Βιετνάμ: ανίατος ιός σκότωσε 19 παιδιά έως σήμερα

Το Ανόι ζήτησε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας βοήθεια για να θεραπεύσει μια μολυσματική ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά. Τα συμπτώματα της είναι: φουσκάλες στα χέρια, τα πόδια και το στόμα, και συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και ενδεχόμενη ανεπάρκεια οργάνων...

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με τις στοματικές εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου, το υγρό από τις φλύκταινες ή τα κόπρανα των μολυσμένων ατόμων.

Η αποστολή του Ερυθρού Σταυρού στο Βιετνάμ αναφέρει ότι η ασθένεια έχει προσβάλει ήδη πάνω από 28.000 παιδιά φέτος, 10 φορές περισσότερα παιδιά από, την ίδια περίοδο, πέρυσι.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού, τον περασμένο χρόνο μολύνθηκαν 110.000 παιδιά, με 169 θανάτους.

Η HFMD νόσος, όπως ονομάζεται, ή νόσος του αφθώδους πυρετού, προσβάλλει κυρίως παιδιά κάτω των τριών ετών (80% των συνολικών περιπτώσεων), και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία.

Η ανθρώπινη HFMD διαφέρει από μια παρόμοια ασθένεια αφθώδους πυρετού που επηρεάζει τα βοοειδή, πρόβατα, και χοίρους.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά πέρσι στο κεντρικό Βιετνάμ, και τα περισσότερα περιστατικά προέρχονταν από φτωχά χωριά.

Κατά τα προηγούμενα έτη οι περιπτώσεις HFMD ήταν ήπιες και οι περισσότεροι ασθενείς ανάρρωσαν μετά από 10 ημέρες, αλλά το νέο στέλεχος EV71 έχει εξελιχθεί σε μια θανατηφόρα ασθένεια.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό χρειάζονται 840.000 δολάρια για τη χρηματοδοτήση ενός προγράμματος πρόληψης της εξάπλωσης της νόσου.

Περιπτώσεις HFMD παρουσιάζουν αυξητική τάση και σε άλλες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν και της Ταϊλάνδης.

Πηγή:RT

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ