Σύσκεψη της ΕΟΑΣΛ για τον ΕΛΓΑ στην Αγιά

Σε σύσκεψη στην Αγιά την Τρίτη 10 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ στην ταβέρνα «Κιβωτός» καλούν τους αγρότες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Αγιάς. Θέμα της σύσκεψης είναι ο εκβιασμός των αγροτών να πληρώσουν το δυσβάσταχτο χαράτσι για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής τους στον ΕΛΓΑ.

Σε ανακοίνωση της ΕΟΑΣ Λάρισας ενόψει της σύσκεψης τονίζονται τα εξής: Οι αγρότες καλούνται να προπληρώσουν εκβιαστικά το χαράτσι είτε απειλούνται με σταμάτημα των όποιων κρατικών ενισχύσεων είτε θα παρακρατηθεί το ποσό μέσω ΔΟΥ ως δημόσιο χρέος. Καλούνται να προπληρώσουν τις εισφορές σε μια περίοδο που η πολιτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν οδηγήσει σε δραματική φτώχεια, μείωση του εισοδήματος, μεγάλη αύξηση του  κόστους παραγωγής ενώ η καπιταλιστική κρίση έχει αδειάσει τις τσέπες και τις όποιες οικονομίες των αγροτών. Ενώ θα πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ασφάλιση, ποσά υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι, η παραγωγή τους δεν θα ασφαλιστεί αλλά η κυβέρνηση με τον νέον νόμο για τον ΕΛΓΑ τον μετατρέπει σ’ ένα οργανισμό καθαρά ανταποδοτικού χαρακτήρα με αποτέλεσμα οι αγρότες να παίρνουν ψίχουλα αντί αποζημιώσεων από δω και πέρα.

Επιπλέον η κυβέρνηση δείχνοντας για μια ακόμη φορά το πραγματικό αντιαγροτικό και φιλομονοπωλιακό πρόσωπό της, θα «χαρίσει» χιλιάδες ευρώ σε μεγαλοαγρότες αφού βάζει πλαφόν ότι το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να πληρώσει κάποιος είναι 3.800 ευρώ για ασφάλιση της παραγωγής του.

Με αυτό τον τρόπο ένας μεγαλοαγρότης θα πληρώνει λιγότερα χρήματα στον ΕΛΓΑ αφού θα έχει «έκπτωση» ενώ οι μικροί αγρότες αναγκάζονται να πληρώσουν πολύ περισσότερα για να πάρουν τα όποια ψίχουλα θα δοθούν – αν δοθούν – σε περίπτωση ζημιάς στην παραγωγή τους.

Καλούνται όλοι οι αγρότες της Επαρχίας Αγιάς, τα Δ.Σ των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών να συμμετέχουν μαζικά στην σύσκεψη απαιτώντας:

– Να μην ισχύσει ο νέος νόμος του ΕΛΓΑ

– Να μην υπογράψουν οι αγρότες να νέα χαράτσια

– ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής στο 100% απ’ όλους

τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Καλούνται οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί να βγάλουν ψηφίσματα καταδίκης ενάντια στο νόμο – έκτρωμα για τον ΕΛΓΑ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ