ΠΑΣΥ: Οι αγρότες πρέπει να αντιδράσουν στο χαράτσι του ΕΛΓΑPA

Ημέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στο νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ αλλά και στο «χαράτσι» που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες για την ασφάλιση της παραγωγής τους θα είναι για την ΠΑΣΥ η Τετάρτη 18 Μαΐου με στόχο να διεκδικήσουν οι αγρότες να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας ασφάλιση της παραγωγής στο 100%  από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Αυτό τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπροσώπων των γραμματειών της περιοχής Θεσσαλίας της ΠΑΣΥ, οι οποίοι κάλεσαν τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ 11 Μαΐου.

Αναφερόμενος στην υποχρεωτική εισφορά που καλούνται να πληρώσουν στον ΕΛΓΑ οι αγρότες ο κ. Β. Μπούτας υποστήριξε ότι η υποχρεωτική είσπραξη στο χαράτσι  της «ασφαλιστικής εισφοράς» υπέρ ΕΛΓΑ, που επιβάλλει η κυβέρνηση με το νόμο 3877/2010, αποτελεί ωμό εκβιασμό και ληστεία σε βάρος των γεωργών και κτηνοτρόφων.

«Με το νέο νόμο που ψήφισε πέρσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρπάζει, προκαταβολικά και «ετσιθελικά», μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τσέπες των αγροτών, χωρίς ταυτόχρονα να  παρέχει εγγύηση  πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση  ζημιάς.  Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στα μήλα, τα κεράσια, τα αμπέλια κ.α., το ποσό είναι πάνω από 60 ευρώ/στρέμμα, όταν τόσο δεν είναι το κέρδος που βγάζει ο αγρότης από την παραγωγή του και πολύ περισσότερο δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα πουλήσει την παραγωγή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούτας.

Παράλληλα κάλεσε τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους:

– Να αντιπαλέψουν τον νόμο – έκτρωμα, να μην τον νομιμοποιήσουν  και όταν θα υπογράφουν τη δήλωση για τον ΕΛΓΑ να συμπληρώνουν ότι υπογράφουν με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

– Να διεκδικήσουν ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

– Να συμμετάσχουν, μαζικά και δυναμικά, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στις 11 Μάη, στα μπλοκ της ΠΑΣΥ, με κυρίαρχο αίτημα «Όχι στη ληστεία από την Κυβέρνηση – Οχι στο «χαράτσι» του ΕΛΓΑ».

«Μόνη ελπίδα για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι το δυνάμωμα της ΠΑΣΥ που μπορεί να οργανώσει κίνημα ενάντια τόσο στο συγκεκριμένο νόμο, όσο και κατά του συνόλου της πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ, των αντιλαϊκών κυβερνήσεων», κατέληξε ο κ. Μπούτας.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη χθεσινή συνέντευξη και στο θέμα του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς με τα στελέχη της ΠΑΣΥ να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο νόμου επιχειρεί να εκσυγχρονίσει στο πλαίσιο του καπιταλισμού τους συνεταιρισμούς.

«Το σχέδιο νόμου κινείται στην λογική της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες και προσπάθειας καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής στην οποία μπορούν να παίξουν ρόλο οι νέες Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών.

Αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και θα συρρικνώσει τους σημερινούς συνεταιρισμούς και θα μετατρέψει πλήρως όσους θα απομείνουν σε επιχειρήσεις-εταιρείες στους οποίους θα συμμετέχουν ως κεφαλαιούχοι μόνο οι μεγαλοαγρότες και αγροτοεπιχειρηματίες.

Οι τρεις νέες μορφές «συνεταιριστικοποίησης» που προωθεί ΑΣΟ με ελάχιστο συνεταιριστικό κεφάλαιο 60.000€ και να διαθέτουν το 80% της παραγωγής τους μέσω των συνεταιρισμών, Ομάδες Παραγωγών, και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις με ελάχιστο συνεταιριστικό κεφάλαιο 100.000€, θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που σημαίνει πως αποκλειστικό στόχο θα έχουν την εξασφάλιση κέρδους για τους μεγαλομετόχους τους και όχι φυσικά την εξυπηρέτηση των αναγκών των μικρομεσαίων αγροτών και της αγροτικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τέλος κάλεσαν τους αγρότες να ενισχύσουν τους ήδη υπάρχοντες αγροτικούς συλλόγους και τις Ενωτικές αγωνιστικές Ομοσπονδίες, να δημιουργηθούν νέοι αγροτικοί σύλλογοι, να δυναμώσει η ΠΑΣΥ σε κάθε νομό για να διεκδικήσει άμεσες λύσεις και αιτήματα που θα ανοίγουν δρόμο σε γενικότερες αλλαγές και ανατροπή  της αντιαγροτικής πολιτικής της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Πηγή: Ημερήσιος Κήρυκας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ