Νόσος όπως το AIDS έχει βρεθεί μόνο σε Ασιάτες

Μια μυστηριώδης νέα ασθένεια που έχει συμπτώματα που μοιάζουν με το AIDS, βρέθηκε σε Ασιάτες, που όμως δεν είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV. Η ασθένεια καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, αλλά δεν είναι μεταδοτική…

Η ασθένεια κάνει τους ασθενείς να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια. Μερικοί ασθενείς έχουν πεθάνει από λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Ασιατών που τώρα ζουν στις ΗΠΑ, δήλωσε η Δρ Σάρα Μπράουν, επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, που ηγήθηκε της μελέτης της νόσου.

Οι ερευνητές καλούν αυτή τη νέα νόσο σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας του ενήλικα (“adult-onset” immunodeficiency syndrome), επειδή αναπτύσσεται αργότερα στη ζωή και δεν ξέρουν το πώς ή το γιατί.

Η μελέτη διεξήχθη στην Ταϊλάνδη και την Ταϊβάν, όπου βρέθηκαν οι περισσότερες από τις περιπτώσεις από το 2004. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine στις 23 Αυγούστου.

Αυτό το είδος της επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας δεν είναι κληρονομικό και εμφανίζεται σε ενήλικες μόνο γύρω από την ηλικία των 50 ετών. Ωστόσο, δεν διαδίδεται με τον τρόπο του AIDS, μέσω ενός ιού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για οικογενειακή πάθηση, και επομένως είναι απίθανο ένα μόνο γονίδιο να είναι υπεύθυνο.

Όταν κάποιος πάσχει από AIDS, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό του σύστημα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο ιός καταστρέφει τα Τ-κύτταρα, βασικοί στρατιώτες του ανοσοποιητικού συστήματος στον αγώνα ενάντια στα μικρόβια. Η νέα ασθένεια, ωστόσο, δεν επηρεάζει αυτά τα κύτταρα, αλλά προκαλεί ένα διαφορετικό είδος βλάβης.

Η Browne μελέτησε πάνω από 200 ανθρώπους στην Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι πάσχοντες από την ασθένεια παράγουν ουσίες που ονομάζονται αυτοαντισώματαπου και μπλοκάρουν την ιντερφερόνη-γ, ένα χημικό που βοηθά το σώμα να διώχνει τις λοιμώξεις.

Μόλις αυτό το χημικό αποκλειστεί, τα άτομα γίνονται ευάλωτα σε ιούς, μύκητες και παράσιτα, αλλά κυρίως σε μικροβακτήρια, μια ομάδα μικροβίων παρόμοια με της φυματίωσης, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα είναι μια χρόνια κατάσταση, παρόλο που η νόσος εγκαθίσταται σε ορισμένους ασθενείς όταν έχουν αντιμετωπιστεί οι λοιμώξεις. Τα αντιβιοτικά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και οι γιατροί έχουν δοκιμάσει ένα πλήθος άλλων προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένου και ενός φαρμάκου για τον καρκίνο που βοηθά στην καταστολή της παραγωγής αντισωμάτων.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς μέχρι σήμερα είναι Ασιάτες ή Ασιατικής καταγωγής που ζουν αλλού. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι γενετικοί παράγοντες και κάτι στο περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια.

Πηγή: rt

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ