Αστ. Ροντούλης: Να μην εκτελεστούν ποινές σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης με την οποία ζητά να μην εκτελεστούν διοικητικές ποινές σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης. Στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής:

“Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα µε την παρ 2 του άρθρου 2 και την παρ. 1 του άρθρου 4 του Π∆ 180/1979, προβλέπεται η διοικητική ποινή της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας από τους ιδιοκτήτες Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), στην περίπτωση που βεβαιώθηκαν από αστυνομικά όργανα τρεις (3) συνολικά παραβάσεις, εντός έτους, των διατάξεων του άρθρου 4 Π∆ 180/1979 (εργασία χωρίς άδεια), των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά για την κοινή ησυχία  (Α∆ 3/1996  και άρθρο 417  ΠΚ),  τη λειτουργία  μουσικής χωρίς άδεια, την παραβίαση των όρων και προϋποθέσεων της κατεχόμενης άδειας λειτουργίας μουσικής ή το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος. Τόσο η απόφαση για την επιβολή της διοικητικής ποινής της προσωρινής αφαίρεσης και τον προσδιορισμό της χρονικής διάρκειάς της, όσο και η αρμοδιότητα για την λήψη της απόφασης της σφράγισης και την παροχή σχετικής εντολής, ανήκουν στις ευθύνες του ∆ηµάρχου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ενεργήσει μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις  του άρθρου 80 παρ. 6 Κ∆Κ.

Όμως, πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη ότι η γενικότερη συρρίκνωση των εισοδημάτων επέφερε μεγάλη μείωση του τζίρου στα ΚΥΕ με φυσικό επακόλουθο την μείωση του κύκλου εργασιών και των επαγγελμάτων που συνεργάζονται με αυτά. Επίσης, στα καταστήματα αυτά εργάζεται ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, κυρίως νεαρής ηλικίας, κάτι που συμβάλει στην μη περαιτέρω αύξηση της ήδη τεράστιας ανεργίας που μαστίζει τις μικρότερες ηλικίες. Έτσι, η επιβολή της παραπάνω διοικητικής ποινής και η συνεπαγόμενη σφράγιση των καταστημάτων για χρονικό διάστημα από 10 έως 60 ημέρες, θα είναι εξοντωτική, τόσο για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτά.

Συνεπώς, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Είναι μέσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης να βοηθήσει τους κατόχους ΚΥΕ, τους εργαζόμενους σε αυτά, αλλά και τους άλλους επαγγελματίες που συνεργάζονται μαζί τους, να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη οικονομική συγκυρία;

2. Εάν ναι, προτίθεται η Κυβέρνηση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, να φροντίσει έτσι ώστε να μην εκτελεστεί οι διοικητική ποινή, αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας, που προβλέπεται για παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 30/3/2012;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ