Η Τουρκία ζητά από μουσεία των ΗΠΑ την επιστροφή αρχαιοτήτων

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ζητά από αμερικανικά μουσεία να επιστρέψουν δεκάδες αντικείμενα που θεωρεί ότι λεηλατήθηκαν από αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στην αναζήτηση αρχαιοτήτων που λαθραία βγήκαν έξω από την αρχική τους χώρα, μέσω του παράνομου εμπορίου. Το Μουσείο J. Paul Getty, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Cleveland Museum of Art,… και το Dumbarton Oaks Research Library and Collection του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είναι μεταξύ αυτών των ιδρυμάτων με τα οποία επικοινώνησε η τουρκική κυβέρνηση.

Η Τουρκία πιστεύει ότι οι αρχαιότητες ανασκάφηκαν παράνομα και λαθραία φυγαδεύτηκαν από τη χώρα, μετά την ψήφιση του νόμου 1906 που έδινε στο κράτος την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων που ανακαλύπτονταν στο έδαφός της. Mετά την επιτυχία των μεσογειακών γειτόνων της – Ιταλία και Ελλάδα – η Τουρκία παίρνει μια πιο επιθετική στάση από ότι δεκαετίες πριν, όταν είχε ξεκινήσει να διεκδικεί τις αρχαιότητες.

“Η Τουρκία δεν προσπαθεί να ξεκινήσει μια μάχη”, δήλωσε ο Murat Suslu, γενικός διευθυντής της Τουρκίας για την πολιτιστική κληρονομιά και τα μουσεία. «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη …συνεργασία και ελπίζουμε ότι αυτά τα μουσεία θα καταλάβουν την άποψή μας.”

Η Τουρκία παρουσιάζει στα μουσεία αποδεικτικά στοιχεία και έχει ήδη σταματήσει  δάνεια τέχνης στα ιδρύματα αυτά, μέχρι να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της.

Οι συλλογές αρχαιοτήτων σε αμερικανικά μουσεία έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας κατά τα τελευταία χρόνια καθώς βρέθηκαν αποδείξεις για τους δεσμούς τους με το παράνομο εμπόριο αντικειμένων που βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλο τον κόσμο.

Αντιμέτωποι με τα στοιχεία αυτά, το Getty, το Met, το Cleveland, το Boston Museum of Fine Arts και το Princeton University Art Museum επέστρεψαν πάνω από 100 αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί, στην Ιταλία και την Ελλάδα, άλλαξαν τις πολιτικές τους, και  τις συμφωνίες συνεργασίας ώστε να μπορούν να δανείζονται  και να μη καταφεύγουν στην εξαγορά ύποπτου υλικού.

Περισσότερα: latimes.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ