Μια μάχη που αξίζει ένα εκατομμύριο

Ο πίνακας με τίτλο «η Μάχη της Bomarsund», του Ivan Aivazovsky, έργα του οποίου φέρνουν επταψήφια νούμερα στις δημοπρασίες σε όλον τον κόσμο, πουλήθηκε στη Σουηδία για  πάνω από 1 εκατομμύρια δολάρια. Ο ιδιοκτήτης όμως του πίνακα, όταν πήγε να τον πουλήσει, δεν περίμενε να πάρει περισσότερα από $1.500, εφόσον θεωρούσε ότι ήταν «άνευ σημασίας»…

Ο πίνακας με τίτλο «η Μάχη της Bomarsund», του Ivan Aivazovsky, που είναι ένας από τους κορυφαίους του ρωσικού τοπίου του 19ου αιώνα, ήταν της γυναίκας του ιδιοκτήτη και είχε περάσει σ’ αυτόν μετά το θάνατό της. Τον κρατούσε δε, κρεμασμένο στο τοίχο του σπιτιού του για σχεδόν μια δεκαετία.

Όταν μετακόμισε σε καινούργιο σπίτι, έβαλε σε ένα κουτί τα πράγματα που ήθελε να ξεφορτωθεί. Ανάμεσά τους ήταν και ο πίνακας του Aivazovsky. Έστειλε το κουτί στον τοπικό οίκο δημοπρασιών με το σημείωμα: “Θα δεχτείτε αυτά τα πράγματα; Πουλήστε ό,τι μπορείτε, και αφήστε τα υπόλοιπα στον Ερυθρό Σταυρό! “

Ιστορικοί της τέχνης από τον οίκο δημοπρασιών της Ουψάλα, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Στοκχόλμης, συγκλονίστηκαν όταν ανακάλυψαν οτι επρόκειτο για πίνακα που αξίζει ένα εκατομμύριο.

“Όταν είπαμε στον ιδιοκτήτη οτι άξιζε πάνω από 1 εκατομμύρια δολάρια, ο αέρας στο δωμάτιο ηλεκτρίστηκε” είπε ο Knut Knutson, του οίκου δημοπρασιών της Ουψάλα.

“Βρίσκομαι σε αυτή τη δουλειά από το 1980 και έχω δει πολλά, αλλά αυτή η εκπληκτικά απίθανη ιστορία παίρνει το βραβείο,” τονίζει ο Knut Knutson.

Πηγή: rt.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ