Ετοιμάζεται η Δημοκρατική Αριστερά για το ιδρυτικό συνέδριο

Εκδήλωση – συζήτηση στην πορεία του κόμματος προς το ιδρυτικό συνέδριό του διοργανώνει την Κυριακή 20 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης η Επιτροπή Λάρισας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς τον Ιούνιο του 2010 ήταν μια αναγκαία πολιτική πράξη για να υπάρξει άμεση απάντηση στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των κομματικών φορέων της πόλης μας μέσα σε πρωτόγνωρες, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής, οικολογικής, πολιτισμικής κρίσης καθώς και για να διατυπώσει μια ολοκληρωμένη εναλλακτική και αριστερή πολιτική πρόταση. Η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.) στοχεύει να εκφράσει τη σύγχρονη δημοκρατική, ευρωπαϊστική, μεταρρυθμιστική, οικολογική αριστερά μαζί με τους πολίτες της χώρας (δυνάμεις της εργασίας, της γνώσης και της τεχνολογίας, τις δυνάμεις του πνεύματος και του πολιτισμού).

Τα στοιχεία που προσδιορίζουν τη ΔΗΜ.ΑΡ. είναι τα εξής: ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός – ο Αριστερός Ευρωπαϊσμός – η Μεταρρυθμιστική Στρατηγική – ο Οικολογικός Πολιτισμός. Μέσα από την παράθεση της ταυτότητας της, η ΔΗΜ.ΑΡ. προσπαθεί να αναδείξει γιατί είναι κάτι το ξεχωριστό, το διαφορετικό στον χώρο της αριστεράς και της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Για τη δημοσιονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας, η ΔΗΜ.ΑΡ. επιμένει ότι υπάρχουν πολιτικές που ανοίγουν τον δρόμο για δημοκρατική αριστερή διέξοδο από την σημερινή κρίση. Αυτή η μάχη θα κριθεί σε τρία μέτωπα:

* Στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, που θα την πληρώσουν δραματικά όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι, παράλληλα με την ανεύρεση νέων δυνατοτήτων ευρωπαϊκής σύγκλισης στη βάση των αναδιανεμητικών πολιτικών με κοινωνικό χαρακτήρα.

* Στην ανατροπή της σημερινής άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι μέσα από νέους έμμεσους φόρους, καθώς και με την καταπολέμηση της ακρίβειας και τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης. Στην προοπτική της δίκαιης κατανομής των μελλοντικών πλεονασμάτων.

* Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας που θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων με τρόπο που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, δημιουργεί απασχόληση, αυξάνει τα εισοδήματα, διασφαλίζει την αειφορία των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα, υπέρ των πολιτών, με σεβασμό στο περιβάλλον, εστιασμένη παρέμβαση στο κράτος, αποκέντρωση στους θεσμούς, προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων, δυναμική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρονται στο σχέδιο θέσεων της ΔΗΜ.ΑΡ. ενόψει του πρώτου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τέλος Μαρτίου στην Αθήνα. Στη συζήτηση που θα γίνει την Κυριακή 20 Μαρτίου ώρα 10.00 στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» στη Λάρισα, επιδίωξη μας είναι να μην είναι μια τυπική εσωκομματική διαδικασία. Θέλουμε την ανοιχτή δημόσια συζήτηση για τις θέσεις μας, ζητάμε τον δημόσιο έλεγχο και την κριτική απ’ όλους τους πολίτες, είτε θέλουν να είναι μέλη του κόμματος είτε όχι. Θέλουμε το συνέδριο μας να είναι μια ανοιχτή διαβούλευση με την κοινωνία και όχι μια αυστηρά εσωτερική υπόθεση των μελών και στελεχών του κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το θελήσει να πάρει μέρος στη συζήτηση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ