Θετικές εξελίξεις για τον Αχελώο

Θετικές ήταν οι προτάσεις της γενικής εισαγγελέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναπτύχθηκαν σε δημόσια συνεδρίαση του δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση της μερικής μεταφοράς του άνω ρου του Αχελώου  και κρίνονται ενθαρρυντικές κατά το μεγαλύτερο μέρος για τις θεσσαλικές θέσεις, κάτι το οποίο δημιουργεί αισιοδοξία και για την τελική κρίση του Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται περί τα τέλη του έτους…

Με την εισήγησή της η γερμανίδα εισαγγελέας αντίθετα με όσα ισχυρίστηκαν οι αντιτιθέμενοι της μερικής μεταφοράς του άνω ρου του Αχελώου δεν εξετάζει το έργο ως έργο το οποίο ξεκίνησε μετά την έκδοση του Ν. 3481/2006 αλλά αναγνωρίζει ότι η έγκριση του σχεδίου μερικής μεταφοράς του άνω ρου του Αχελώου ήταν αντικείμενο αδιαλείπτως διεξαγόμενης διαδικασίας εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας για 16 τουλάχιστον χρόνια (από το 1990) πριν την ψήφιση του ως άνω Νόμου και ότι συνεπώς πολλά ζητήματα συμβατότητος με το τρέχον Ευρωπαϊκό Δίκαιο πρέπει να εξεταστούν και υπό το πρίσμα αυτό.

Επί λέξει, μάλιστα, αναφέρει ότι η «Ο διαρκής χαρακτήρας του σχεδίου εκτροπής (μερικής μεταφοράς) είναι προφανής». Η θέση αυτή της Γενικής Εισαγγελέως – αν τελικώς υιοθετηθεί και από την τελική απόφαση του Δικαστηρίου – είναι ενθαρρυντική για το έργο αφού ουσιαστικά καλεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην εφαρμόσει μεταγενέστερες διατάξεις του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δικαίου για να μην επηρεαστούν ήδη δημιουργηθείσες καταστάσεις.

Επίσης, η Γενική Εισαγγελέας δεν θεωρεί το έργο της μερικής μεταφοράς του άνω ρου του Αχελώου – το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει «ενεργειακό» – αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Νομοθεσία, θεωρεί μάλιστα την άρδευση και την ύδρευση επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που καθιστούν καταρχήν συμβατό το έργο με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Με τις προτάσεις της επίσης η Γενική Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεωρεί ότι δύναται να εγκριθεί σχέδιο μερικής μεταφοράς υδάτων εντός περιοχής Natura 2000  το οποίο μετατρέπει φυσικό ποτάμιο οικοσύστημα σε ανθρωπογενές ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα, εφόσον συντρέχουν οι ως άνω επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος η Γενική Εισαγγελέας με τις θέσεις που αναπτύσσει φαίνεται ν’ αναγνωρίζει στον εθνικό νομοθέτη σημαντικό περιθώριο στάθμισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την υλοποίηση ενός έργου με επίδραση στο περιβάλλον.

Τις προτάσεις της Γενικής Εισαγγελέως ήλθαν ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο στη συνεδρίαση της 24ης  Μαΐου 2011 και στην οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσωπήθηκε από τους Νομικούς της Συμβούλους, ενώ παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΠΑΣΕ κ. Κώστας Αγοραστός.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 3053/2009 απόφασή της. Ειδικότερα το Συμβούλιο της Επικρατείας στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που είχε θέσει προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητούσε να ελεγχθεί η συμβατότητα του Ν. 3486/2006 με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Με αφορμή την δημοσιοποίηση των προτάσεων της Γενικής Εισαγγελέως ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις τόνισε μεταξύ άλλων ότι αποτελούν μια σταθμισμένη απόφαση η μερική μεταφορά του άνω ρου του Αχελώου με ισόρροπη εκμετάλλευση υδατικών πόρων που λαμβάνει υπόψη της και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες» ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τους προέδρους και τα μέλη της ΠΑΣΕ για τη διαχρονική συμβολή τους.

Ικανοποιημένος για την εξέλιξη και συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας της περιφέρειας κ. Απ. Βλιτσάκης, ο οποίος αφού μίλησε για την πετυχημένη συνεργασία όλων των στελεχών της νομικής υπηρεσίας, χαρακτήρισε την πρόταση της Εισαγγελέως νίκη του αυτονόητου και τόνισε ότι αναμένεται να επικρατήσει το αυτονόητο και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο τέλος του έτους. Παράλληλα υποστήριξε ότι υπήρξε στρεβλή αντιμετώπιση από την πλευρά του ΣτΕ στο θέμα της προώθησης των έργων μερικής εκτροπής του άνω ρου και μάλιστα τόνισε ότι το ΣτΕ, υπερέβη τις εξουσίες του και προχώρησε σε κρίση του νόμου Σουφλιά, όταν ο ρόλος του είναι να κρίνει διοικητικές πράξεις και όχι νόμους,

Ο κ. Βλιτσάκης ευχαρίστησε τα στελέχη της νομικής υπηρεσίας κ.κ. Αν. Τίγκα, Αν. Βακρατσά. Χρ, Φώτου και τους καθηγητές κ.κ. Σιούτη και Φλογαϊτη για τις προσπάθειές τους που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ