Ξεκινούν οι ψεκασμοί για τη δακοκτονία στο νομό Λάρισας

«Την Πέμπτη 2 Αυγούστου ξεκινούν οι πρώτοι ψεκασμοί για τη δακοκτονία στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας», επισημαίνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε απαντητική επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Παραπέμποντας και σε σχετική ομιλία του πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, ο κ. Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι «το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς εφαρμόζεται υπό την εποπτεία και τις οδηγίες της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, ωστόσο μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» περιήλθε στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Παράλληλα, μεταφέρθηκε ο προϋπολογισμός από το ΥπΑΑΤ στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Απαιτείται λοιπόν, στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, όπως είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι Περιφέρειες και οι Περιφερειακές Ενότητες», σημειώνει ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος και τονίζει: «Αν κάθε εμπλεκόμενος ανταποκρίνεται έγκαιρα στις υποχρεώσεις του, δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας στο μέλλον».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδίδει τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στην υλοποίηση του προγράμματος «σε καθυστερήσεις λόγω των εκλογών Μάιου – Ιουνίου αλλά και στο μειωμένο έκτακτο προσωπικό που προσλαμβάνεται λόγω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Αναπληρωτής Υπουργός, το 2012 έχουν γίνει οι εξής ενέργειες:

-«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εισηγήθηκε έγκαιρα στο Υπουργείο Εσωτερικών τον προϋπολογισμό του προγράμματος για τις Περιφερειακές Ενότητες. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 εκδόθηκε απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για την επιχορήγηση των Περιφερειών της χώρας από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του 2012 με ποσό 28.310.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών δακοκτονίας. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί ήδη δύο χρηματικές εντολές που καλύπτουν το 50% του προϋπολογισμού.

-Στις 17 Ιανουαρίου του 2012 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προώθησε έγγραφο στις Περιφερειακές Ενότητες για την έγκαιρη έναρξη των διαγωνισμών ανάδειξης εργολάβων εφαρμογής ψεκασμών και των διαγωνισμών προμήθειας υλικών ψεκασμών.

-Από τις 15 Ιουνίου του 2011 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπέβαλε στο ΑΣΕΠ αίτημα πρόσληψης προσωπικού για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας του 2012. Στις 30 Ιουνίου του 2011 το ΑΣΕΠ  γνωμοδότησε θετικά για την πρόσληψη τριών χιλιάδων εξακοσίων εξήντα έξι (3.666) ατόμων. Τελικά, εκδόθηκε στις 20 Ιουνίου του 2012, ένα χρόνο μετά, απόφαση της Επιτροπής, της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, με μειωμένο αριθμό προσλήψεων, χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα, όταν πέρυσι ήταν δύο χιλιάδες διακόσιοι (2.200)».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, «σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενδεικτικά, στην Κρήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο πρώτος ψεκασμός με υλικά δακοκτονίας από περσινά αποθέματα, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός προμήθειας υλικών δακοκτονίας, διότι δεν εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Για την Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρει ότι «σύμφωνα με τα υπάρχοντα τεχνικά στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, προβλέπεται ο 1ος ψεκασμός να ξεκινήσει την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012 από τα κλασικά συνεργεία που έχουν συγκροτηθεί. Το εργατοτεχνικό προσωπικό 50 ατόμων έχει ήδη προσληφθεί. Οι δακοπαγίδες τοποθετήθηκαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και ο τομεάρχης θα προσληφθεί έως τις 2 Αυγούστου 2012.

 Στην Περιφερειακή Ενότητα της Μαγνησίας ολοκληρώθηκε ο 1ος ψεκασμός από τους εργολάβους ψεκασμών. Στις 30 Ιουλίου του 2012 προσελήφθησαν οι δύο τομεάρχες, ενώ ολοκληρώθηκε και η διαδικασία των διαγωνισμών προμήθειας των φαρμάκων. Το εργατοτεχνικό προσωπικό 41 ατόμων ήδη απασχολείται στο πρόγραμμα».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ