Οικογένεια από τη Σαρδηνία κέρδισε το ρεκόρ μακροζωίας

Η οικογένεια Μέλις από τη Σαρδηνία φαίνεται πως έχει ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας εδώ και καιρό αφού τα εννέα μέλη της ξεπερνούν συνολικά το 818 έτη. Μετά από επτά χρόνια, οι κριτές του Γκίνες, αποφάσισαν να δώσουν το τίτλο της μακροβιότερης οικογένειας στους Μέλις που κατάγονται από το Περντασντεφόγκου, στην περιοχή της Ολιάστρα…

Το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της οικογένειας είναι η Κονσολάτα η οποία θα γίνει105 ετών την Τετάρτη. Έχει 14 παιδιά , εννέα από τα οποία είναι ακόμα ζωντανά, 24 εγγόνια, 25 δισέγγονα και τρία τρισέγγονα. Εξακολουθεί να μαγειρεύει και να ταΐζει τις κατσίκες της.

«Τα εγγόνια μου έχουν πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και ηλεκτρικές σκούπες, και όταν ακούω να τα λένε αγχώνομαι. Δεν καταλαβαίνω» δήλωσε η ίδια.

Η μικρότερη στην οικογένεια είναι η Μαφάλντα η οποία είναι 78 ετών.

Η υπόλοιπη οικογένεια απαρτίζεται από τον Αντόνιο, 93 ετών, την Κοντσέτα, 91, τον Αντόλφο 89 το Βιτάλιο, 86 και τη Βιτάλια 81 ετών.

Ο Craig Glenday, υπεύθυνος των ρεκόρ Γκίνες ανέφερε πως «Το να έχεις ένα τόσο μεγάλο αριθμό από αδέρφια με μέσο όρο ζωής 90 χρόνια είναι εξαιρετικά σπάνιο» και πρόσθεσε «Πιστεύουμε ότι η Ολιάστρα έχει το μεγαλύτερο αριθμό αιωνόβιων στον κόσμο».

Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να βρουν που οφείλεται αυτή η μακροζωία στους κατοίκους της Σαρδηνίας. Υπολογίζεται πως 371 κάτοικοι είναι πάνω από 100 ετών ή αλλιώς 22 στους 100.000 κατοίκους είναι υπεραιωνόβιοι, ενώ στην υπόλοιπη Ιταλία αντιστοιχούν 8 αιωνόβιοι για κάθε 100.000 κατοίκους.

«Τρώμε γνήσια τροφή, πράγμα που σημαίνει πολύ μινεστρόνε και λίγο κρέας και πάντα δουλεύουμε», δήλωσε ο Αντόλφο, 89 ετών, ο οποίος συνελήφθη από στρατιώτες των ναζί κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και έπειτα δραπέτευσε. Σήμερα, διατηρεί ακόμα μπαρ στο Περντασεφόγκου.

«Τον ελεύθερο χρόνο μου τρέχω στο αμπέλι μου ή κατεβαίνω στο χωράφι όπου μεγαλώνουν φασόλια, μελιτζάνες, πιπεριές και πατάτες» δήλωσε στην εφημερίδα Guardian.

Ο Luca Deiana, καθηγητής βιοχημείας και μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sassari της Σαρδηνίας, εξήγησε «η Σαρδηνία είναι ένα μέρος με πολύ αέρα που συνεχώς αλλάζει και οι κάτοικοι αναπνέουν συνεχώς διαφορετικό. Δεν υπάρχουν ακραίες θερμοκρασίες και το μαγνητικό πεδίο που υπάρχει βοηθάει πολύ. Η επικράτηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας βοηθάει στο να κρατιούνται οι κάτοικοι σωματικά δραστήριοι.»

Υποστηρίζει επίσης, πως τα τρόφιμα που καταναλώνουν οι κάτοικοι είναι πολύ σημαντικά.

«Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και ένα κομμάτι τυρί πρόβειο ή κατσικίσιο είναι το τυπικό γεύμα για τους αιωνόβιους – τοπικό, γνήσιο φαγητό» ενώ σημείωσε πως η διατήρηση των οικογενειακών παραδόσεων και το να ζει όλη η οικογένεια μαζί ενωμένη είναι σημαντικό.

Πηγή: taneasou.net

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ