Η ευφυΐα συνδέεται με την προγεννητική έκθεση σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Μία μακρόχρονη συζήτηση για το εάν η ευφυΐα είναι υποπροϊόν καλών γονιδίων ή καλού περιβάλλοντος, μπορεί να οδηγηθεί σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ο Mrazik, καθηγητής στο τμήμα εκπαιδευτικής ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, καθώς και μια συνάδελφός του από το Πανεπιστήμιο Rider στις ΗΠΑ, έχουν δημοσιεύσει μια εργασία στο Roeper Review, που συνδέει την ευφυΐα των ανθρώπων…(και συγκεκριμένα, όσων έχουν βαθμολογία στα IQ τεστ, 130 και πάνω) με την προγεννητική τους έκθεση σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Ο Mrazik υποθέτει ότι, κατά τον ίδιο τρόπο που οι σωματικές και νοητικές ελλείψεις είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στη μήτρα, έτσι θα μπορούσε και η έκθεση σε αυτό το χημικό –τεστοστερόνη- που απαντάται στη φύση, να οδηγεί στην ευφυΐα.

«Φαίνεται να υπάρχουν πλέον αποδείξεις ότι η υπερβολική προγεννητική έκθεση στην τεστοστερόνη συμβάλλει σε αυξημένες συνδέσεις στον εγκέφαλο, ειδικά στο δεξιό προμετωπιαίο φλοιό», είπε ο Mrazik. «Γι ‘αυτό βλέπουμε κάποιους πνευματικά προικισμένους ανθρώπους με χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους, που δεν τα συναντάμε στο φυσιολογικό πληθυσμό.”

Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν οτι η ορμονική «βλάβη» στην -εντός της μήτρας- νευροβιολογική ανάπτυξη σημαίνει ότι τα προικισμένα παιδιά γεννιούνται με συγκεκριμένες προδιαθέσεις στις τέχνες, στα μαθηματικά, και τις επιστήμες.

Πηγή:Science Daily

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ