Λαϊκός ξεσηκωμός για το νερό στον Αμπελώνα

Την άμεση αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑ Τυρνάβου, σε όλο το δήμο και ειδικότερα στον Αμπελώνα και το Βρυότοπο, όπου οι αυξήσεις σε σχέση με το τιμολόγιο που ίσχυε μέχρι και το Μάρτιο αγγίζουν ακόμη και το 400% ζήτησαν μέλη της επιτροπής αγώνα των κατοίκων του Αμπελώνα και του Βρυοτόπου που πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Τυρνάβου.

Οι κάτοικοι που συνοδεύονταν από τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Αστ. Χατζηκράχτη, Ν. Μπαντόγια και Γ. Σακοράφα, αλλά και από εκπροσώπους φορέων της περιοχής, χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός σε περιόδους κρίσης μια κοινωφελής επιχείρηση να αποφασίζει υπέρογκες αυξήσεις που οδηγούν σε εκτροχιασμό τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μάλιστα στην απάντηση του δημάρχου ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαία τιμολογιακή πολιτική σε όλο το δήμο απαίτησαν να ισχύσει σε όλο το δήμο το χαμηλό τιμολόγιο που ίσχυε μέχρι πρότινος στον πρώην δήμο Αμπελώνα.

Στη χθεσινή συνάντηση με το δήμαρχο οι κάτοικοι παρουσίασαν στον κ. Μαλάκο κατάλογο με τις υπογραφές 600 και πλέον κατοίκων που αρνούνται να πληρώσουν τα αυξημένα τιμολόγια καλώντας τον να πάρει πίσω τις αυξήσεις και προειδοποιώντας και με νέες κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος τόνισε ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑ Τυρνάβου αποφάσισε το νέο αυξημένο τιμολόγιο με βάσει τα οικονομικά στοιχεία της πρώην ΔΕΥΑ Αμπελώνα που είχε έλλειμμα όπως υποστήριξε περίπου 150.000 ευρώ, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο έργο της αποχέτευσης στον Αμπελώνα προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ εκ των οποίων ένα ποσό θα πρέπει να πληρώσει και η ΔΕΥΑ του νέου δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι κάτοικοι αντέκρουσαν τις αιτιάσεις του δημάρχου υποστηρίζοντας ότι το έλλειμμα των 150.000 ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές καταναλωτών στον πρώην δήμο Αμπελώνα ύψους 200.000 ευρώ τουλάχιστον, ενώ αναφορικά με το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει η ΔΕΥΑ Τυρνάβοιυ για το έργο της αποχέτευσης  υποστήριξαν ότι είναι το πολύ το 5% της αξίας του συνολικού έργου καλώντας μάλιστα τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα από το ελληνικό κράτος.

Παράλληλα στον ισχυρισμό του δημάρχου ότι το ειδικό τέλος 80% στην τιμή του νερού επιβάλλεται υποχρεωτικά αντέτειναν ότι όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι του Αμπελώνα δεν το επέβαλαν και τον κάλεσαν να πράξει το ίδιο.

Εν τω μεταξύ η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας κ. Δ. Μπάσμπα, στην τοποθέτησή της κάλεσε τη δημοτική αρχή να εφαρμόσει την απόφαση του δ.σ. της δημοτικής κοινότητας που κάνει λόγο για πολιτική μη αυξήσεων επισημαίνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Αμπελώνα απορρίπτει το νέο τιμολόγιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της επιτροπής αγώνα αποχωρώντας από το δημαρχείο προειδοποίησαν με νέες κινητοποιήσεις χωρίς να αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ακόμη και στα επίσημα εγκαίνια της γιορτής κρασιού την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι μέσα στις επόμενες κινήσεις είναι και η προσφυγή κατοίκων στο συνήγορο του πολίτη αφού θεωρούν πολλές από τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της ΔΕΥΑΤ τους αδικούν.

Σύσκεψη φορέων

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στο δημαρχείο του Αμπελώνα κατά τη διάρκεια της οποίας αλγηνή εντύπωση προκάλεσε η απουσία τόσο του δημάρχου και των αντιδημάρχων, όσο και των συμβούλων των δύο παρατάξεων (Μαλάκου, Νασίκα) εκτός των κ.κ. Β. Μηλιώνη και Ανδ. Γιαννόπουλου. Στη συνάντηση μίλησε η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αμπελώνα κ. Μπάσμπα, η οποία  μετέφερε στους παραβρισκόμενους πολίτες την ομόφωνη απόφαση των μελών της δημοτικής κοινότητας  Αμπελώνα την οποία υπογράφουν ο αντιπρόεδρος κ. Κώστας Μπελόγιας και τα μέλη κ. Δημήτρης Καστόρης,  Στέργιος Σαμαρίνας και Κώστας Αλεξανδρής και αναφέρει ότι η δημοτική κοινότητα Αμπελώνα δέχεται να μην γίνουν αυξήσεις στο νερό ή αυτές να είναι σε λογικά πλαίσια.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι παραβρισκόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι

Τυρνάβου.

Συγκεκριμένα το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Σακοράφας ο οποίος επανέλαβε  όσα είπε και στο δημοτικό συμβούλιο  Τυρνάβου καταψηφίζοντας την αύξηση του νερού και την επιβολή του τέλους 80%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου κ. Στέλιου Χατζηκράχτη ο οποίος και ως μέλος της διοίκησης της Δ.Ε.Υ.Α.Τ.  καταψήφισε την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική που ψήφισαν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας του δημάρχου κ. Νίκου Μαλάκου και της μείζονος αντιπολίτευσης του κ. Αθ. Νασίκα.

Ο κ. Χατζηκράχτης υπογράμμισε ότι καταψήφισε τη συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική γιατί: «Είμαστε υπέρ των έργων υποδομής τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών όπως είναι η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός Αμπελώνα και Αργυροπουλίου, αλλά λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού των έργων, αυτά πρέπει να υλοποιούνται από κρατικά κονδύλια.

 Η άλλη λύση όπως δρομολογείται σήμερα με τις φορομπιχτηκές αρμόδιότητες που έχει τη Τ.Α.  είναι πληρώνουν ένα μέρος του έργου οι κάτοικοι  που ωφελούνται με την απλή πρακτική της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμολογίων και μάλιστα στις οικονομικές συγκυρίες που διανύουμε όπου πλήττονται βάναυσα τα λαϊκά στρώματα».

Και κατέληξε λέγοντας: «Χρειάζεται αγώνας και συσπείρωση όλων γιατί η απάθεια των πολιτών ανοίγει την όρεξη στη λήψη και άλλων μέτρων ενάντια στο λαό από τους κυβερνώντες και όσους έχουν την ίδια πολιτική»

Παρέμβαση έκανε και η κ δημοτική σύμβουλος κ. Λέλλα Μάγγου – Στατήρη η οποία  αφού κατήγγειλε την απουσία της δημοτικής πλειοψηφίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: « Καταψηφίσαμε την πολιτική των αυξήσεων στα τιμολόγια  του νερού ως πολιτική μιας ευρύτερης πολιτικής απόφασης της δημοτικής αρχής πλήρως εναρμονισμένη με τη μνημονιάκη κυβερνητική . Μια πολιτική απόφαση  που στηρίχθηκε και από την πλευρά  της μείζονος μειοψηφίας. Οι αυξήσεις  είναι άδικες, άκαιρες σε σχέση με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας  κ. Γιώργος Μηλιώνης ο οποίος ενέκρινε στο δημοτικό συμβούλιο Τυρνάβου τις αυξήσεις είπε μεταξύ άλλων ότι  τους είπαν (η δημοτική αρχή) για ελάχιστες αυξήσεις στην τιμή του νερού. Τώρα στην επόμενη συνεδρίαση θα πάρει πίσω την ψήφο του και θα ζητήσει την κατάργηση των αυξήσεων.

Παρέμβαση έκανε και ο τέως δήμαρχος Αμπελώνα κ. Απόστολος Δημάκης ο οποίος και εκείνος μετά από ανάλυση που έκανε για την πολιτική  όλων των δημοτικών αρχών Αμπελώνα στο νερό διαφώνησε ξεκάθαρα με την απόφαση της Δ.Ε.Υ.Α. Τυρνάβου και την επικύρωσή της από το δημοτικό συμβούλιο  και ζήτησε  την κατάργηση των αυξήσεων. Στο ίδιο επίπεδο και η τοποθέτηση του πρώην αντιδημάρχου κ. Αθανασίου Πιάνα

Τέλος,  την ανάγκη συλλογικής πάλης Αμπελωνιτών και Τυρναβιτών για φθηνό νερό τόνισε ο πρώην νομαρχιακός – δημοτικός  σύμβουλος κ. Χαρίλαος Αρχοντής ο οποίος επεσήμανε στα πλαίσια του αντιπαλέματος της πολιτικής του μνημονίου και του «Καλλικράτη»,  την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα γιατί το νερό δεν είναι εμπόρευμα.

Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις πολιτών.

Στο Αργυροπούλι

Εξάλλου έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Τυρνάβου και στο Αργυροπούλι αφού και εκεί οι κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό. Μάλιστα πολλοί από αυτούς σκοπεύουν να συντονίσουν τις δράσεις τους με τους κατοίκους του Αμπελώνα για να πετύχουν την ακύρωση της νέας ληστρικής όπως τη χαρακτηρίζουν τιμολογιακής πολιτικής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ