Για καλή υγεία, σταματήστε τα ψέματα

Για καλή υγεία, να τρώτε φρούτα και λαχανικά, να ασκείστε τακτικά και να λέτε όσο το δυνατόν λιγότερα ψέματα. Ερευνήτρια από το Notre Dame πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε μια μελέτη η οποία έδειξε απτά ψυχικά και σωματικά οφέλη μεταξύ των ατόμων που μείωσαν σημαντικά τα καθημερινά τους ψέματα…

Στους μισούς από τα 110 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, ζητήθηκε να λένε λιγότερα «μικρά» ή «μεγάλα» ψέματα για διάστημα 10 εβδομάδων, ενώ στους άλλους μισούς (ομάδα «ελέγχου») δεν δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για τα ψέματα.

Τα άτομα της πρώτης ομάδας που είπαν λιγότερα ψέματα σε σχέση με όσα έλεγαν πριν, παραπονέθηκαν για λιγότερους πονοκέφαλους, πονόλαιμους, υπερένταση,  άγχος και άλλα προβλήματα που παρουσίαζε η ομάδα ελέγχου.

“Η σχέση ήταν σαφής. Όσοι δεν έλεγαν ψέματα είχαν καλύτερη υγεία” δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Anita Kelly, καθηγήτρια  ψυχολογίας, η οποία θα παρουσιάσει την έρευνα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Εκτός από το γεγονός ότι αντιμετώπισαν λιγότερα προβλήματα ψυχικής και σωματικής προέλευσης όσοι είπαν λιγότερα ψέματα – σε σύγκριση με τα μέλη της ομάδας ελέγχου-, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι οι στενές προσωπικές τους σχέσεις είχαν επίσης βελτιωθεί και οι κοινωνικές συναναστροφές τους ήταν πιο καλές.

Τα 110 άτομα της έρευνας ήταν μεταξύ 18 και 71 ετών, και από τα δύο φύλα, προέρχονταν από διαφορετικές εθνότητες, και ανήκαν σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος.

“Νομίζω ότι τα ψέματα συμβάλλουν στο άγχος και την κατάθλιψη”, δήλωσε ο Δρ Bryan Bruno, προεδρεύων του τμήματος ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. “Το να λέει κανείς λιγότερα ψέματα δεν είναι μόνο καλό για τις σχέσεις του, αλλά για τον εαυτό του ως άτομο.

“Οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις του ψέματος στις σχέσεις τους, αλλά μάλλον δεν αναγνωρίζουν τον βαθμό στον οποίο αυτό προκαλεί μεγάλη εσωτερική πίεση.”

«Τα «μικρά» ψέματα αποτελούν πρόβλημα, όπως ακριβώς και τα «μεγάλα» ψέματα», είπε η Anita Kelly. “Ο στόχος δεν είναι η απόλυτη απουσία των ψεμάτων. . . ο στόχος είναι η μείωσή τους. Αυτό που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν είναι να δεσμευτούν να λένε λιγότερα ψέματα.”

Πηγή:Health Day News

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ