«Η τελετή» από τον Μορφωτικό Σύλλογο Τυρνάβου Σάββατο και Κυριακή στο Μαξίμ

Το θεατρικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου που φέτος συμπληρώνει μια δεκαετία συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, επιλέγει για την επέτειό του, μια ενδιαφέρουσα πτυχή του θεατρικού μας λόγου. Παρουσιάζει το έργο «Η τελετή» του Παύλου Μάτεσι στο Μαξίμ το Σάββατο και την Κυριακή σε παραστάσεις που θα ξικινήσουν στος 8.30 μ.μ..

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη κωμωδία, αλλά για μια ανατρεπτική σάτιρα της νεόπλουτης μεσοαστικής τάξης, που ανατέμνει και αποκαλύπτει, μέσα από την υπερβολή και την πολλές φορές σουρεαλιστική παρωδία, τον καθωσπρεπισμό και την ψευτοαριστοκρατική της βιτρίνα.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, το έργο διατηρεί τη φρεσκάδα και την ευστοχία του ως σήμερα, την εποχή της εικόνας, του «φαίνεσθαι» και όχι του «είναι», την εποχή δυστυχώς του γενικευμένου κιτς.

Η όλη πλοκή του έργου ξετυλίγεται σ’ ένα τέτοιο «καθώς πρέπει» περιβάλλον νεόπλουτων,  δήθεν αριστοκρατών, κατά την προετοιμασία μιας… τελετής, αφού ακόμα και η λέξη «κηδεία» έχει ξορκιστεί από το λεξιλόγιο αυτής της τάξης.

Μιας «τελετής» που, λόγω της «κοινωνικής θέσης» της οικογένειας, δεν επιτρέπεται να είναι συνηθισμένη.

Έτσι, το ρόλο του μαέστρου στη μικρή γυναικεία ορχήστρα των τεθλιμμένων συγγενών αναλαμβάνει επαγγελματίας «μαιτρ» του γραφείου τελετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη του έργου.

Το έργο σαφώς περιέχει υπερβολές, όμως αυτό δεν πρέπει να ξεγελάει το θεατή. Ούτε ο νεοπλουτισμός ούτε η «κατινιά» των χαρακτήρων του έργου είναι εξωπραγματικά. Υπάρχουν γύρω μας, δίπλα μας, αλλά ίσως και μέσα μας.

Απλώς το στοιχείο της  κωμωδίας μας βοηθάει να το δεχτούμε πιο εύκολα και μέσα από το γέλιο, να ρίξουμε μια ματιά, πίσω από τις μάσκες της ευπρέπειας και του εγωισμού.

Θερμές ευχαριστίες στα μέλη της θεατρικής ομάδας. Χωρίς θεατρικές σπουδές  και γνώσεις, με μοναδικό εφόδιο το μεράκι και την αγάπη για το θέατρο, αφιέρωσαν τον ελεύθερο χρόνο τους, συνεργάστηκαν με υπευθυνότητα και κατανόηση μεταξύ τους άλλα και με τους άλλους συντελεστές της παράστασης, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό, με μοναδική τους «αμοιβή», τη χαρά και την ικανοποίηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η πρόεδρος κ. Χριστίνα Κουτιού και το Δ.Σ του συλλόγου θεωρούν επίσης υποχρέωσή τους, να ευχαριστήσουν το σκηνοθέτη της παράστασης κ. Ανδρέα Ανδρεόπουλο, τους χορηγούς Κασίδης Α.Ε, Πούλης Α.Ε., Οινοποιείο Τυρνάβου καθώς και όλους, όσοι συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση.

Ο Παύλος Μάτεσις δεν θεραπεύει, δεν προτείνει διεξόδους διαφυγής.

Οι αντιήρωές του δεν έχουν ελαφρυντικά γιατί μόνοι τους πλέκουν το δίχτυ, μόνοι τους «βγάζουν τα μάτια τους» γιατί μισούν το φως της αλήθειας και κρύβονται στις ψευδαισθήσεις και τις φαντασιώσεις τους.

Για τον Π. Μάτεσι, ο νεοέλλην μικροαστός δεν συμπεριφέρεται έτσι επειδή είναι προϊόν μείγματος Αρχαιοελληνικής, Βυζαντινής, Τουρκικής Αρβανίτικης συνταγής. Συμπεριφέρεται έτσι γιατί αυτή είναι η φύση του: Μιλάει με το σώμα πατάει στη μαύρη πέτρα της γης του, αγναντεύει το λιτό τοπίο της χώρας του. Επικοινωνεί άμεσα, δημιουργεί, το «μικροαστικό δίκαιο» για να υπακούσει κάπου.

Στην τέχνη του ο Π. Μέτεσις χλευάζει, καγχάζει, γελοιοποιεί, γκρεμίζει το μικροαστικό σύστημα που βιώνει. Υπονομεύει εκθέτει αναδομεί.

Αυτό είναι το θέατρό του: Γυμνό! Άγιο! Αθώο!

Η «Τελετή» είναι μια σάτιρα, μια προφητική «Μαύρη κωμωδία» είναι η ώρα που ο άνθρωπος ορμάει ζαλισμένος, από τη βαρετή ζωή του στο μεταφυσικό άγνωστο.

Ευχαριστούμε τον Παύλο Μάτεσι… όπου κι αν βρίσκεται…

Οι συντελεστές της παράστασης είναι: σκηνοθετική επιμέλεια Ανδρέας Ανδρεόπουλος. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Νίκος Πανταζής, Γιάννης Μέτκο, Κατερίνα Μπονίτση, Ελενα Γραβάλου, Μαρία Πνάκα, Ζωή Γογοβίτου- Κατσαούνη, Πέπη Ανανιάδου-Σαλτζίδη, Σεβαστή Μπάκου, Φανή Χουλιάρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ