Αντιφασιστικό διήμερο στη Λάρισα

Εκδηλώσεις με στόχο να μην ξαναζήσουμε ποτέ πια φασισμό διοργανώνει αύριο και μεθαύριο στη Λάρισα η αντιρατσιστική πρωτοβουλία. Στο αντιφασιστικό διήμερο θα πραγηματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

– Αύριο, 8.μ.μ. αμφιθέατρο Ιατρικής Σχολής, πλατεία ΤαχυδρομείουΒιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση Το βιβλίο του Σπ. Μαρκέτου: «Πως φίλησα το Μουσολίνι, τα πρώτα βήματα του ελληνικού φασισμού». Συμμετέχουν οι κ.κ. Σπύρος Μαρκέτος, επίκουρος. καθηγητής ιστορίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ, Λουκιανός Χασιώτης, επίκουρος καθηγητής ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. και Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής ιστορίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.

– Σάββατο 9 Απριλίου, 9 μ.μ. πλατεία Ταχυδρομείου συναυλία με τους: Renovatio, Fortius, Antartia, Nomes

Στην ανακοίνωση πρόσκληση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Ο  εκφασισμός της πολιτικής ζωής, με το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλλει το πολιτικό σύστημα για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, με την  ανοιχτή τρομοκρατία από τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής (ξυλοδαρμοί  μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα,  τρομοκρατική καταστολή αγώνων, κάλυψη φασιστικών ενεργειών), με τις ρατσιστικές πολιτικές των τειχών και στρατοπέδων, με την προβολή ρατσιστικών κραυγών του ΛΑΟΣ που έχει καταστεί προνομιακός εταίρος της κυβέρνησης, με την εργοδοτική τρομοκρατία και την δικτατορία των ΜΜΕ, ενθαρρύνει την δράση τους.

Επιδίωξή τους να ρίξουν τον σπόρο του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, στο γόνιμο  έδαφος της οικονομικής κρίσης, της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, της κοινωνικής ευθανασίας και κανιβαλισμού… που είναι η πεμπτουσία του καπιταλισμού. Όμως τα φυτά και τους καρπούς αυτού του σπόρου τους έχει γευτεί η ανθρωπότητα – στο πρόσφατο παρελθόν – είναι φυτά σαρκοβόρα και καρποί με δηλητήριο.

Για να μην ξαναζήσουμε  νέα κρεματόρια, απαρτχάιντ,  στρατόπεδα συγκέντρωσης και  επειδή δεν ανεχόμαστε ούτε να κρυβόμαστε, ούτε να φοβόμαστε, ούτε μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις γιατί μας χωρίζει άπειρη απόσταση από τον φασισμό, την ρατσιστική υστερία, τον μισανθρωπισμό,  πιστεύουμε πως είναι επιτακτικά αναγκαίο κάθε προοδευτική συνιστώσα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, συνδικαλιστικοί φορείς, κόμματα, διανοούμενοι, κάθε δημοκράτης, να ενεργοποιήσουμε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά και να αντιπαρατεθούμε στις φασιστικές προκλήσεις, στην έξαρση του ρατσισμού, του εθνικισμού και στις κραυγές μίσους.

Αν δεν πάρουμε θέση τώρα που η «δημοκρατία» λευτερώνει τους εφιάλτες της, η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί με ακόμα πιο τραγικές διαστάσεις και τότε δεν θα έχουμε κανένα δικαίωμα να λέμε ότι δεν ξέραμε. Γιατί:

«…Ο φασισμός δεν έρχεται απ΄ το μέλλον καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει…… οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν μα όχι και το μίσος του για μένα….».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ