάς: Αναμμα μπουμπούνας με χορό και Αποκριάτικα τραγούδια.

– Στην πλατεία Θέμιδας (παζάρι) στο Συκούριο, στις 8.30 μ.μ., άναμμα μπουμπούνας, γαϊτανάκι και χορός με άφθονο κρασί και εδέσματα.

– Στις 9 μ.μ., Τ/Κ Καλοχωρίου: Αναμμα μπουμπούνας.

– Στις 9 μ.μ., Τ/Κ Οσσας: Αναμμα μπουμπούνας.

Καθαρά Δευτέρα:

– Στην πλατεία Ρ. Φεραίου (Μπάρος), στο Συκούριο, φασολάδα, μπουρανί, κρασί, τσίπουρο, μουσική και γλέντι με την συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ΜΕΣ Συκουρίου.

– Τ/Κ Σπηλιάς: Φασολάδα, κρασί, λαγάνα με γλέντι και χορό.

– Τ/Κ Οσσας: Φασολάδα, γαϊτανάκι και παραδοσιακοί χοροί.

– Τ/Κ Καλοχωρίου: Φασολάδα, στις 1.30 μ.μ., ακολουθεί παρέλαση αρμάτων με πολλές εκπλήξεις.

ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΕΤΟ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργεττού, σε συνεργασία με το Δήμο Τεμπών, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων για τη γιορτή της Αποκριάς ανακοινώνει το σχετικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα εξής:

Αύριο: Στις 7 μ.μ., στην πλατεία του χωριού, αρχικά, θα γίνει το κάψιμο του καρνάβαλου, στην συνέχεια θα ακολουθήσει Αποκριάτικο πάρτι με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα και παρουσία πλήθους κόσμου.

Καθαρά Δευτέρα: Στην πλατεία του χωριού θα μαγειρευτεί η παραδοσιακή φασολάδα και θα προσφερθεί στους παρευρισκόμενους χαλβάς, ελιές, τουρσί και τοπικό κρασί.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Διήμερες Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Πλατύκαμπο και την Γαλήνη υπό την αιγίδα του Δ. Κιλελέρ και με την συνεργασία των τοπικών συμβουλίων των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και των κατοίκων του χωριού. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

– Αύριο, στις 6 μ.μ. στην πλατεία του Πλατυκάμπου καίμε το καρνάβαλο και το γιορτάζουμε με μουσική κρασί και φαγητό

– Καθαρά Δευτέρα στην Γαλήνη από το πρωί ανακατεύουμε την φασολάδα με συνοδεία σαρακοστιανών, κρασιού και ζωντανής μουσικής και πλέκουμε το γαϊτανάκι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε στεγασμένο χώρο στο δημοτικό σχολείο Γαλήνης.

– Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Καρυών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Κιλελέρ διοργανώνει γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα στην κεντρική πλατεία την Καθαρά Δευτέρα όπου θα προσφερθεί άφθονο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα στους παρευρισκομένους καθώς και η παραδοσιακή φασολάδα. Παράλληλα στον πρώτο όροφο του κοινοτικού καταστήματος οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να επισκεφθούν το λαογραφικό μουσείο του χωριού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ