O αστεροειδής που πέρασε ξυστά από τη Γη

Ένας αστεροειδής με μέγεθος όσο ένα φορτηγό ήρθε τόσο κοντά στη Γη, όσο η Σελήνη δεν θα έρθει ποτέ. Ο 7-μέτρων διαστημικός βράχος, που ονομάζεται BD 2009, πλησίασε τη Γη στα 346 χιλιάδες χιλιόμετρα στις 2 Ιουνίου. Η μέση απόσταση της Σελήνης από μας είναι περίπου 385.000 χιλιόμετρα…

Ο Stephen Hawking πιστεύει ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για μια ενδεχόμενη έλλειψη νοήμονος ζωής στο γαλαξία μας, είναι η μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης ενός αστεροειδούς ή κομήτη με πλανήτες που κατοικούνται.

Έχουμε παρατηρήσει, επισημαίνει ο Hawking, τη σύγκρουση ενός κομήτη, του Schumacher-Levi, με τον Δία, η οποία παρήγαγε μια σειρά από τεράστιες πύρινες σφαίρες, λοφία πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων ψηλά, καυτές “φούσκες” αερίου στην ατμόσφαιρα, και μεγάλα σκούρα “σημάδια” στην ατμόσφαιρα.

Η σύγκρουση ενός αρκετά μικρότερου σώματος με τη Γη, περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια πριν, ήταν υπεύθυνη για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Λίγα και μικρά μόνο θηλαστικά επιβίωσαν, αλλά οτιδήποτε τόσο μεγάλο όσο ένα ανθρώπινο ον, θα είχε σχεδόν σίγουρα εξαλειφτεί.

Τέτοιες συγκρούσεις συμβαίνουν στη Γη, μια ανά ένα εκατομμύριο χρόνια. Εάν το ποσοστό αυτό είναι σωστό, αυτό σημαίνει ότι η ευφυής ζωή στη Γη έχει αναπτυχθεί μόνο χάρη στο τυχερό τυχαίο γεγονός ότι δεν υπήρξαν σημαντικές συγκρούσεις κατά τα τελευταία 70 εκατομμύρια χρόνια. Άλλοι πλανήτες στο γαλαξία, ο Hawking πιστεύει, επί των οποίων η ζωή είχε αναπτυχθεί, μπορεί να μην είχαν ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συγκρούσεις ώστε να εξελιχθούν και νοήμονα όντα.

«Η απειλή της Γης να χτυπηθεί από έναν αστεροειδή θεωρείται όλο και περισσότερο ως η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», σύμφωνα με τον Nick Bailey από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, της Σχολής των Μηχανικών Επιστημών, ο οποίος έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα εντοπισμού απειλής.

Η ομάδα χρησιμοποίησε πρωτογενή δεδομένα από πολλαπλές προσομοιώσεις συγκρούσεων για να κατατάξει την κάθε χώρα με βάση το πόσες φορές και κατά πόσο σοβαρά θα επηρεαστεί από κάθε κρούση. Το λογισμικό, που ονομάζεται NEOimpactor, έχει αναπτυχθεί ειδικά για τη μέτρηση των επιπτώσεων των «μικρών» αστεροειδών με διάμετρο κάτω του ενός χιλιομέτρου.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι από πλευράς απώλειας του πληθυσμού, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη συνολικά απειλή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Σουηδία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες οικονομικές συνέπειες λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων στις υποδομές τους.

Οι δέκα πρώτες χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Φιλιππίνες, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βραζιλία και η Νιγηρία.

“Οι συνέπειες για τους ανθρώπινους πληθυσμούς και τις υποδομές, ως αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης, είναι τεράστιες», λέει ο Μπέιλι. “Σχεδόν εκατό χρόνια πριν, σε μια απομακρυσμένη περιοχή, κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα, παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη σύγκρουση με αστεροειδή, όταν ένα σχετικά μικρό αντικείμενο (περίπου 50 μέτρα σε διάμετρο) εξερράγη στον αέρα. Ενώ εκεί ισοπέδωσε ένα δάσος, αν είχε εκραγεί πάνω από το Λονδίνο θα μπορούσε να καταστρέψει τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από έναν τέτοιο παγκόσμιο φυσικό κίνδυνο και, αναφέρουν ποια κράτη θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην άμβλυνση της απειλής.”

Αυτό -πάντως- που έχει κρατήσει τη Γη “ασφαλή” τουλάχιστον τα τελευταία 65 εκατομμύρια χρόνια, εκτός από την τύχη, είναι το μαζικό βαρυτικό πεδίο του πλανήτη Δία, του κοσμικού φύλακά μας, ο οποίος σκουπίζει και σκορπίζει μακριά τους περισσότερους από τους επικίνδυνους για τη Γη, κομήτες και αστεροειδείς.

Πηγή:dailygalaxy

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ