Επιφυλακτικοί οι γιατροί για τον ιό του Νείλου

Σε κατάσταση “ψύχραιμης επιφυλακής” έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Βόρεια Ελλάδα μετά τον εντοπισμό του ιού του Δυτικού Νείλου σε πουλιά. Ο ιός ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά φέτος σε περιστέρια στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, οι οποίοι είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της επιδημίας του περσινού καλοκαιριού που στοίχισε τη ζωή σε 34 ανθρώπους… σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη για τους ειδικούς, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει από την περασμένη χρονιά πως σε όλες τις χώρες από τις οποίες έχει περάσει ο ιός επανήλθε και τον επόμενο χρόνο.

“Το γεγονός από μόνο του δεν προδικάζει απολύτως τίποτα. Μας λέει ότι ο ιός κυκλοφορεί σε μολυσμένα κουνούπια, κάτι που ξέραμε σε ποσοστό 99,5%, αλλά δεν μας λέει ότι θα έχουμε επιδημία. Ούτε φυσικά ότι δεν θα έχουμε” είπε στο “Εθνος” ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τάκης Παναγιωτόπουλος, και προσέθεσε: “Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα δεν μπορούμε να το ξέρουμε σήμερα. Εχει να κάνει με τις συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και με τον συνδυασμό τους σε μια συγκεκριμένη αλληλουχία το αν θα υπάρξει επιδημία όπως το περσινό καλοκαίρι. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν μεμονωμένα κρούσματα σε ανθρώπους”.

Οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί και τηρούν στάση αναμονής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας των πολιτών (χρήση εντομοαπωθητικών, σίτες σε παράθυρα), ιδιαίτερα στις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιδημίας.

Τα περιστέρια που μολύνθηκαν είναι είτε νεαρά πουλιά που γεννήθηκαν φέτος, είτε πουλιά που είχαν βρεθεί οροαρνητικά σε προηγούμενες αιμοληψίες. Αυτό σημαίνει ότι μολύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες, από κουνούπια που διαχείμασαν κρατώντας τον ιό.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ