Το ΔΝΤ ανάγκασε τη Γερμανία να εγγυηθεί για το ελληνικό σχέδιο διάσωσης

Ο Τζον Λίπσκι, αναπληρωτής διευθυντής διαχείρισης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει αυστηρότερη προσέγγιση από τον προκάτοχό του,  Dominique Strauss-Kahn. Η Γερμανία αναγκάστηκε να συμφωνήσει να διασώσει την Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο κάτω από την ισχυρή πίεση του  Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την παραίτηση τον περασμένο μήνα του Dominique Strauss-Kahn, σύμφωνα με τη Guardian

Με επικεφαλής τον Αμερικανό Τζον Λίπσκι, το ΔΝΤ έχει λάβει μια πιο σκληροπυρηνική στάση. Το Ταμείο προειδοποίησε τους Γερμανούς τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα παρακρατούσε τα κεφάλαια που επειγόντως χρειάζεται η Ελλάδα, πράγμα που θα οδηγούσε σε ελληνική χρεοκοπία, εκτός εάν το Βερολίνο σταματούσε την καθυστέρηση και υποσχόταν ότι θα συμβάλλει σ τη διάσωση της Ελλάδας.

Οι ανώτεροι υπάλληλοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι η απειλή του ΔΝΤ ότι θα τραβήξει  την πρίζα για τη χρηματοδότησή του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πιο ήπια στάση του Strauss-Kahn, και εκτονώθηκε  εξαιτίας της γερμανικής υποχώρησης.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Λίπσκι αμφισβήτησε τους Γερμανούς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G8 στη Γαλλία, πριν από τρεις εβδομάδες, και απαίτησε από το Βερολίνο να εγγυηθεί για τις ανάγκες δανεισμού της Ελλάδας και να ορίσει και ένα ποσό. Το τελεσίγραφο του ΔΝΤ ήρθε μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του Στρος-Καν, και τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη, με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης μιας καμαριέρα ξενοδοχείου.

Αφού το Βερολίνο δίστασε για λίγο, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, 10 ημέρες μετά την πρόκληση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση Μέρκελ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης. Αλλά προκάλεσε περαιτέρω αντιπαράθεση, όταν απαίτησε οι ιδιώτες πιστωτές στην Ελλάδα να συμμετέχουν στη ζημιά των δανείων τους.

Το σενάριο διάσωσης είναι ,επίσης, όμηρος των εξελίξεων στην Ελλάδα, με τους ευρωπαίους ηγέτες να παρακολουθούν με αγωνία τις πολιτικές αναταραχές στην Αθήνα και να διερωτούνται εάν ο Παπανδρέου θα είναι σε θέση να υλοποιήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας: άγριες περικοπές δαπανών και αυξήσεις των φόρων με στόχο να συγκεντρωθούν € 28 δισ., σε συνδυασμό με τα  € 50 δισ. του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Αναμένουμε ότι η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει  το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως συμφωνήθηκε από τα τέλη Ιουνίου”, δήλωσε ο Ρεν. “Δεν θα αφήσουμε τη ζώνη του ευρώ να καταστραφεί.”

Ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι ο χρόνος τελειώνει. Η προσπάθεια του Παπανδρέου να σχηματίσει κυβέρνηση, να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, και στη συνέχεια, να περάσει το πακέτο λιτότητας μέσω του κοινοβουλίου, θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τον προγραμματισμένο χρόνο, θέτοντας σε κίνδυνο τον προγραμματισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πηγή: guardian.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ