Β. Εξαρχος: Εθνικής σημασίας η στήριξη της κτηνοτροφίας

Στην ομιλία του για το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μεταξύ άλλων ο κ. Έξαρχος επισήμανε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος της κτηνοτροφίας. «Ο πρώτος λόγος είναι ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων ως χώρα και η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση  της  ελληνικής  παραγωγής άρα στη μείωση του ελλείμματος. Ο δεύτερος λόγος  είναι ότι η κτηνοτροφία διασφαλίζει την απασχόληση σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές και γενικότερα, στην ελληνική ύπαιθρο  σε μια περίοδο όπου η ανεργία φουντώνει. Η κτηνοτροφία μπορεί να δώσει ευκαιρίες γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι απλώς να διατηρήσουμε τις  θέσεις απασχόλησης σε αυτόν τον τομέα, αλλά να δημιουργήσουμε και νέες.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Έξαρχος στους βασικούς παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, που είναι το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω κυρίως των αυξημένων τιμών των ζωοτροφών, η έλλειψη βοσκοτόπων, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις παράνομες ελληνοποιήσεις, η ανεπαρκής επιστημονική υποστήριξη του τομέα, η έλλειψη ισχυρών ομάδων παραγωγών, που μειώνει την διαπραγματευτική  ικανότητα των κτηνοτροφών στην εμπορία των προϊόντων και το υψηλό κόστος για τις μελέτες , τις οικοδομικές άδειες, και τις άδειες λειτουργίας.

Το κόστος, για τις οικοδομικές άδειες και τις περιβαλλοντικές μελέτες που χρειάζονται, είναι μεγάλο.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Έξαρχος τονίζει  «ότι έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει υπηρεσία μιας στάσης όπου θα απευθύνεται ο ενδιαφερόμενος, να υπάρχει ένα απλό σύστημα για την έκδοση των αδειών, να μειωθεί η γραφειοκρατία και τα δικαιολογητικά, ώστε να μειωθεί έτσι και το κόστος των αδειοδοτήσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις κτηνοτρόφοι  μπήκαν στα διάφορα προγράμματα, και το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου το επένδυσαν σε κτίρια ενώ έπρεπε να δοθεί έμφαση στον αριθμό των ζώων και στον μηχανολογικό εξοπλισμό.»

Κλείνοντας ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ επισήμανε προς την ηγεσία του Υπουργείου το πρόβλημα ορισμένων  κτηνοτρόφων  που αδυνατούν να αξιοποιήσουν διάφορα προγράμματα αφού δυσκολεύονται στην έκδοση αδειών.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι υπηρεσίες που έχουν την σχετική αρμοδιότητα, και εμπλέκονται με βάση το νομοσχέδιο και στους ελέγχους και στις αδειοδοτήσεις να σπεύσουν με γρήγορους ρυθμούς, για να μπορέσουμε να απαλλάξουμε αυτούς τους ανθρώπους από το άγχος της επιβίωσης, γιατί είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η κτηνοτροφία και ειδικά η αιγοπροβατοτροφία έχει μέλλον και προοπτική».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ