ΠΑΣΥ: Η ΕΑΣ Λάρισας να επιστρέψει στους αγρότες τα χρήματα που πήρε για το ΟΣΔΕ

Την άμεση επιστροφή των χρημάτων που πλήρωσαν οι αγρότες στην ΕΑΣ Λάρισας, για τη σύνταξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ζητά με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ, υποστηρίζοντας ότι μόνο αν επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους, θα ανοίξει η πύλη του συστήματος για την αγροένωση και θα σταματήσει η ταλαιπωρία των αγροτών του νομού. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Αγανάκτηση και ανησυχία επικρατεί στους αγρότες του νομού μας αναφορικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ μετά τον οριστικό αποκλεισμό της ΕΑΣ Λάρισας – Τυρνάβου – Αγιάς από την ΠΑΣΕΓΕΣ με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να μην ξέρουν αν θα χρειαστεί να κάνουν ξανά ή όχι δήλωση ΟΣΔΕ και να υπάρχει ανησυχία σχετικά με την έγκαιρη και πλήρη καταβολή των ενισχύσεων.

Για μια ακόμη φορά οι αγρότες κλήθηκαν να πληρώσουν ένα απαράδεκτο χαράτσι για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ και κατά συνέπεια και οι ΕΑΣ είχαν πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τα έξοδα για τις δηλώσεις.

Έχει ευθύνη η κυβέρνηση που δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ελέγξει αν αυτή η συμφωνία τηρούνταν και να επιβάλει την εφαρμογή της ως όφειλε. Άφησε τις ΕΑΣ να παίρνουν χαράτσια σε βάρος των αγροτών.

Είναι συγκεκριμένες οι ευθύνες που βαραίνουν τη διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας για αυτή την εξέλιξη καθώς επιτακτικά και εκβιαστικά απαιτούσε από τους αγρότες να πληρώσουν χαράτσι για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ενώ η ΕΑΣ ήταν υποχρεωμένη να παραλαμβάνει τις δηλώσεις εντελώς δωρεάν.

Το επιχείρημα ότι ζητούσε λεφτά για να «σωθεί η ΕΑΣ» είναι σαθρό καταρχήν γιατί τα χρέη της ΕΑΣ ανέρχονται σε πάνω από 57 εκατομμύρια ευρώ όπως τονίστηκε στην τελευταία Γ.Σ των αντιπροσώπων και βεβαίως δεν ευθύνονται οι αγρότες γι’ αυτό το χρέος αλλά συγκεκριμένες πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι ευθύνες των διοικήσεων των ΕΑΣ που ταυτίστηκαν και στήριξαν αυτές τις πολιτικές δημιουργώντας χρέη. Καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν τα «σπασμένα» των αντιαγροτικών πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων και της διοίκησης της ΕΑΣ.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία γρήγορα και να μην υπάρχουν προβλήματα με τις επιδοτήσεις αλλά και για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των αγροτών η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ προτείνει:

Να επιστρέψει η ΕΑΣ Λάρισας όλα τα χρήματα που έχει παρακρατήσει από τους αγρότες για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Ως εκ τούτου θα αρθεί ο αποκλεισμός και έτσι άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ και για όσους αγρότες δεν την είχαν ολοκληρώσει στα συνεργεία της ΕΑΣ, και εννοείται δωρεάν.

Η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το πρόβλημα που υπάρχει και κάλεσε τους αγρότες να μην πληρώσουν ούτε ευρώ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού μας καλούνται να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για τις ευθύνες που υπάρχουν αλλά και για το ποιος βρέθηκε δίπλα τους και ποιόν πρέπει να εμπιστεύονται. Τους καλούμε να δυναμώσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους, να δημιουργήσουν και νέους Α.Σ, να δυναμώσουν την ΠΑΣΥ, την κοινή δράση και συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα και τις αγωνιστικές συσπειρώσεις τους ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική ανάπτυξη της χώρας μας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ