«H Γη θα πάλλεται για πολλά χρόνια σαν καμπάνα”

Ως το μεγαλύτερο που έχει «χτυπήσει» τη Β. Ιαπωνία τον τελευταίο αιώνα χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες το τσουνάμι που προκλήθηκε αμέσως μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών που έπληξε το ΒΑ τμήμα της χώρας. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «σεισμό – γίγαντα» που έχει παγκόσμια εμβέλεια και είναι δυνατόν να πυροδοτήσει σεισμούς… και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «η Γη θα πάλλεται για πολλά χρόνια σαν καμπάνα, ενώ η μέση σεισμικότητα θα αυξηθεί».

Πάντως, παρότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο σεισμός θα διεγείρει γενικά τα ρήγματα της περιοχής, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεαστεί με κανέναν τρόπο από τον ισχυρό σεισμό.

Ο τρομακτικός σεισμός των 8,9 βαθμών είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος που έχει εκδηλωθεί ποτέ στον πλανήτη.Το τσουνάμι που προκλήθηκε σάρωσε κυριολεκτικά τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, φτάνοντας μέχρι στις ακτές της Χαβάης, ενώ προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν δεκάδες χώρες, από τα νησιά του Ειρηνικού και τη Ρωσία μέχρι τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων «Κιόντο», μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 137 άνθρωποι, οι τραυματίες ανέρχονται σε 539 και περισσότεροι από 350 είναι οι αγνοούμενοι.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σύμφωνα με άλλα πρακτορεία, σε ακτή της Σεντάι έχουν εντοπιστεί 200 με 300 πτώματα, ενώ στην ίδια περιοχή παρασύρθηκε τρένο με άγνωστο αριθμό επιβατών και πλοίο με 100 επιβάτες.

Εξάλλου, τεράστιες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, ενώ στις φλόγες έχει τυλιχθεί εργοστάσιο κοντά στην πόλη Σεντάι και έχει σπάσει φράγμα με αποτέλεσμα τόνοι νερού να έχουν καλύψει επαρχίες.

Ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί χαρακτήρισε το σεισμό ως τη χειρότερη εξέλιξη για την οικονομία της Ιαπωνίας.

Πηγή: skai.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ