Δυσοίωνο το πολιτικό μέλλον για την Μέρκελ σύμφωνα με πρόβλεψη του Πωλ Κρούγκμαν

 “Είναι παγιδευμένη μεταξύ της σκληρής λογικής της κρίσης και της γερμανικής πολιτικής”, επεσήμανε για την Άνγκελα Μέρκελ ο Πωλ Κρούγκμαν σε συνέντευξη του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, με αφορμή την παρατεινόμενη οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα για την τύχη του ευρώ…

Καθώς ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν επιμόνως από τη Γερμανία να δράσει αποφασιστικά, έστω και την ύστατη στιγμή, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορθώσει ένα αποτελεσματικό τείχος για την ανάσχεση των πιέσεων που δέχεται το ευρωπαϊκό νόμισμα, ο αμερικανός οικονομολόγος ερωτάται από το πρώτο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας (ARD) ποια είναι η ενδεδειγμένη απόφαση που πρέπει να λάβει η καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο καθηγητής του Πρίνστον και εκ των βασικών αρθρογράφων των “New York Times” τάσσεται υπέρ των θέσεων που διατύπωσε προ ημερών ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για την επαναγορά ομολόγων και την ανάγκη άμεσης παρέμβασης των ισχυρών οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Θα συμφωνήσει άραγε το Βερολίνο; Θα πεισθεί η Άνγκελα Μέρκελ να αλλάξει τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί εδώ και τρία χρόνια;

Η απάντηση που έδωσε ο αμερικανός οικονομολόγος στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, είναι βέβαιον ότι ενέβαλε σε βαθιά περίσκεψη την Άνγκελα Μέρκελ και τους συνεργάτες της. Βλέπετε η “δυσοίωνη προφητεία” του Πωλ Κρούγκμαν δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης για την γερμανίδα καγκελάριο.

“Υπάρχουν δύο επιλογές” για την Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ο Πωλ Κρούγκμαν. “Είτε συμφωνεί με τα βήματα για τη σωτηρία του , που σημαίνει ότι πολιτικά έχει τελειώσει, είτε το ευρώ καταρρέει, οπότε και πάλι πολιτικά έχει τελειώσει. Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την καγκελάριο”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ