Ολη η Ευρώπη βλέπει αδιέξοδα στο νέο μνημόνιο εκτός από τους συγκυβερνώντες και τους Μερκοζί

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ε.Ε. που θεωρούν ότι το νέο μνημόνιο που επιβάλει η τρόικα στην Ελλάδα θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στη χώρα και το λαό, βαθαίνοντας την ύφεση στην οικονομία και τα αδιέξοδα στην κοινωνία.

Το χορό άνοιξε με επιστολή του ο πρόεδρος της ομάδας των σοσιαλιστών – δημοκρατών προς τους Ολι Ρεν και Εμ. Μπαρόζο, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι πεπεισμένη ότι έναντι της ελληνικής κρίσης δημόσιου χρέους, η Τρόικα έχει υιοθετήσει μια στάση ιδεολογικού τιμωρού, που στερείται οποιασδήποτε οικονομικής βάσης και αποτελεί προδοσία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και της θεμελιώδους για την Ένωση αξίας της αλληλεγγύης. Και είναι ύψιστης σημασίας η άμεση ανάγκη να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι που επέβαλαν στην Ελλάδα αυτό το τοξικό μείγμα υφεσιακών και κοινωνικά καταστρεπτικών πολιτικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος ακτιβιστής και εκ των πρωταγωνιστών του Μάη του ’68, Κον-Μπεντίτ, ο οποίος μιλώντας σε τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, χαρακτήρισε έγκλημα το νέο μνημόνιο και κυρίως τις περικοπές που επιφέρει στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πολιτική.

Σε ανάλογους τόνους διαφώνησε με το νέο μνημόνιο και κορυφαίο στέλεχος των Φιλελεύθερων, ενώ από κάθε γωνιά της Ευρώπης έρχονται μηνύματα διαφωνίας και καταδίκης της πολιτικής που επιβάλλουν Μέρκελ και Σαρκοζί μετατρέποντας δυστυχώς την ευρωζώνη σε γερμανογαλλικό προτεκτοράτο.

Και ενώ θα περιμέναμε ότι αυτές οι φωνές θα ξυπνούσαν τους πολιτικούς μας, που αποδέχονται άκριτα τις επιταγές της τρόικας, κάνοντάς τους έστω και τώρα να πούνε όχι στην καταστροφή της χώρας και στη διάλυση του κοινωνικού ιστού με την κατάργηση κεκτημένων δεκαετιών, δυστυχώς αυτό που βλέπουμε είναι εμμονή στη λανθασμένη νεοφιλελεύθερη συνταγή της στυγνής λιτότητας που δημιουργεί ανεξέλεγκτη ύφεση με ανεργία μεγαλύτερη του 20%, απέραντη φτώχεια και εξαθλίωση.

Επειδή όμως ποτέ τίποτα δεν είναι μαύρο ή άσπρο, οι πολιτικοί μας, αν διαθέτουν έστω και ελάχιστο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό που τους επέλεξε για να προασπίσουν τα συμφέροντά του, θα πρέπει την Κυριακή να πουν όχι σε αυτό το μνημόνιο και να αναζητήσουν στην Ε.Ε. συμμαχίες για την ανατροπή της πολιτικής που επέβαλαν Μέρκελ και Σαρκοζί, ώστε να επανέλθει σε ισχύ η πολιτική της αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων, που θα βάλει στην άκρη τις πολιτικές στήριξης των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ