Φ. Σαχινίδης: Ανευθυνότητα να μιλάμε για χρεοκοπία

Στοιχεία του οδικού χάρτη, εξόδου από την κρίση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή αναλύει με τη σημερινή του συνέντευξη στον “Ημερήσιο Κήρυκα” ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης απαντώντας σε όλους εκείνους που ασκούν κριτική στις κυβερνητικές επιλογές τόσο εκτός, όσο και εντός ΠΑΣΟΚ… Ο κ. Σαχινίδης μιλά για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για τα πρόσθετα μέτρα που όπως υποστηρίζει θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος και σε αναπτυξιακή τροχιά και διαψεύδει τα σενάρια περί χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης του χρέους.

Τέλος κάνει λόγο για τις πολιτικές της κυβέρνησης στον κοινωνικό τομέα:

– Κύριε υφυπουργέ, την Παρασκευή η κυβέρνηση παρουσίασε τον οδικό χάρτη που όπως λέει θα οδηγήσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια έξω από την κρίση. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;

– Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, παρουσιάζεται ένα σχέδιο με σαφείς και ξεκάθαρους στόχους ώστε να πάει η χώρα μπροστά. Ο οδικός χάρτης είναι η επιβεβαίωση του έργου που έχει γίνει τους τελευταίους 18 μήνες και η διαμόρφωση των νέων στόχων για τα επόμενα χρόνια. Αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να διαχειρίζεται με ευθύνη και σοβαρότητα το μέλλον της χώρας και των πολιτών της. Αυτό εμείς το κάνουμε πράξη με την κατάρτιση πολυετών προϋπολογισμών. Το κάνουμε πράξη στοιχειοθετώντας τον σχεδιασμό για την έξοδο από την κρίση και την πορεία της χώρας στο μέλλον. Το δύσκολο είναι να ξεπερνάς την επιλογή του «άστο για αργότερα» που οδήγησε τη χώρα σε πολλά δεινά. Η επιλογή που κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση είναι διττή. Πρώτον, να αντιμετωπίσουμε, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές, την κρίση και να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης. Δεύτερον, να παραμερίσουμε το πολιτικό κόστος και να πολεμήσουμε τον πραγματικό «εχθρό» που έχουμε μπροστά μας.

– Τι να περιμένουμε από αυτό το σχέδιο εξόδου από την κρίση;

– Βασικός άξονας είναι το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα με πολυετή ορίζοντα. Ολες οι χώρες της Ευρωζώνης καταρτίζουν τον οικονομικό τους σχεδιασμό σε βάθος τριετίας. Και αυτό αποτελεί υποχρέωση κάθε οργανωμένου κράτους που δεν διαχειρίζεται την οικονομία της χώρας κοντόφθαλμα και συγκυριακά. Και επιπλέον αποτελεί υποχρέωση αυτής της κυβέρνησης που απορρέει από την ψήφιση του νόμου περί δημοσιονομικής ευθύνης, τον οποίο, παρεμπιπτόντως, υπερψήφισε και η Νέα Δημοκρατία. Στη βάση αυτού του σχεδιασμού στόχος μας είναι να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει στη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο το 2011 θα είναι το μεγαλύτερο στην Ε.Ε. Και ο σχεδιασμός αυτός στηρίζεται σε μία τριπλή δράση. Στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερους όρους δανεισμού.

Δεν είναι ακατόρθωτο και κυρίως δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει. Θέλουμε να πετύχουμε στόχους που η χώρα έχει κατακτήσει και στο παρελθόν. Στο κομμάτι των δαπανών να φτάσουμε στο επίπεδο του 2003 και των εσόδων του 2000. Μέσα στο 2011 προχωράμε σε παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, ώστε να παραμείνουμε εντός των στόχων που έχουμε θέσει και στην τριετία 2012 – 2015 προχωράμε με μία προσπάθεια 23 δισ. ευρώ, ώστε το 2015 να μειωθεί το έλλειμμα κάτω των 3 δισ.

Τέλος, η ανάπτυξη αποτελεί βασικό άξονα του οδικού χάρτη. Θέλουμε όμως μία ανάπτυξη που θα είναι βιώσιμη, δε θα στηρίζεται στην κατανάλωση με δανεικά. Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.

– Με τη δημόσια περιουσία τι σκοπεύετε να κάνετε;

– Ο σχεδιασμός μας είναι να εξασφαλιστούν 15 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2011 – 2013 και 50 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά έως το 2015. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημοσίας περιουσίας το 2015 μπορούμε να οδηγηθούμε σε μείωση της ετήσιας δαπάνης για τόκους κατά 3 δισ. ευρώ. Ποιος διαφωνεί ότι η χώρα έχει ανάγκη από την προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων που θα δημιουργήσουν δυνατότητες ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας; Πιστεύω ότι κανείς δε διαφωνεί ότι η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης του πλούτου της, ώστε αυτός να αποκτήσει ισχυρή ανταποδοτικότητα για τους πολίτες.

– Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία και η ύφεση που μεγαλώνουν; πώς θα στηριχθούν οι αδύναμες ομάδες των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται;

– Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αναταράξεις της κρίσης έχουν επηρεάσει την ύφεση και την ανεργία. Κανείς από εμάς δε ζει σε άλλη χώρα, ούτε στη γυάλα. Αν, όμως, τίποτα από αυτά που έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες δεν είχε γίνει, δε θα μιλούσαμε για αρνητικές συνέπειες της κρίσης, γιατί πολύ απλά η χώρα δεν θα υπήρχε, θα είχε οδηγηθεί στην καταστροφή. Περνάμε από το χαμηλότερο σημείο της ύφεσης και το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, κανείς δεν το αρνείται. Αν όμως δε συνεχίσουμε να κάνουμε όσα πρέπει να γίνουν, τίποτα καλύτερο δεν πρόκειται να συμβεί.

Σε μια εποχή που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και πολλοί συμπολίτες μας περνούν δύσκολα, οι κοινωνικές παροχές και οι ισχυρές δομές του κοινωνικού κράτους, δεν αποτελούν ευφυολόγημα. Στηρίζονται σε αποφάσεις και παρεμβάσεις που θα έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Όπως η καταπολέμηση των στρεβλώσεων στις παροχές υγείας, η στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, ο εξορθολογισμός στη χορήγηση των επιδομάτων, η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Τέλος, η ενοποίηση των κοινωνικών παροχών σε έναν ενιαίο φορέα που θα υλοποιεί το σύνολο της προνοιακής πολιτικής, είναι μία τεράστια συνεισφορά στους αδύναμους συμπολίτες μας. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

– Τι απαντάτε σε όσους είπαν ότι πρόκειται για μία «έκθεση ιδεών»;

– Η χώρα αλλάζει επειδή κάνουμε την επιλογή να μην αφήσουμε για αργότερα όσα πρέπει να γίνουν σήμερα. Η λογική «άστο για αργότερα» μπορεί να φαινόταν στο παρελθόν ότι εξασφάλιζε πολιτική ύπαρξη. Γρήγορα όμως αποδείχθηκε – με φαεινό παράδειγμα την τελευταία διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – ότι οι πολίτες και το καταλαβαίνουν και το αποτιμούν κατά πώς πρέπει. Είναι εύκολο να μιλάει κανείς για «έκθεση ιδεών». Είναι εύκολο να μιλά κανείς για «έλλειψη θάρρους». Και είναι εύκολο γιατί οι αφορισμοί δεν κοστίζουν τίποτα, ούτε στο πολιτικό κεφάλαιο, ούτε στην καθημερινή αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε στην καταπολέμηση στρεβλώσεων που έχουν χρονίσει. Η Νέα Δημοκρατία, αν τολμά, ας ζητήσει τα μακροοικονομικά δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε ο δικός μας οδικός χάρτης και ας καταθέσει τον δικό της.

Θα οδηγηθούμε σε αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία όπως ακούμε συχνά και από πολιτικά πρόσωπα;

– Είναι ανεύθυνη στάση η ευκολία με την οποία γίνεται συζήτηση τόσο για το θέμα της χρεοκοπίας, όσο και για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Εκτιμώ ότι ορισμένοι από αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση δεν ξέρουν καν τα θέματα στα οποία αναφέρονται. Θέματα τεχνικά και δύσκολα και με τεράστιες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι συγχέουν έννοιες διακριτές και όλες αυτές τις τόσο διαφορετικές έννοιες τις βαφτίζουν αναδιάρθρωση. Βέβαια μπορεί κάποιοι από αυτούς να μιλούν χωρίς ιδιοτέλεια. Δε θα μείνω στα οδυνηρά αποτελέσματα που μπορεί μία τέτοια επιλογή να επιφέρει στη χώρα, στην καθημερινότητα των πολιτών, στη σταθερότητα της οικονομίας μας. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι η χώρα δεν θα σωθεί από καμία τέτοια επιλογή. Επιμένω ότι αν δε λύσουμε τα προβλήματα που μας έφεραν σε αυτό το σημείο και αυτά έχουν να κάνουν με τις αιτίες που οδηγούν σε ψηλά ελλείμματα, σε 2 – 3 χρόνια θα είμαστε ξανά στο ίδιο σημείο. Επομένως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση είναι μία συζήτηση που αποσκοπεί στο να αποφύγουμε το πώς θα μειώσουμε τα ελλείμματα και το πώς θα κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές, για να βγει η χώρα από την κρίση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ