Η Γη πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει μια «μίνι περίοδο παγετώνων»

Ο ήλιος πρόκειται να μπει σε μια ασυνήθιστη και παρατεταμένη περίοδο χειμερίας νάρκης που θα μπορούσε να προκαλέσει μια μίνι εποχή παγετώνων στη Γη, ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Μία μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσε να προκύψει τα χρόνια μετά το 2020, την εποχή δηλαδή, που οι ηλιακές κηλίδες αναμένεται να εξαφανιστούν για χρόνια, ίσως ακόμα και δεκαετίες…

Αν και οι επιπτώσεις ενός πιο ήρεμου ήλιου είναι -ως επί το πλείστον καλές-, επειδή υπάρχουν λιγότερες διαταραχές στους δορυφόρους και τα συστήματα παραγωγής ενέργειας – θα μπορούσαμε να δούμε και μια απότομη μεταστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η απουσία των ηλιακών κηλίδων, δεν είναι μία άνευ προηγουμένου κατάσταση. Έχει συμβεί και στο παρελθόν, στις αρχές του 18ου αιώνα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Frank Hill, από το Εθνικό Ηλιακό Παρατηρητήριο, είπε: «Ο ηλιακός κύκλος ίσως να υπεισέλθει σε παύση, περίπου όπως ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα το καλοκαίρι.” Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί ο ήλιος ηρεμεί, όλα δείχνουν ότι θα γίνει.

Ο Δρ Hill και η ομάδα του βάσισαν την πρόβλεψή τους αυτή σε τρεις αλλαγές στον ήλιο που εντοπίστηκαν από επιστημονικές ομάδες: αποδυνάμωση ηλιακών κηλίδων,  λιγότερα ρεύματα που ξεκινούν από τους πόλους του στέμματος του ήλιου, και σταδιακή εξαφάνιση του ηλιακού αεροχειμάρρου..

Ο Δρ Richard Altrock, συν-συγγραφέας της μελέτης και αστροφυσικός στο Air Force Research Laboratory, είπε ότι αυτές οι τρεις αλλαγές δείχνουν ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ήλιος να πηγαίνει σε κάποια κατάσταση από την οποία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ανακτήσει». Η πρόβλεψή τους αφορά τον ηλιακό κύκλο που αρχίζει το 2020.

Υπάρχουν ερωτήματα για το τι σημαίνει αυτό για το κλίμα της Γης, αλλά ο κ. Hill και οι συνάδελφοί του δεν συζητούν τις επιπτώσεις ενός ήσυχου ήλιου στην θερμοκρασία ή την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Εάν οι προβλέψεις μας είναι σωστές, θα έχουμε ένα θαυμάσιο πείραμα που θα καθορίσει εάν ο ήλιος έχει επιδρά στην υπερθέρμανση του πλανήτη», είπε.

Πηγή:dailymail

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ