Εποχή γέννησης και ψυχικές διαταραχές

Η εποχή κατά την οποία γεννιέται ένα μωρό επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών αργότερα στη ζωή του, σύμφωνα με μια μεγάλη νέα μελέτη. Η εποχή της γέννησης μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από την όραση και τις διατροφικές συνήθειες, μέχρι τις γενετικές ανωμαλίες και την προσωπικότητα στη ενήλικη ζωή…

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης υπαινιχθεί ότι η εποχή που γεννιέται κάποιος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Οι επιστήμονες προτείνουν μια σειρά από λόγους για αυτήν την προφανή επίδραση.

“Για παράδειγμα, οι λοιμώξεις της μητέρας – μια μητέρα είναι πιο πιθανό να έχει γρίπη το χειμώνα. Αλλά ακόμα και η διατροφή είναι διαφορετική. Κάποια φρούτα και λαχανικά είναι περισσότερο ή λιγότερο διαθέσιμα, και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού.” δήλωσε ο ερευνητής Sreeram Ramagopalan, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

“Ένα άλλο θέμα είναι η βιταμίνη D, η οποία σχετίζεται με την ηλιοφάνεια,” πρόσθεσε ο Ramagopalan. “Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με την έλλειψη ηλιοφάνειας, οι μητέρες τείνουν να είναι πολύ ανεπαρκείς σε βιταμίνη D.”

Για να δουν αν πραγματικά υπάρχει σχέση μεταξύ των εποχών και του μυαλού, ο Ramagopalan και οι συνεργάτες του ανέλυσαν ένα πολύ μεγάλο αριθμό γεννήσεων, όλες από την ίδια χώρα.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσο ο κίνδυνος εμφάνισης σχιζοφρένειας, διπολικής διαταραχής και κατάθλιψης σχετίζεται με το μήνα γέννησης στην Αγγλία. Είδαν σχεδόν 58.000 ασθενείς με τις παραπάνω διαταραχές και πάνω από 29 εκατομμύρια ανθρώπους από το γενικό πληθυσμό της χώρας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλες οι ψυχικές διαταραχές παρουσίασαν εποχική κατανομή. Η σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή σχετίζονται περισσότερο στατιστικά με το μήνα Ιανουαρίο, ενώ λιγότερο με τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η κατάθλιψη σχετίζεται κυρίως με το Μαΐο και λιγότερο με το Νοεμβρίο.

“Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της σχέσης μεταξύ της εποχής γέννησης και των ψυχικών ασθενειών», δήλωσε ο William Grant από το Sunlight, Nutrition and Health Research Center στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος δεν έλαβε μέρος σε αυτή την έρευνα.

Επίσης τα παιδιά που γεννιούνται στα τέλη του έτους μπορεί να είναι σχετικά ανώριμα σε σχέση με τους συμμαθητές τους, και έτσι να μην αποδίδουν τόσο καλά ακαδημαϊκά και κοινωνικά, πράγμα που θα μπορούσε να τους προκαλέσει ψυχολογικό στρες.

“Δεν είχαμε όμως στην έρευνα λεπτομέρειες σχετικά με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ή την εθνότητα, που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα αποτελέσματά μας”, δήλωσε ο Ramagopalan.

Ο Ramagopalan και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν λεπτομερώς την έρευνά τους στο περιοδικό PLoS ONE.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ